Kultúra

2023.04.20. 19:46

Vendégcsapatokat szerepeltet a szolnoki Szigligeti a 10. Nemzetközi Színházi Olimpián

Látványos megnyitóval vette kezdetét a X. Nemzetközi Színházi Olimpia, melynek idén Magyarország a házigazdája. A seregszemlébe a szolnoki Szigligeti Színház két külföldi teátrum darabjának bemutatójával nevezett be.

Mészáros Géza

A Szigligeti színész-rendezője, Csínos Molnár László rendezte petrozsényi teátrum által sikerrel játszott Schwajda György Csodáját is láthatja Szolnokon a színházi olimpia közönsége

Forrás: Klu Photography

A jubileumi tavaszi-nyári teátrumi játékokon ötvennyolc ország négyszáz társulata 750 produkcióval és hétezerötszáz fellépővel várja és fogadja az egyetemes színházi élet szerelmeseit.

– Nem volt kérdés, hogy színházunknak helye van az olimpián – beszélgettünk a rendezvénysorozat kapcsán Barabás Botonddal, a szolnoki Szigligeti teátrum igazgatójával.

– A hagyományos, immáron tizedik programkavalkád a szervezők és a szakma elgondolása szerint is azért hasznos, mert a földkerekség más-más táján működő, különféle műfajokat és koncepciókat felvonultató társulatok megismerik egymást és a világról alkotott, színpadi darabokra átültetett elképzeléseit. Mi magunk is két barátra, partnertársulatra tettünk szert – magyarázta a szolnoki színigazgató.

– Teátrumunk a magyarországi eseményrendezés okán ezúttal befogadó színház lesz. Két romániai, közülük egyik székely-magyar társulat előadásának adunk otthont. Május 9-én a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház hozza el hozzánk Ulrich Hub: Nyolckor a bárkán című zenés mesejátékát. A korhatár nélkül élvezhető és tanulságos darabot 2006-ban az év gyermek- és ifjúsági drámájává választották Németországban. A Márkó Eszter rendezte székelyudvarhelyi  előadás 11 és 13 órakor is megtekinthető lesz a Szigligetiben.

Csínos Molnár László (balra) tehetséges társulatot ismert meg a „Ion D. Sîrbu” színészeinek személyében
Fotó: Klu Photography

– A másik olimpiai szám, melynek június 7-én 19 órától ad helyet a teátrumunk, az a Szigligeti színház legendás igazgatójának, Schwajda Györgynek a Csoda című abszurd játéka lesz a román petrozsényi Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” színház társulatának az előadásában, melyet színházunk színész-rendezője, Csínos Molnár László állított a Zsil-völgyi kulturális intézményben dirigensként a színpadra, s amely az év eleji bemutatója óta nagy sikert arat a román közönség körében is – ismertette a szolnoki színház olimpiai műsortervét Barabás Botond. 

Hozzátette, hogy míg a székelyudvarhelyi darabot magyar nyelven adja elő a Tomcsa Sándor Színház, addig a petrozsényiek Schwajda-Csodáját román nyelven hallgathatja meg, és feliratozva értheti meg a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!