Kiállítás

2023.05.24. 19:00

A Jászság rejtett értékeit mutatja be a jászberényi könyvtár új sorozata – videóval

Parti-Tóth Orsolya Feszültségoldás járvány idején című tárlatával indult a Jászberényi Városi Könyvtár új, Helyi Érték című programsorozata. Célja, hogy bemutassa a Jászság kevésbé ismert, rejtett kincseit. Zagyva-parti rétek, szép fák, szántóföldek és titokzatos felhők jelennek meg a kiállított képeken, melyek a koronavírus-járvány hosszú időszakában készültek a bezártság okozta stressz levezetéseként.

Illés Anita

Parti-Tóth Orsolya varázslatos festményei június 23-ig tekinthetők meg a Jászberényi Városi Könyvtárban

Fotó: Pesti József

– Minden értéknek számít, ami a közösséghez hozzátesz, legyen az egy művészeti alkotás, egy gyűjtemény, egy tudományos eredmény vagy akár egy utazási élmény beszámolója – vezette fel a Jászberényi Városi Könyvtár Helyi Érték című programját Takács Hedvig, szervező. Az új kezdeményezés célja, hogy bemutassa a Jászság eddig kevésbé ismert, rejtett értékeit. 

A programot havi rendszerességgel szeretnék megrendezni. Irodalom, képzőművészet, tudomány és határtalan kategóriában hirdették meg.

Ez utóbbiba az jelentkezhet, aki bármely olyan területtel foglalkozik, amely a másik három kategóriába nem fér bele. A könyvtár új sorozata május 19-én indult Parti-Tóth Orsolya Feszültségoldás járvány idején című képzőművészeti kiállításával. Az alkotót és a tárlatot Palkó-Deli Andrea, az EKKE Jászberényi Campus mesteroktatója mutatta be a művészetkedvelő közönségnek.  

– A koronavírus-járvány időszakában a hosszan tartó bezártság és elszigeteltség, a szabad kijárás hiánya, a művészeti és társadalmi élet válsága sok művészt megfosztott olyan lehetőségtől, ami ihletet, lelkesedést és munkakedvet nyújthatott volna. Ezzel szemben voltak, akiknek a járvány okozta új helyzet adott témát és ötletet. A művészek egy része pozitívumként élte meg az elszigetelődést abból a szempontból, hogy sokkal több időt tudott szentelni önmagára, befelé fordulásra és alkotásra. A családos művészek viszont éppen ennek az ellenkezőjét tapasztalták. Az otthon maradt gyerekek mellett nem maradt lehetőségük a művészettel foglalkozni, így volt, akinek hosszú hónapok alatt nem született egyetlen műve sem. Kiemelkedő, hogy Parti-Tóth Orsolya a családja mellett egy egész kiállításra való anyagot alkotott a koronavírus-járvány idején. Elmondása szerint csak egyszerűen feszültségoldás volt az egész. Minden ember által létrehozott alkotás, a bennük található világ kifejezése – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a tárlatot Palkó-Deli Andrea.  

A természet szépségét közvetíti

A jászberényi születésű Parti-Tóth Orsolya a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola rajz-történelem szakán végzett 2005-ben. Tanárként dolgozott többek között Nagydorogon, Jászberényben, Atkáron, Szentlőrinckátán és immár négy éve Jászárokszálláson tanít. Tizenöt év után újra a városi könyvtárban csodálhatják meg alkotásait az érdeklődők. 

A tárlaton akril és akvarell technikával készült festmények, illetve egy pasztellkép is látható. Témájuk a sokszínű természet, főként vízparti és szárazföldi tájképek, virágcsendéletek. De része egy színes madarakat ábrázoló kép is, ami az alkotó legutóbbi és talán egyik legérdekesebb alkotása. Az akrillal vászonra festett képeket otthona csendjében, fényképek alapján készíti. Akvarell tájképeit pedig elvonulva az emberektől, a város zajától a szabadban festi. Képein a természet szépségét, különlegességét, minden alkalommal másfajta árnyalatait szeretné láttatni. Igazi kihívást jelent számára az élethű, de könnyed, légies felhők megfelelő ábrázolása.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!