Szoljon podcast

2023.05.17. 18:36

A Szolnoki Művésztelep doyenje előtt tiszteleg a Damjanich János Múzeum legújabb kiállítása

Az Idő kereke címmel nyílik meg május 20-án a Szabó György szobrászművész munkásságát bemutató tárlat a vármegyeszékhelyen. Az országosan elismert Munkácsy-díjas művész egészen korai alkotásaitól kezdve, az utóbbi években készült plasztikákig válogatták össze a tárlat anyagát- hangzott el a Damjanich János Múzeumban tartott sajtóbejáráson.

Turcsányi János

Szabó György

Fotó: Nagy Balázs

Szabó György 2007-ben költözött a Szolnoki Művésztelepre,ami nemcsak egy rendkívül termékeny alkotói periódus kezdetét jelentette, hanem azóta számos rangos elismerésben is részesült. A Munkácsy- díj mellett kétszer is elnyerte a soproni Országos Érembiennálé Nagydíját, 2021-ben pedig a Szolnoki Képzőművészeti Társaság Aba-Novák Életműdíjában részesült. A most nyíló kiállításon kisplasztikái, érmei, vázlatai, mellett a fény és az árnyék hatását használó, angyalokat ábrázoló installációja és az 1968-72 között készült szociófotói lesznek láthatók. 

Ez egy olyan kiállítás, amely átszáll tulajdonképpen az egész életemen. Megtalálhatóak benne mindazok a pontok, amelyek egy-egy korszakomat jellemzik. Azt hiszem koherens alkotó vagyok, olyan nem volt a pályafutásom során, hogy azt éreztem volna: itt megváltoztam

– mondta a 75 éves művész, miközben több alkotásának történetét is felelevenítette.

A tárlat kurátorától Képiró Ágnestől megtudtuk, azt is, hogy a könyvhét keretében, június 10-én rendhagyó tárlatvezetésen mutatják be a Kortárs Szolnok sorozat harmadik kötetét, amely Szabó Györgyre fókuszál. Ez tágabb művészettörténeti szempontból, fotókkal illusztrálva mutatja be a Szolnoki Művésztelep legidősebb mesterének munkásságát.

Szabó György Az idő kereke című, szombaton nyíló időszaki kiállítása július 2-ig tekinthető meg a Damjanich János Múzeum főépületében

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!