Szoljon podcast

2023.05.05. 16:23

Ifjú néptáncosok ropták a szolnoki Agóra színpadán

Jókedvű, népviseletbe öltözött fiatalokkal találkozhattak pénteken a kulturális központ környékén járók Szolnokon. A több száz fiatal rangos szakmai zsűri előtt mutatta be tudását, majd a tánc fáradalmait kipihenni ellátogatott a Reptárba.

Turcsányi János

Ma már nem egyszerű a gyerekek szemét, testét, lelkét a néptánc felé fordítani

Fotó: Nagy Balázs

Immár negyedik alkalommal rendezték meg Szolnokon a Várhelyi Lajos „Kuka” Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncversenyt és Élménynapot. Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Tisza Táncegyüttes által közösen szervezett megmérettetésre 14 kelet-magyarországi csoport jelentkezett. A közel 400 fiatal táncosnak a Bürkös Zenekar húzta a talpalávalót a szolnoki Agórában. 

A helyi erők, a Tisza, a Corvinka, a Tallinnka és a Vadvirág mellett rákóczifalvai, kisújszállási, adonyi, pomázi, budapesti, budakeszi és egri gyerekek ropták a néptáncot a közönség és a rangos zsűri előtt.

Ez utóbbiban az Örökség Nemzeti  Gyermek és Ifjúsági Népművészeti  Egyesület elnöke, Sikentáncz Szilveszter, a szervezet közép-magyarországi régiójának vezetője, Asztalos-Kiss Zsuzsanna, valamint Farkas Tamás, Örökös Aranysarkantyús Táncos, Koreográfus kapott helyet. Ők az összképet, a népviseletet, a koreográfiát, a zeneválasztást, az ötletességet, a stílusjegyek megjelenítését értékelték. 

– A néptáncversenyt 2015-ben indították útjára a Tisza Néptáncegyüttes akkori  vezetői – mondta el az idei esemény egyik főszervezője, Szász-Kozák Anita, a szolnoki Agóra rendezvényszervezője, aki azt is kiemelte, már kezdetektől fogva fontosnak tartották, hogy Élménynappal kössék össze a versenyt. A résztvevő gyerekek ennek keretében minden alkalommal megismerkedhetnek a házigazda Szolnok egy-egy számukra érdekes és szórakoztató  nevezetességeivel, idén a Reptárral. 

 A Tisza Táncegyüttes egyik alapító tagja Várhelyi Lajos „Kuka” örökségét is fenntartó néptáncverseny másik szervezője, az együttes vezetője, Horváth Róbert azt hangsúlyozta, hogy ma már nem egyszerű a gyerekek szemét, testét, lelkét a néptánc felé fordítani.

 

Azt, hogy milyen komoly és eredményes háttérmunka folyik ennek érdekében a művészeti egyesületekben, iskolákban mutatja, hogy közel 400 fiatal vesz részt rendezvényünkön, akik rendkívül színvonalas koreográfiákat mutatnak be az egyre elismertebb regionális gyermekfesztiválunkon

– emelte ki házigazda együttes irányítója.

 A  jelenleg hét csoportban, mintegy 120 táncossal működő együttesben is nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás nevelésre. Ennek fő bázisa mindig is a Corvinka volt, de emellett ma már saját óvodás, gyermek és ifjúsági csoportja is van a Tisza Táncegyüttesnek, amely, ahogy vezetője fogalmazott küzd azért, hogy minél több fiatallal szerettesse meg a néptáncot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!