Galériával

2023.05.06. 19:00

Mesterhármasukra emlékeznek a túrkevei múzeumban

Egy mesterhármas életműve látható a túrkevei Finta Múzeumban. A város szülöttei, a híres szobrászok, a Finta testvérek hagyatékát mutatja be a kulturális intézmény legújabb tárlata.

Rimóczi Ágnes

A rendhagyó tárlatot a minap nyitották meg

Forrás: Finta Múzeum

Fontos mérföldkőhöz „érkezett” a Finta Múzeum. Az intézményben a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinálásában megvalósuló Magyar Géniusz Programnak köszönhetően nyílt meg a Mesterhármas című tárlat, mely a túrkevei Finta szobrásztestvérek életét és alkotásait mutatja be.

– A hét Finta testvér közül hárman foglalkoztak szobrászattal. Sándor, Gergely és Sámuel magukat egymás között csak triumvirátusnak nevezték. Életművük illeszkedik a magyar géniuszok sorába, hiszen nemcsak hazánkban, hanem a határainkon túl is ismertté és elismertté váltak – írták a Magyar Géniusz Program illetékesei a hivatalos közösségi oldalukon.

S hogy kik is voltak ők? Mindannyiuknak nagyon gazdag életút jutott, röviden összefoglalni szinte lehetetlen.

Sámuel az árnyképvágás mellett művészi igénnyel készített síremlékeket, melyeket számos erdélyi és román család rendelt meg. Bár a hírnév nem kapta szárnyra, kitűnő szobrász volt. Budapesten a Bajza utcában volt műterme, ahol rendszeresen fogadta testvéreit. 1936-ban segített Gergely testvérének a múzeum megalapításában, Túrkevére költözött. A Rodin mellett dolgozó Finta Gergely Párizs egyik gyakran foglalkoztatott portréművésze is volt. Munkái, kiállításai sokáig Franciaországhoz kötötték, 1931-ben tért végleg haza, öt évet töltött a fővárosban mielőtt ismét Túrkevére költözött.

Sándor őstehetségként tanítómester nélkül, önerőből lett szobrász. Amerikában képviselte magas szinten a magyar alkotókat, köztéri szobrai Magyarországon, Brazíliában és az Egyesült Államokban a mai napig láthatóak. A szobrászat mellett verseket, novellákat, regényeket is írt, melyek több országban is megjelentek. Halála után, végakaratának megfelelően alkotásait özvegye juttatta haza.

A világot járt művészek végül tehát „hazaérkeztek”. Ahogy a város honlapján is olvasható: Túrkeve hírnevét öregbítette a három Finta testvér, akik ugyan világgá mentek, de életművükkel a szülőföldet gazdagították. A kiállítás is ezt bizonyítja, a Finta testvérek munkásságára méltán lehet büszke Túrkeve.

A tárlat a három testvér életművét három különböző blokkban dolgozza fel, két teremben. A több mint hetven éves múlttal rendelkező Finta Múzeum ars poeticájában kiemelt fontosságú feladat a Finta testvérek hagyatékának megőrzése és bemutatása. Emellett szándék volt az is, hogy életművek kiállításával és megőrzésével Túrkevét a művészettörténet kiemelt helyszínévé tegyék.

– A tárlat témájának fontosságán túl azt is érdemes kiemelni, hogy múzeumunk 72 éves történetében korábban egyetlen tárlat és hozzá kapcsolódó projekt sem kapott ilyen mértékű támogatást. Ennek értéke megközelíti a 25 millió forintot – emelte ki a kiállítás kapcsán Kapás János Zsolt, a Finta Múzeum igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!