Galériával

2023.06.09. 11:47

Hiánypótló köteteket mutatott be a szolnoki múzeum

Az ünnepi könyvhét keretében három új kötetéről tájékoztatta az érdeklődőket a szolnoki Damjanich János Múzeum. A pénteki eseményen egyebek mellett az is kiderült, hogy a szolnoki vár elestéről is hiánypótló mű íródott.

Hartai Gergely

A Damjanich János Múzeumban sajtótájékoztatón mutatták be a könyvhétre megjelent kiadványaikat

Fotó: Mészáros János

Pénteken délelőtt mutatta be új kiadványait a Damjanich János Múzeum. A rendezvényen Bagi Gábor: Szolnok várának felépítése és eleste 1550-1552, Szabó György: Az idő kereke és Csiszár Róbert Zádor Istvánról szóló életműkötetét ismerhette meg a közönség.

Bagi Gábor történész a programon elmondta, Szolnok török kori várának története az egyik legsajátosabb időszak a település életében. Kiadványa történészi megközelítésben vizsgálja a város egykori erősségét, munkájában számos levéltári forrásra támaszkodott.

– Az adatgyűjtéseket 1987-ben kezdtem el. Kiderült, hogy az 1800-as évek első felében óriási levéltári selejtezések voltak Bécsben, és könnyen lehet, hogy a legfontosabb anyagokat is kisöpörték. Ám ezzel együtt is rengeteg feltáratlan levéltári anyag maradt fenn – beszélt kutatásai hátteréről a szakértő.

Ezt követően Képiró Ágnes művészettörténész ismertette Szabó György: Az idő kereke című katalógusát. – Szombaton délután egy órakor hivatalosan is bemutatjuk a művet, az eseményen köszöntőt mond dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő – taglalta a múzeum munkatársa. Képiró Ágnes hozzátette, az írás a Szolnoki Művésztelep Munkácsy-díjas szobrászművészének munkásságát dolgozza fel.

Az előadók sorában ezután Csiszár Róbert művészeti író következett, aki a Zádor István festő, grafikus életművét bemutató kötetről ejtett szót. Hangsúlyozta, a művészről korábban semmilyen összefoglaló mű sem jelent meg, amely pályáját méltatta volna. – A kötet elsősorban az alkotó mintegy háromszáz oldalas visszaemlékezésére támaszkodik – fogalmazott a szakember. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!