Nagyszabású tárlat

2023.07.30. 18:00

Századeleji köntösbe öltözik a ceglédi múzeum új kiállítótere

Mi, ceglédiek címmel nyílik nagyszabású kiállítás a Kossuth Múzeum falai között. A tárlat a múlt századelő időszakának állít emléket az intézmény gyűjteményeire alapozva. A szeptembertől látogatható mustra kulisszáiba Zakar József múzeumigazgató vezette be hírportálunkat.

Hartai Gergely

A jelenlegi állandó kiállítás mellett hamarosan egy vadonatúj tárlat várja a látogatókat – mondja Zakar József múzeumigazgató

Fotó: Hartai Gergely

– A korszak meghatározó ceglédi személyiségeit mutatjuk be, valamint keresztmetszetet adunk munkásságukról is. A Mi, ceglédiek címet viselő tárlat koncepciójának összeállításakor arra törekedtünk, hogy olyan egyéniségek kerüljenek előtérbe, akiknek tevékenysége máig hatással van a város életére – vázolta az előzményeket a Kossuth Múzeum igazgatója.

Zakar József kiemelte, a jeles helyiek között megjelenik Gubody Ferenc egykori polgármester, de Kossuth Ferenc országgyűlési képviselő életművéről is többet tudhatnak meg az ide látogatók.

– Az ő idejükben teljesen átalakult a városkép, óriási fejlődésen esett át a település, Cegléd mostani arculata nekik is köszönhető. A helyi iparosok kapcsán megjelenik Rónay János (1855-1940), aki a ceglédi kanna miatt vált országszerte ismertté. Utalunk továbbá Conradt Vilma fényképészre, aki pedig sajátos szemszögből fotózta a ceglédi arcokat – folytatta Zakar József.

Mint megtudtuk, a tárlatban különböző, korabeli enteriőröket alakítanak ki. A kiállítás építése már zajlik, az installációs terek megvalósítása már az év elején elkezdődött. Első lépésben a padlózatot készítették el a szakemberek, ezután az egyedi, belsőépítészeti megoldások következtek.

– A kész tereket a jövő héten kezdjük berendezni, az előttünk álló legnagyobb feladat egy polgári szalon létrehozása lesz. Itt egy cserépkályhát építünk, valamint egy papír- és könyvkereskedés portája is a helyére kerül. Ezek azok az arculati elemek, amelyek több időt ölelnek fel. Emellett természetesen dolgozunk a tárlat grafikai látványvilágának megalkotásán. Terveink szerint szeptember közepén nyitjuk meg a kiállítást, pontos időpontot ugyanakkor még nem tűztünk ki – taglalta az igazgató.

Zakar József szerint rendkívül fontos, hogy Cegléd múltjának ezen szeletét széles körben ismerje meg a nagyközönség, és a legifjabbak is megtalálják számításukat a helyszínen.

Az elsődleges célunk, hogy a fiataloknak is be tudjuk mutatni a millennium időszakát. Már vannak bejelentkezett általános iskolás csoportjaink, akik az októberi foglalkozásainkra jönnének. Figyelünk a középiskolásokra is, hiszen azt szeretnénk elérni, hogy köreikből is mind többeket vonzzon a múzeum világa

– összegezte szavait múzeumigazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!