Siker

2023.09.24. 06:55

Amerikát is meghódította a szolnoki rendező egyedülálló filmje

Szász Attila ismét nagyot alakított: Chicagóban és Kaliforniában is díjazták az „Eger, 1552” című alkotását.

Mészáros Géza

A szolnoki születésű rendező instrukciókat ad a török és magyar katonákat alakító szereplőknek

Forrás: Beküldött fotó

Alig három hónapja számoltunk be arról, hogy a szolnoki születésű Szász Attila által rendezett „Az Aranyvonat legendája” című alkotás az idei Magyar Mozgókép Fesztiválon első lett a legjobb rövid dokumentumfilm kategóriában, Cannes-ban pedig Ezüst Delfin-díjat nyert. Napjainkban pedig egy szintén friss, történelmi rövidfilmje arat hatalmas sikert a hazai és a tengeren túli vetítőtermekben.

Az „Eger, 1552” című rendezői munkájának nemzetközi premierje még tavaly az Egyesült Államokban volt. Az Oscar-kvalifikáló Chicagói Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon a Legjobb kisjátékfilm kategória második díját nyerte el a gyermekzsűritől, míg a kaliforniai 21. Tiburon Nemzetközi Filmfesztiválon a Legjobb Rövid Gyerekfilm kategóriájában kapott elismerést. Magyarországon ettől az évtől látható, ám csupán egyetlen moziteremben, még pedig az egri vár újonnan megépített vetítőjében. De vajon miért is? – szólaltattuk meg újabb rendezői sikere kapcsán Szász Attilát.

– A Nemzeti Kastély- és Várprogram részeként az egri vár és erődrendszere felújítására is jutott uniós és hazai forrás korábban. Az egri Dobó István Vármúzeum írt ki pályázatot, s rendelte meg a nyertestől a filmet a várban nemrégen megépült moziterme számára, ahol tulajdonképpen ez a tizenhét perces film látható idén tavasztól. A megrendelő kikötése az volt, hogy más hazai filmszínház nem vetítheti, de külföldi fesztiválokon bemutatható és megversenyeztethető. Így került ki hamarabb az Egyesült Államokba, minthogy láthatták volna az egri vár látogatói – beszélt az előzményekről a díjazott szolnoki rendező.

A film forgatókönyvét Szász Attila régi alkotótársával, Köbli Norberttel közösen írta. Az „Eger, 1552” történetében két hatodikos diák eltéved egy osztálykiránduláson az egri várban, és hirtelen az 1552-es ostrom közepén találják magukat. A két tinit Kovács-Szégner Gergely és Boros Borka alakítja, mellettük feltűnik Trokán Nóra, Molnár Levente, Jászberényi Gábor és Orosz Ákos is.

A kisfilm premierje tavaly áprilisban az Egyesült Államokban, a Cleveland Nemzetközi Filmfesztiválon volt. Később megmérettették az Oscar-kvalifikáló Chicagói Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon is, ahol a Legjobb kisjátékfilm kategória második díját nyerte el. Érdekesség, hogy amennyiben itt első díjat zsebel be, úgy Szász Attila filmje indulhatott volna a világ legrangosabb seregszemléjén, az Academy Award-on, amely Oscar-díj-jelölést jelentett volna.

Az új egri vármozit manapság osztálykirándulások diákserege látogatja. Szász Attila rövidfilmje üzenet is egyben, hiszen a mai gyerekek szemszögéből mutatja be az egri vár ostromát.

Szász Attila egyébiránt visszatérő vendég a kaliforniai 21. Tiburon Nemzetközi Filmfesztiválon: az Örök tél annak idején öt díjat (legjobb film, rendezés, forgatókönyv, színésznő, fényképezés), a Félvilág szintén öt díjat (legjobb film, rendezés, forgatókönyv, színész, fényképezés), A berni követért pedig a legjobb nem amerikai elsőfilmes Federico Fellini-díját kapta meg a Budapesten élő szolnoki rendező.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!