Programajánló / Frissítve

2023.09.22. 08:00

Vármegyenappal és városnapokkal ünnepel hétvégén a Jászkunság

Számtalan családi program és kulturális esemény közül lehet válogatni hétvégén a vármegyében, ahol idén először rendezik meg a Vármegyenapot.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Frissítés - 10:35

A szandai repülőtérre, hétvégére tervezett családi sétarepülős programot az előrejelzett kedvezőtlen időjárás miatt elhalasztják – jelezte közösségi oldalán a Legendák a Levegőben csapata. Mint írták, a programot október 14-én és 15-én rendezik meg.

Korábban írtuk:

SZOMBAT

Szolnokon a város több pontján zajlanak majd a Vármegyenap programjai. A Tisza-parton 9 órától főzőverseny indul, 11 órától nyílik a kézműves vásár, mindeközben rendőrségi és hagyományőrző bemutatók kezdődnek és tartanak este 20 óráig.  

A Tiszavirág hídnál 11 órakor a megnyitóval kezdődnek az események, majd színpadi produkciókkal, például a Légierő Zenekar bemutatójával, táncelőadásokkal folytatódnak, este 20 órakor pedig a Bagossy Brothers Company koncertjével érnek véget. A Tiszai Hajósok terén szintén 11órakor kezdődnek a gyermekeknek szóló programok, melyek 16 óráig tartanak. A Hadkiegészítő parancsnokágnál 11-kor sorkatonai emlékkiállítás nyílik, mely 18 óráig tekinthető meg.

Mindeközben szezonzáró családi repülő hétvégére várja az érdeklődőket a Legendák a levegőben csapata a szandai reptéren. Az esemény vasárnap is folytatódik.

A Hild téren 10 órakor indul a Hozz egy könyvet, vigyél egy könyvet című esemény, az Aba-Novák Agóra szervezésében. Az esemény 14 óráig tart.

A Hild Viktor Könyvtárban délután 15 órától könyvbemutató kezdődik. A felnőtt könyvtár olvasótermében tartott eseményen Bán Zsófia: Hozd magad formába! című inspirációs naplójáról beszélget a szerző és Tóth Ági.

A Hild téren derült idő esetén ismét járdacsillagászatra várják az érdeklődőket 19 órától 21 óráig. Az eseményen profi távcsővel lehet megtekinteni a Holdat, a Jupitert és a Szaturnuszt.

Túrkevén ezen a napon rendezik meg a IV. Túrkevei Bagoly Futam Félmaraton futóversenyt a Túrkeve Termál- és Élményfürdőnél. A kapunyitás 7 órakor, a megnyitó 9 óra 30-kor lesz. A különböző kategóriájú versenyszámok 9.50-től, az óvodások rajtjával kezdődnek, az esemény 14 óráig tart.

Szelevényen 9 órától lehet a gyülekezni a II. Veterán Járművek találkozójára, a művelődési ház sportpályáján. A versenyprogramok 10 órakor kezdődnek.

Újszászon lecsó ünnepet és vásást tartanak a Vörösmarty ház és vendégudvarban. A vásár és kapunyitás 8 órakor indul, 10 órától kezdődik a megnyitóval a lecsófőző verseny. Az eseményen emellett helyi és környékbeli termelők, árusok kirakodóvásárával, élő mulatós zenével, 
ugrálóvárral, arcfestéssel, sétakocsikázással és hintózással, valamint állatsimogatóval várják a vendégeket.

Tiszafüreden 10 órától gyermek előadásokkal és játékokkal várják az érdeklődőket a Tiszafüredi Városi Könyvtár és Információs Központban, a Magyar Népmese napja alkalmából.

Abádszalókon városnapot tartanak, a polgármesteri hivatal előtti téren 10 órától kezdődnek a programok. Az eseményt a megszokott módon főzőversennyel indítják, emellett ünnepi kiállítással, néptánccal, városnapi kitüntetésekkel és zenés-táncos muzsikával szórakoztatják majd a jelenlévőket.

Karcagon a Kossuth téren családi nappal folytatódnak a város napi programok. Az események 14 órakor kezdődnek légvárral népi játszótérrel, kézműves bemutatókkal és termékek vásárával, gyermekműsorokkal, freestyle focival, labdazsonglőrökkel, hagyományos ételek kóstolásával. A Kálvin úti színpadon 17.30-tól a Stoned zenekar, 20 órától a Punnany Massif lép fel. Ezután éjfélig a ClubMánia show szórakoztatja majd a közönséget.

Törökszentmiklóson 15 órától ünnepi megemlékezésre és koszorúzásra, valamint előadóestre várja az érdeklődőket a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének helyi csoportja, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva. A programsorozat délután 15 órakor Mindszenty József hercegprímás, érsek 25 éves köztéri szobrának megkoszorúzásával kezdődik, majd a Klein-Lábassy Kultúrkúriában folytatódik történeti visszatekintéssel, és 17 órakor Ima Magyarországért címmel Meister Éva színművész pódiumestjével zárul.

A Katolikus Népkör szervezésében idén is megrendezik a hagyományos szüreti felvonulást mintegy 25-30 lovas fogat, hintó közreműködésével. A gyülekező reggel 9.30-kor lesz a Katolikus Népkörnél, majd a város különböző pontjain, többek között a Bajcsy úton, a Kossuth téren és zárásként a Szem-Ma Tanyán néptánc bemutatóval, friss pogácsával, borral, szőlővel kínálják a nézőket. A felvonulásba bárki bekapcsolódhat és felszállhat a fogatokra.

Kunszentmártonban 16 órakor kezdődnek a Múzeumok Őszi Fesztiváljának programjai a helytörténeti múzeumban. 16 órától a Császár új ruhája címmel láthat színdarabot a közönség, és a kézműves udvarban is elindulnak a programok. 18 órakor hirdetik ki a VI. Tiszazugi Gyümölcspárlatok Versenyének eredményét, utána pálinkakóstolásra várják az érdeklődőket. 19.30-tól a Pedrofon zenekar lép színpadra, 21 órától Szent Mihály-napi tűzgyújtásra kerül sor.

Nagykörűben 18 órától kezdődik a helyi művelődési házban a Nagykörű filmeken című program, melynek során régi, amatőr felvételeket láthatnak a településről az érdeklődők.

VASÁRNAP

Túrkevén 17 órától koncertezik a Kávészünet zenekar a Kultúrházak éjjel - nappal országos közművelődési akció és a Petőfi 200 évforduló alkalmából a Madarász Károly Művelődési házban.

Törökszentmiklóson reggel 8 órától kezdődik a Magyar Lovas- Szabadidősport Szövetség szabadidős lovasversenyének döntője és családi nap a Szem-ma tanyán. A verseny mellett mini pónilovaglás, lámasimogató, kirakodóvásár és ugrálóvár is várja az érdeklődőket. 9.30-tól közben elrajtol az Aquatlon verseny. A megmérettetés két helyszínen zajlik majd, a futás a városi sportpályán, az úszás pedig a Horváth András Tanuszodában. A versenyszámokra újonc, gyermek és serdülő kategóriában kerül sor, az eredményt délben, az uszoda előtt hirdetik ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!