Páratlan kincsek

2023.10.17. 11:42

Szenzációs lelet: ezeréves templomokat találtak Tomajmonostorán a régészek - galériával

Három hajós bazilikát és körtemplomot találtak a föld alatt a régészek Tomajmonostoránál. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tomaj nemzetség minden valószínűség szerint a besenyő népcsoporthoz köthető. Megtalálták a nemzettség monostorát és az azt megelőző településhez tartozó plébániát is.

Köllő Judit

Feltárult Tomajmonostora múltja

Fotó: Nagy Balázs

Ahogy korábban is írtuk, egy évvel ezelőtt Árpádkori és középkori településhálózatra bukkantak Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaszentimre, Tomajmonostora és Kunhegyes közigazgatási területén. Ezúttal a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Intézetének munkatársai tíz önkéntessel, négy héten át tartó ásatásokat végeztek Tomajmonostora egykori területén, ahol dr. Virágos Gábor, Magyar Nemzeti Múzeum régészeti főigazgató helyettese, és a Nemzeti Régészeti Intézet vezetője, valamint Fodor Gusztáv, református lelkész, - kinek előzetes kutatásai vezettek a történtekhez – mesélt hírportálunknak a fejleményekről.

– A Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Intézete összeállított egy tíz éves kutatási programot, amely több pillérből áll. Ennek az egyik célja az, hogy „Magyarország régészeti topográfiája” című program keretében az összes lelőhelyet megtaláljuk az országban  – mesélte a feltárási munkálatok során dr. Virágos Gábor, a Nemzeti Régészeti Intézet vezetője. 

– Bizonyára sokan hallottak már Lébény-Szent Miklós három, nagyjából álló középkori templomunk egyikéről, amelyhez kifejezetten hasonlíthat az egykori Tomajmonostorai templom is – folytatta dr. Virágos Gábor.

– A feltárás során találtunk egy rotundát, azaz egy kör templomot, ami minden valószínűség szerint 11-12. századból származhat. A körtemplom mellett található egy három hajós bazilika jellegű templom is, ami minden valószínűség szerint annak a monostornak a temploma, amiről a település is kapta a nevét. Ennek értelmében kijelenthetjük, hogy a középkori Tomajmonostora itt állt e körül az épület körül. Sajnos a környező kastélyok és házak építése során felhasználták az itteni építőanyagot, így szinte teljes egészében kibányászták a templomok falazatát. Többé-kevésbé az alapfalak alját, egy két téglasort és öntött kavicságyat találtunk.

Így tehát arra a következtetésre jutottunk, hogy a tomaj nemzetség minden valószínűség szerint besenyő népcsoporthoz köthető. Megtaláltuk a nemzettség monostorát és az azt megelőző településhez tartozó plébániát is. Továbbá nagyon sok temetkezési helyet és sírokat találtunk az építkezési anyagok között. Később pedig, megkeressük a rezidencia komplexumot és a hozzá tartozó falut is.

A kutatások során fehér kerámiával is találkoztak, amely viszonylag ritka árucikknek mondható a régióban. Továbbá négy-öt színből álló freskó darabokra is bukkantak, ami az jelzi, hogy egy színes templom állhatott egykor a helyszínen.

– Kifejezetten nagy öröm ez a lelkemnek, hogy az előzetes kutatásaim idáig vezettek – fejtette ki hírportálunknak Fodor Gusztáv református lelkész.

– Az ember egyik legfontosabb irata az anyakönyvi kivonata. Abból tudhatjuk meg, hogy ki is ő pontosan. Így tehát mondhatjuk azt, hogy ennek a régiónak most az anyakönyvi kivonatát kezdtük el kutatni és kitölteni, ami igen sokrétű munkát igényel.

Bár igen hosszadalmas munkának ígérkezik, azt gondolom, hogy kezd kirajzolódni az a bizonyos anyakönyvi kivonat, ami az itt élők számára fontos momentum lehet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!