Galériával

2024.01.21. 20:06

A kultúra napját ünnepelték Kisújszálláson is

A kultúra fontosságáról beszéltek, illetve díjakat is átadtak a Kisújszálláson rendezett ünnepségen.

Daróczi Erzsébet

Az eseményen több ember kiemelkedő munkáját díjazták

Fotó: Daróczi Erzsébet

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szombaton a Vigadó Tanoda termében nyílt meg a Kisújszállási Kossuth Fotóklub szervezésében a Fényképezés öröme című kiállítás. Ezt követően a Vigadó színháztermében kezdődő ünnepségen köszöntőt mondott Tatár Zoltán alpolgármester, aki szerint ma, a 21. században sem vonatkoztathatunk el az ősi dallamoktól, mondáktól, tánc- és képzőművészeti motívumoktól, hiszen minden azóta keletkezett művészeti alkotásban, jöjjön az létre a kultúra bármely területén, valamilyen szinten benne vannak őseink, elődeink érzései, életük momentumai, alkotó tevékenységük.

– Biztosan Önök is érzik, hogy miközben Kölcsey versét olvassák, vagy Erkel dallamát éneklik, olyan, mintha minden eddig élt magyar üzenete benne lenne a sorokban, amely nemcsak nekünk szól, de minden utánunk születő magyar szívét is célba veszi majd. A kultúra napja alkalmából a legkülönfélébb rendezvények emlékeztetnek bennünket gyökereinkre, múltunkra. Értékeinkre, melyeket az évszázadok alatt sikerült megőriznünk. Különös büszkeséggel tölt el, hogy mi itt, Kisújszálláson élen járunk ebben a küldetésben, hiszen városunk lakóinak életében mindenkor fontos szerepet kapott a kultúra – mondta Tatár Zoltán.

Az alpolgármester a folytatásban köszönetet mondott a kulturális intézmény dolgozóinak, akik lehetőségeikhez mérten, magas színvonalon és a legtágabb értelemben kínálják a lakosság számára a minőségi kultúra számtalan ágának tárházát. Háláját fejezte ki továbbá a művészeti iskolának, az oktatási intézményeknek, illetve a kulturális örökség tovább adása mellett elkötelezett pedagógusoknak egyaránt, akik utána nyúlnak a kultúra bármely területén tehetséget mutató tanulóknak, kézen fogják, felkarolják, és segítik őket a kiteljesedésben. Zárásul arra kérte a jelenlévőket, legyenek büszkék és adják tovább ezeket az értékeket.

A kisújszállási önkormányzat a város zenei életében magas színvonalon végzett szakmai tevékenysége, az ének-zene iránt érdeklődő gyermekekért végzett kiemelkedő pedagógiai munkája, példaértékű emberi értékei elismeréseként Arany János Pedagógiai, Kulturális, Művészeti Díjat adományozott Bögösné Szász Editnek, a Baptista Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettesének. A díjat Kecze István polgármester adta át, a kitüntetett életútját dr. Kovács Tibor alpolgármester ismertette. Szintén magas szakmai munkája elismerésééül Arany János Pedagógiai, Kulturális, Művészeti Díjat vehetett át továbbá Molnárné Bucsai Ildikó tanárnő is. 

A díjak átadását követően az MH Szolnok Légierő Zenekar adott koncertet, melyet Molnár János őrnagy vezényelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!