Galériával

2024.01.21. 19:55

Hadihajó gyékényből, spártai maszk papírból – görög játszóházat tartottak Szolnokon

Komplex programmal készültek a hétvégére a Napsugár Gyermekházban, a Népek Játszóházának témáját idén Görögország adta.

Pakainé Pusztai Nóra

Spártai sisak és színházi maszkot is készítettek a Napsugár Gyermekházban szombaton

Fotó: Nagy Balázs

Még felsorolni is nehéz mi mindent készíthettek a Napsugár Gyermekházba érkezők szombaton. Számtalan technikával megismerkedhettek a Népek Játszóházának alkotói.

– A leveleket félbe kell hajtani és utána felragasztani – hangzott az egyik asztalnál az instrukció, ahol a szolnoki Kállai család ifjú tagjai álarcot és sisakot készítettek. Kállainé Farkas Dorina, édesanya elmondta kéthetente agyagos szakköre járnak a gyerekekkel, ott hallottak a szombati programról is.

– Klassz dolgok készülhetnek, mindent kipróbálunk, ami a lányom és fiam korosztályának megfelelő – mutatott körbe. Miközben mi beszélgettünk a gyerekek tüsténkedtek, már fel is tudták próbálni a maszkot és sisakot, büszkén érdeklődtek arról, hogy áll nekik.

A teremben egy másik asztalhoz lépve ügyeskezű lánycsapat gyöngyből készítette el Hermész pálcáját, melyet buborékfújóként is használhatnak majd.

– Válassz egy legnagyobb, négy nagy, négy közepes és kis gyöngyöket meg még angyalszárnyat is – tartotta a foglalkozásvezető az asztalhoz leülő ötéves forma lány elé az apró alkatrészeket tartalmazó tálkákat. Hamar meg is született a döntés és kezdődhetett a munka.

Görögország múltjába és jelenébe is bepillanthattak a Napsugár Gyermekházba érkezők szombaton. A hagyományokhoz híven idén is januárban tartották a Népek Játszóházát, ebben az évben a mediterrán világba kalauzolták az érdeklődőket.

– Ez az ötödik ilyen játszóházunk, a kultúrába nyújtunk betekintést, merítünk az antikból és a jelenből is. Igyekeztünk minél többféle anyagot felvonultatni, és minden korosztályt megszólítani a kisebbeket és nagyobbakat is – mondta Hamarné Nagy Gabriella, népijáték és kismerterségek oktató.

A Napsugár Gyermekházban a programot komplexen szervezték, a kézművesség mellett kvíz és görög süteménykóstoló is volt. A délelőttöt szirtakival zárták.

Többféle anyagot kipróbálhattak kézműveskedés közben

Gyékényből ókori harci gálya épült, a farsang időszakához kapcsolódva ókori színházi maszk és spártai sisak készült. A fazekassal miniatűr amfórákat lehetett hagyományos technikával díszíteni. Hermész pálcáját gyöngyökből fűzték, papírból hibiszkusvirágot hajtogattak a programra érkezők. Népszerűnek tűnt a labirintusihlette játék kialakítása is, melyhez mindössze néhány zsinórra, egy göngyre, ragasztóra és Cd- tartóra volt szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!