Magyar Kultúra Napja

2024.01.20. 19:58

Pájer Antal kulturális díjjal ismerték el a jászapáti Rácz Aladár Zeneiskolát – videóval

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendeztek városi ünnepséget pénteken Jászapátin, a Pájer Antal Művelődési Házban. Hagyományosan e jeles esemény fénypontja idén is a Pájer Antal-díj átadása volt, melyet a képviselő-testület a Rácz Aladár Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskolának ítélt oda a kulturális, közösségi élet területén végzett maradandó értékű tevékenysége elismeréseként. Az intézmény immár 27 éve az egyik kiemelkedő színfoltja a város kulturális életének.

Illés Anita

Balról jobbra: Farkas Ferenc polgármester, Burik Bernadett a Rácz Aladár Zeneiskoláért Alapítvány elnöke, Bíróné dr. Boros Anikó jegyző és Sas Dániel a Rácz Aladár Zeneiskola igazgatója a díjátadó ünnepségen

Fotó: Pesti József

– A zenét, művészetet szerető jászapáti családokban az 1990-es években merült fel a gondolat egy helyben működő zeneiskola létrehozására. A város iskoláiban közvélemény-kutatást végeztek, melynek eredménye azt mutatta, hogy a szülők részéről nagy igény van gyermekeik zenei nevelésére. A felmérés kiértékelését követően ötven család, családonként ezer forintos hozzájárulással hozta létre 1996-ban a Rácz Aladár Zeneiskoláért Alapítványt, melynek fő tevékenysége volt 1997 és 2021 között a Rácz Aladár Zeneiskola fenntartása és működtetése, a növendékek versenyeztetése, valamint a tehetséges, de hátrányos helyzetű tanulók támogatása – idézte fel a kezdeteket Cserős Melinda Laura, a Városi Könyvtár és Művelődési Központ munkatársa.

Elmondta, hogy induláskor a tanulói létszám 35 fő volt, majd az évek múlásával egyre több tehetséges, zenét kedvelő fiatal tanult az intézményben. A 2000-es évek elején finanszírozási problémákkal küzdöttek, de a nehéz helyzet ellenére az igazgató és a tanári kar szakmaiságának, a szülők támogatásának köszönhetően sikereket értek el. 

A zeneiskola növendékei minden évben nagy sikerrel indultak és indulnak zenei versenyeken, kiemelkedő tehetségekből a múltban sem volt és a jelenben sincs hiány. 2014-ben az önkormányzat Jászapáti Városért kitüntetéssel ismerte el a zeneiskolát. 

A méltatásból megtudtuk, hogy az oktatáson kívül az iskola szakmai sikereit jelölik a megrendezett zenei koncertek, fesztiválok és konferenciák is. 2021 szeptemberében a Jászberényi Tankerületi Központ vette át a zeneiskolát. Ez a lépés anyagi és jogbiztonságot hozott az intézmény létbizonytalanságot rejtő életébe. Jelenleg száz tanuló vesz részt a zeneoktatásban, a tanári létszám és a választható szakok száma folyamatosan bővül. Tíz pedagógus dolgozik az iskolában, furulya, fuvola, klarinét, szaxofon, zongora, hegedű, trombita, vadászkürt, dob és gitár hangszereket oktatva a növendékeknek – hangzott el az eseményen.

A zeneiskola és az alapítvány bár jogilag két különböző intézmény, de mint anya és gyermeke, egymástól elválaszthatatlanok

– emelte ki Burik Bernadett. 

A Rácz Aladár Zeneiskoláért Alapítvány elnöke ünnepi beszédében méltatta az alapítók, a korábbi kuratóriumi elnökök, iskolaigazgatók, a pedagógusok értékteremtő munkáját és a tehetséges fiatalokat. Mint mondta, mára az alapítvány tehetségműhellyé vált és a kultúraközvetítő szerepben megtalálta küldetésének új arculatát.

A zenetanulásnak komoly személyiségformáló ereje van 

A köszöntők után Farkas Ferenc polgármester és Bíróné dr. Boros Anikó jegyző adta át a Pájer Antal-díjat Burik Bernadettnek, a Rácz Aladár Zeneiskoláért Alapítvány elnökének és Sas Dánielnek, a Rácz Aladár Zeneiskola és AMI igazgatójának. A Jásztánc Alapítvány nevében Ingesné Gaál Mária, az alapítvány elnöke gratulált az elismeréshez és megköszönte Utasiné Dr. Garay Borbála korábbi kuratóriumi elnök sok éves munkáját. Sas Dániel igazgató köszönetet mondott a zeneiskolát létrehozó családoknak és mindazoknak, akik azért dolgoztak, hogy fennmaradjon a helyi közösséget szolgáló intézmény. 

– Közel száz fővel sikerült újra elérni azt a létszámot, mellyel fénykorában az alapítvány működtette a zeneiskolát. Bízom benne, hogy a jövőben tovább fejlődünk és még több gyerekhez tudjuk eljuttatni a művészet, a zene varázsát – mondta Sas Dániel, aki a zenetanulás személyiségformáló erejéről is megosztotta gondolatait. Az ünnepi műsorban közreműködött Paládi Máté, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszakos hallgatója, Kárpátalja Ifjú Tehetsége. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!