A magyar kultúra napja

2024.01.23. 13:30

Tiszaföldvár kiemelkedő személyeit díjazták

A tiszazugi városban hagyomány, hogy a magyar kultúra napi ünnepségen adják át a kitüntető szakmai díjakat. Idén sem volt ez másként. A városi művelődési házában tartott rendezvényen Hegedűs István polgármester mondott beszédet január 22-én.

Pakainé Pusztai Nóra

Az ünnepségen a kitüntetettek csoportját is lencsevégre kapták Tiszaföldváron

Fotó: Dobróka András

Nagyszabású rendezvénnyel köszöntötték Tiszaföldváron a város díjazottjait a művelődési házban január 22-én.

A Földvári Hírlap közösségi oldalán úgy fogalmaztak, az ünnepségen beszédet mondott, majd a díjakat átadta Hegedűs István polgármester, aki kiemelte, hogy a város lakosai példaként tekintenek a szakterületükön kimagasló teljesítményt nyújtó szakemberekre, szervezetekre, cégekre.

– A hagyományok megőrzését, a kulturális, gazdasági és társadalmi sikerek elismerésére létrehozott szakmai díjakat fontosnak tartja a város önkormányzata – fogalmazott.

Mészáros Istvánné nyugalmazott óvónő „Tiszaföldvár Város Kulturális Szakmai Díját ” vehette át. Kiemelték róla: pályája kezdetétől a Homoki Óvoda nevelőtestületének megbecsült pedagógusa. Egyéniségére az óvodapedagógus pálya iránti elhivatottság, fegyelmezettség, kötelességtudás, szerénység, a gyermekek megsegítése volt a jellemző. Munkája során több száz gyermeket nevelt, tanított az emberi értékeket elsődlegesen szem előtt tartva.

„Tiszaföldvár Társadalmi és Gazdasági Életének Szakmai Díja” kitüntetést ítélt a képviselő-testület Kiss Ferenc Attila vállalkozónak, aki bár munkái nagy részét nem Tiszaföldváron végezte, de mindig gondoskodott arról, hogy segítséget nyújtson és hű maradjon szeretett városához.

A város sport szakmai díját a Tiszaföldvári Aranyhegy Hagyományőrző Íjász Egyesület érdemelte ki. A sportkör 2012-ben alakult, de csak néhány évvel később jegyezték be hivatalos egyesületként. Közel 60 versenyt szerveztek már a tiszazugi városban, a település hírnevét rangos megméretéseken bizonyítva öregbítik.

Dr. Ricz György háziorvos kapta az minap tartott ünnepségen a „Tiszaföldvár Város Egészségügyi Szakmai Díját”. Méltatásában elmondták: a doktor csak néhány éve került a településre, mint a homoki településrész háziorvosa, azonban ezen időszak alatt is megtapasztalhatták szakmai hozzáértését és megismerhették empatikus személyiségét. A covid okozta nehéz hónapok között is igyekezett minden segítséget megadni a betegeinek.

A testület a „Tiszaföldvár Város Szociális Szakmai Díja” kapcsán Tóthné Barta Mária a Városi Bölcsőde nyugalmazott vezetője mellett döntött. Kifejtették: szakmáját nem csak munkának, hanem szolgálatnak is látta, melyben a gyermekek szükségleteihez igazított, szakmailag egységes elveken alapuló módszerek alkalmazása, valamint a gyermekek érzelmi biztonságának kialakítása volt a fő cél. 

Az ünnepség második felében a fennállásának 100. esztendejét ünneplő Tiszaföldvári Férfikórus adott hangversenyt.

A helyi polgárőrvezetőt is elismerték

A „Tiszaföldvár Város Közszolgálati Szakmai Díját” ebben az esztendőben Kecse László Lajos, a Városi Polgárőr Egyesület elnöke vehette át. Az ünnepségen a nyugalmazott rendőrről elhangzott, 2009-ben választották meg a Tiszaföldvár Város Polgárőr Egyesület elnökévé. Az elmúlt két évtizedben évente közel 500 gyermeket oktatott a biztonságos közlekedés alapjaira. 

– 2018-ban a Polgárőr Egyesület megkapta a Polgárőr Város elismerő címet, majd 2021-ben az Év Polgárőr Egyesülete címben részesültek. Egyebek mellett Kecse László Lajos 2011-ben, 2017-ben és 2020-ban a Polgárőr Érdemkereszt Aranyfokozata elismerésben részesült – sorolták. Hozzátették: 2020-ban a Polgárőr Életmentő Érdemrendet vehetett át életmentésért, később újabb kitüntetést kapott a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében végzett kiemelkedő munkájáért. 2023-ban Magyar Ezüst Érdemkeresztet ítéltek neki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!