Ádámok és Évák

2024.03.01. 11:25

Feje tetejére állították Karinthy Frigyest a szolnoki diákok, és ez jó – galériával

Merészen nyúltak Karinthy Frigyes műveihez a szolnoki diákok az Ádámok és Évákon, nem is maradt el sikerük.

Rózsa Róbert

Csütörtökön már délelőtt nagy volt a jövés-menés a szolnoki Szigligeti Színházban. Izgatott diákok hada nyüzsgött a színház környékén, kézről-kézre jártak a jelmezek, színpadi kellékek. Ezek mindegyike elő is került aztán este, a jelmezeket is felöltötték, a fiatalok ugyanis a 2024-es Ádámok és Évák csütörtökön megrendezett színházi vetélkedésének fellépői voltak. Az izgatottság sem véletlen, a tanulók és tanáraik hónapokig tartó, iskola melletti felkészütése előzte meg a csütörtöki produkciókat.

Ádámok és Évák
Az előadások sorát a magiszteres diákok nyitották
Fotó: Mézáros János

Idén előre sejthető volt, hogy színes repertoárral állnak majd elő az általános és középiskolai színpadi versengés résztvevői, hiszen témául Karinthy Frigyest kapták, mégpedig szabad feldolgozásban.

Mindez pedig be is bizonyosodott, amint felgördült a függöny. A Magiszter diákjainak előszava után a Hajnóczy Gimnázium tanulói bemutatták, mi történt volna, ha Karinthy agyműtétje után a százholdas pagonyban ébred. A Tiszaparti Római Katolikus Általános iskola lendületes Röhög az egész osztály-feldolgozása után a Szolnoki Kreatív Technikum és Szakközépiskola karakteres stílusban adta elő a Műfordítást, hogy aztán a Tiszaparti Gimnázium ugyancsak humoros, egyben gondolatébresztő darabja következzék, a Röntgenország. A szünet előtti etapba még a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének komikus produkciója, A doktor is bácsi fért be, amely nem csak társadalmi üzenete révén nyerte el a közönség tetszését.

Hasonlóan a második részt nyitó Az emberke tragédiájával, amit a Liget Otthon adott elő. A pálfysok is a humorra szavaztak a Filmgyártással. Ez jó és erős kontrasztban állt az utána következő Villanások egy életből mély mondanivalójától – ezt a Széchenyi Gimnázium vitte színpadra – és a Jendrassik Gépipari Technikum különleges hangulatú A cirkusz-előadásával. A Verseghy Ferenc Gimnázium Tanárnő, kérem nevű játékában egykori női oktatói kínozták Wasserkopf urat. A sort a Varga Katalin Gimnázium Elmondom hát című előadása zárta, vastaps kíséretében.

Ami közös volt a produkciókban, az a befektetett munka, az igényesség, a jó előadásra való törekvés. Jót tett az is, hogy az iskolák bátran nyúltak Karinthyhoz, sok ötletes továbbgondolás született.

Rövid tanácskozás után a szakmai zsűri döntött a győztesekről. A legjobb női főszereplőnek Simon Nikolettát választották, a legjobb férfi főszereplő elismerést Botos Ábel kapta. A legjobb női mellékszereplő Szigeti Henriett, a legjobb férfi mellékszereplő Hallgat Dávid lett. A legjobb előadásnak a Széchenyi István Gimnázium produkcióját választották. Közönségdíjat kapott a Liget Otthon, a Legjobb csapat-díjat a Varga Katalin Gimnázium nyerte, míg a Legjobb TikTok-videóért járó oklevelet a Széchenyi István Gimnázium kapta.

Köszönet jár a tanulóknak, pedagógusoknak

A 2024-es Ádámok és Évákon dr. Kállai Mária, Szolnok és környéke országgyűlési képviselője mondott köszöntőt. Hangsúlyozta, az előadásokat nagy munka a gyerekek részéről, ezért köszönet jár nekik és pedagógusaiknak is. Emlékeztetett, ez már a 14. Ádámok és Évák Szolnokon, ez alatt 3167 karakter vitt színre mintegy ezer tanuló, 359 tanár segítségével, idén pedig 157 diák lépett fel. Mint mondta, büszkék lehetünk a programra, amellyel érték teremtődik. Barabás Botond, a Szigligeti Színház igazgatója kiemelte, fontos számunkra az Ádámok és Évák, amely mindig lehetőséget kínál a megújulásra. – Ez az ünnepség Szolnokról indult, és már az ország több részén átvették. Ez egy olyan dolog, ami nagyon szolnoki, és Szolnoké – fogalmazott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!