„Futballtúra”

2024.03.20. 12:00

Hátsó füves: a magyar foci rejtett tájaira repít a tiszaföldvári tárlat

A vidéki futball fontosságára hívja fel a figyelmet a Tiszazugi Földrajzi Múzeum legújabb tárlata. Hátsó füves címmel rendeztek be fotókiállítást a napokban, mely május elejéig látható.

Pakainé Pusztai Nóra

Hátsó füves címmel fotókiállítás nyílt a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban a napokban. Ahogy a Földvári Hírlap közösségi oldalán írták, a tárlat elsődleges célja, hogy az eltűnőben, átalakulóban lévő falusi fociról adjon átfogó szociográfiai, társadalmi és kulturális körképet. 

magyar futball,történet,tárlat
Béres Mária múzeumigazgató nyitotta meg a Hátsó füves című tárlatot 
Forrás: Földvári Hírlap közösségi oldala

A közönséget Béres Mária intézményvezető köszöntötte, elmesélte, hogy kerültek a fotók a Tiszazugba Sátoraljaújhelyről. A megnyitó vendégeként Csillag Péter újságíró, történész, a Nemzeti Sport főmunkatársa, Ringer István, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója és Magyar Zoltán, a Tiszaföldvári SE tiszteletbeli elnöke beszélgetett. 

Csillag Péter kitért arra, hogy milyen fontosnak tartja a vidéki, elsősorban falusi focit a közösség- és társadalomépítő ereje miatt.

Ringer István előszavában elmondta, a kultúra részeként tekint a sport e területére. Ennek egy része már eltűnt, vagy lassan a múlt ködébe vesző, ám sokak számára még szép emlékeket nyújtó közösségi élmény. Kiemelte, ennek megjelenítése, bemutatása, az emlékek megmentése is lehet egy múzeum feladata.

Magyar Zoltán a Tiszaföldvárhoz és sportmenedzser tevékenységéhez kapcsolódó izgalmas történeteken keresztül mutatta be és érzékeltette a falusi foci jelentőségét. 

tárlat,magyar futball
A megnyitón Csillag Péter (középen) újságíró, történész, a Nemzeti Sport főmunkatársa, Ringer István (jobbra), a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója és Magyar Zoltán, a Tiszaföldvári SE tiszteletbeli elnöke beszélgetett 
Forrás: Földvári Hírlap közösségi oldala

– Sokat lehetne tenni azért még ma is, hogy a falusi foci ne tűnjön el – mondta. Hozzátette, hibának tartja azt, hogy a nagy sportcsapatok nem egyféle tartalékként tekintenek a vidéki, faluk végén játszó sportcsapatokra, melyek száma az utóbbi időben jelentősen megcsappant. 

Dobróka András szerkesztő úgy fogalmazott, különlegessége a tárlatnak, hogy a múzeum saját gyűjtésében a Tiszaföldvár SE múltját is bemutatja a tárlaton fotók, emléktárgyak felvonultatásával. A kiállítás május elejéig látható a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!