Világhírű képek a Kunságban

2024.03.01. 15:59

Megnyílt a Munkácsy kiállítás Karcagon – galériával

Épület. Érték. Élmény – Munkácsy Karcagon – ezzel a címmel nyílt meg pénteken a világhírű festőművész tárlata a kunsági településen. A géniusz 78 képe június 9-ig látható Karcagon.

Daróczi Erzsébet

– Az elmúlt száz év legnagyobb kulturális beruházásának csütörtöki átadása várostörténeti szempontból is jelentős, hiszen reményeink szerint hosszú évtizedekre meghatározza majd a város arculatát, lehetőségeit, életét, hiszen a Karcagi Művészeti és Konferencia Központ vármegyei, sőt országos szinten is kiemelkedő kulturális célpontok közé emeli városunkat – fogalmazott Szepesi Tibor polgármester.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő (jobbra) is méltatta a tárlatot, majd megtekintette a festőgéniusz képeit
Fotó: Daróczi Erzsébet

A tárlatot Pákh Imre, a Munkácsy Magángyűjtemény tulajdonosa ajánlotta  a meghívott vendégek figyelmébe.

– Ez a Munkácsy kiállítás-sorozat 48. stációja. Tíz nappal ezelőtt ünnepeltük Munkácsy 180. születésnapját. Tulajdonképpen Karcag városának is a Munkácsy kiállítás egy születésnapi ajándék. 2005-ben kezdődött ez a kiállítás-sorozat, amikor az akkori Nemzeti Galéria főigazgatója megkérdezte hány Munkácsy képem van. Abban az időben vagy 28-30 volt, ebből és a több országból beszerzett képekből egy fantasztikus kiállítást rendeztünk Boros Judit segítségével. A kiállításnak 360 ezer látogatója volt, ami abban az időben rekordot jelentett. Én úgy gondoltam, hogy amikor befejeződik a kiállítás, akkor a képeim visszavándorolnak Amerikába, a házamba, hiszen a kampókhoz nem is nyúltam hozzá. Ez 2005-ben volt, a képek azóta is vándorolnak – mondta mosolyogva és büszkén a tulajdonos, aki szólt arról is, hogy nemrég Székesfehérváron ünnepelték az ötmilliomodik látogatóját a vándorkiállítás-sorozatnak, ami egy hihetetlen nagy szám.

– Biztos vagyok abban, hogy itt is rekord látogatottságot fog élvezni ez a kiállítás. 2005-ben a kiállítás-sorozatot hármas céllal indítottuk el. Az első az volt, hogy bemutassuk az ismeretlen Munkácsyt. Hiszen tudni kell, hogy még élete alatt a legtöbb és legfőbb művei még közvetlenül a műhelyéből vándoroltak ki Amerikába. Ezek a képek a '90-es években megjelentek a piacon különféle aukciós házaknál, én elkezdtem őket lassacskán felvásárolni. A mai nap a gyűjteményem több mint 70 Munkácsy képből áll. A második célunk az volt, hogy megmutassuk, valóban voltak és vannak olyan magyar géniuszok, akik fel tudták venni a versenyt a legjobb külföldiekkel és győzni is tudtak. Ilyen volt Munkácsy is, aki szupersztár volt a 21. században, úgy is kezelték. A harmadik célunk pedig az volt, hogy visszaállítsuk Munkácsyt a megillető helyére a művészettörténelemben. Szerintem mind a három célunkat sikerült elérnünk ezzel az ötmillió látogatóval – mondta Pákh Imre, aki megköszönte mindenkinek, aki a kiállítás karcagi előkészítésében, megvalósításában részt vett.

Rendkívül érdekes az épület, még ilyet életemben nem láttam, de tetszik. Sok sikert! Éljen Karcag! 

– mondta a neves gyűjtő a csütörtökön átadott, új központról.

Fásy Ádám, aki a szervezésben évek óta részt vesz, nem először jár a nagykun városban, örömmel jött most is.

– Nagy megtiszteltetés, hogy benne lehetnek 19. éve ebben az egész misszióban. Mert azért senki se gondolja, hogy a magyar tárlatokat így szokták hordozni az országban, hiszen van pár jó magyar festő, de ilyen nincs, ez a tárlat különleges. Természetesen kellenek a befogadó polgármesterek, művészetpártolók. Ki merem jelenteni, hogy a vidéki emberek nagyon befogadóak – hangsúlyozta.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő jelenleg szokja az érzést, amikor a Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központba belépve lát egy csodálatos kiállítást.

– Mintha varázspálcával ezer kilométereket repülne az ember, mint a mesében, amikor megnézi a kiállítást, kilép az ajtón úgy érzi, mintha csodálatos repülőúton lett volna. Kívánom, hogy minél többen szokjuk meg ezt az érzést. Munkácsy Mihály művei értéket teremtettek. Tudjuk, hogy a gondolatnak teremtő ereje van, így a festő műveinek is az van a magyar gondolatban, mert generációk óta, ha egy gyermek elképzelte, hogy nézett ki Árpád fejedelem, a honfoglaló magyarok, milyen volt a kiegyezés kora, akkor Munkácsy Mihály teremtő figurái határozzák meg a képet. A festő képeihez már nem lehet semmit hozzátenni, de méltó környezetben, méltó helyen, méltó fogadtatással meg lehet neki azt a tiszteletet adni, ami egy ilyen magyar festőgéniusznak jár. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!