Magyar Költészet Napja

2024.04.10. 08:30

Zeng az ének és a vers a Jászkunságban, a Magyar Költészet Napja alkalmából

Csodálatos költemények varázsában telnek a napok vármegyénkben. Szavalóversenyek, zongorajátékok, ismert művészek előadásában megszólaló versek és további, az ünnephez kapcsolódó programok várják az érdeklődőket.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Kunszentmárton 

Egy „Valahol mindig van ünnep” címet viselő irodalmi délutánra várják az érdeklődőket a Magyar Költészet Napja alkalmából, a kunszentmártoni Kaszinóba ( a régi könyvtár épületébe.) Az esemény április 11-én, 16 órakor kezdődik. A programot a Köttön Vezér Egyesület szervezi. A látogatók Cserna Csaba előadóművész, a Magyar Kultúra lovagja előadásában Aknay Tibor költő verseit hallhatják.

Fountain,Pen,On,An,Antique,Handwritten,Letter.,Vintage,Nib,Pen
Illusztráció
Forrás: Shutterstock.com

Törökszentmiklós 

Maratoni versolvasásra invitálják az érdeklődőket a törökszentmiklósi Ipolyi Közművelődési Központba. Az esemény kezdeteként a könyvtárosok délelőtt 10 és 11 óra között verses könyvjelzőket osztanak a járókelőknek az IKK épülete előtt. Később, 14 és 17 óra között egyebek mellett köszöntő gondolatokat, valamint a Szent Kristóf Katolikus Tagóvoda műsorát hallhatják a látogatók. A továbbiakban az iskolai csoportok versmondása, illetve a versszeretők „maratoni versolvasása” következik. 

Zagyvarékas 

Versek és zongorajáték csábítják az érdeklődőket a Móricz Zsigmond Művelődési Házba, április 11-én. A 17 órakor kezdődő eseményen Polónyi László polgármester köszöntő gondolatai után Jánosi Jázmin és Kontos Léna szavalnak. Ezután Mondok Zselyke Bianka 2. osztályos tanuló zongorajátékát hallhatják a résztvevők. 17 óra harminc perckor „Mindennapjaink Passiója” címmel Kari Erzsébet vitorlafestményeinek vándorkiállítását is megnyitják.

Besenyszög 

"HIDAK A KULTÚRA FELÉ" című zenés, költészetnapi műsorral készülnek Besenyszögön. Az eseményen Nagy Szilárd, arany- és platinalemezes énekes, Magyar Bronz Érdemkereszttel kitüntetett előadóművész ünnepi műsorát nézhetik, hallgathatják meg az érdeklődők április 11-én, a versmondó versenyen. Emellett zongorán Benedekfi István, gitáron Kis Dávid is közreműködnek. Az érdeklődők Smál-Szilaj Gábor, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett színésztől szintén hallhatnak verseket az ünnep alkalmából.

Nagykörű 

A besenyszögi helyszínhez hasonlóan az érdeklődők Nagykörűben szintén részt vehetnek Nagy Szilárd és Smál-Szilaj Gábor zenés műsorán. A résztvevők a dallamok szárnyán Nagykörűben április 11-én, 18 óra 30 perckor élvezhetik az előadást.

Berekfürdő 

A megemlékezés perceire invitálnak Berekfürdőn a költészet napja alkalmából, Körmendi Lajos síremlékéhez, április 13-án, szombaton 11 órakor. A helyszínen köszöntőt mond Vass Tibor József-Attila díjas költő, valamint emlékbeszédet tart dr. Bartha Júlia, orientalista, etnográfus, műfordító.

Karcag 

Szépkorúakat hívnak a karcagi könyvtárba a költészet napja alkalmából. „Amit a szívedbe rejtesz” címmel költészet napi verses délutánra csábítják az érdeklődőket április 10-én szerdán, 14 órára. A rendezvénynek az Ifjúsági Ház- Csokonai Könyvtár ad otthon. Az esemény célja, hogy a látogatók előadhassák legkedvesebb költeményeiket és szép gondolatokkal ajándékozzák meg egymást.

Cibakháza 

A költészet napján Cibakházán is izgalmas programokkal készülnek. Április 11-én 17 órakor a Művelődési Házban várják az érdeklődőket. Helyi versírók költeményeiből szerveznek felolvasó estet. Emellett a látogatók megtekinthetik a Pántlikás gyermeknéptánccsoport, a Junior gyermeknéptánccsoport, a Búzavirág néptánccsoport, valamint a Tiszamenti Népdalkör műsorát is.

Martfű 

A Magyar Költészet Napja alkalmából, Versek és dalok címmel, ünnepi műsorral készülnek a martfűi Városi Művelődési Központ és Könyvtár pódiumtermében. A rendezvény április 25-én 17 órakor kezdődik.

Szolnok 

Csuja Imrével tölthetnek el egy verses délutánt az érdeklődők április 13-án, szombaton a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtárban. A Jászai Mari-díjas, érdemes művész 15 órakor kezdi, az „Imi, mondj egy verset” címet viselő előadását. Jegyek 1500 Ft-os áron, elővételben vásárolhatók, április 10-ig, a Verseghy Ferenc Könyvtár kölcsönzőpultjában.

Jászdózsa 

A jászdózsai könyvtár április 11-én immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a „Jász-Nagykun” vármegyei versmondó versenyt. Célja többek között a Jászság és a Kunság összetartozásának erősítése. A versenyre négy korcsoportban mérik össze tudásukat a versmondók. 

Jászkisér 

Jászkiséren irodalmi estre várják az érdeklődőket a Magyar Költészet Napja alkalmából. Április 11-én, csütörtökön 18 órakor ifj. Ádám Kálmán „Mindenki ismerőse” címmel tart előadást Petőfi Sándor életéről, munkásságáról a városi könyvtárban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!