35. Tavaszi Emlékhadjárat

2024.04.03. 19:52

Lövések dördültek a Jászságban: honvédek és népfelkelők masíroztak az utcákon – videóval

Idén már harmincötödik alkalommal indult útnak a Tavaszi Emlékhadjárat, Európa térben és időben legkiterjedtebb katonai hagyományőrző rendezvénysorozata, mely az 1849-es dicsőséges Tavaszi Hadjárat útvonalát járja be. A katonai hagyományőrzők április 3-án, csütörtökön Jászdózsán, Jászjákóhalmán és Jászberényen is áthaladtak. A helyi önkormányzatok, közösségek kulturális, értékőrző programokkal várták az érdeklődőket.

Illés Anita

A Történelmi Lovas Egyesület, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, valamint a hadjárat által érintett települések önkormányzatai, közösségei kulturális, ismeretterjesztő programokkal, méltó módon emlékeztek a szabadságharc hőseire, eseményeire. 

Az I. Jászkun Honvéd Emlékzászlóalj fegyverbemutatót tartott a gyerekeknek Jászjákóhalmán
Fotó: Illés Anita

Jászdózsa immár tizenötödik alkalommal csatlakozott az Európában egyedülálló katonai hagyományőrző rendezvénysorozathoz, melynek részeként csütörtökön délelőtt Kossuth toborzót és díszszemlét tartottak a Szent Mihály téren. Közreműködött a tíz éve alakult I. Jászkun Honvéd Emlékzászlóalj, mely Panyi Csaba főhadnagy, parancsnok vezetésével idén 18 honvéddel és 27 népfelkelővel vett részt az emlékhadjárat eseményein.

Az önkormányzat ebben az évben Jászdózsa ifjú hagyományőrzője jelvényt adományozott öt fiatalnak – Hornyák Csanád, Kovács Márk, Mákszám Albert, Nyúl Dávid, Susányi Dávid –, akik öt éve kapcsolódtak be az 1848-as hagyományok ápolásába. Kiss Zsuzsanna és Ludmerszki Kitti tíz éves hagyományőrző szolgálatáért emlékérmet kapott. A I. Jászkun Honvéd Emlékzászlóalj négy alapító tagja, Kiss Gábor jászkapitány, Korsós Konrád hagyományőrző hadnagy, Kovács Gábor és Szigethi-Kocsis Ádám hagyományőrző őrmester 15-éves emlékéremben részesült.

Az elismeréseket Baranyi Sándor polgármester adta át, majd oklevéllel köszönte meg az emlékhadjárat támogatóinak munkáját. A programot többek között Huszárkonyha főzőverseny és a település kincseit bemutató vándorkiállítás színesítette.

Jászdózsa önkormányzata idén is meghirdette a Huszárkonyha főzőversenyt, melyen helyi közösségek, intézmények csapatai vettek részt. A dózsai hagyományőrzők üstjében kakaspörkölt rotyogott
Fotó: Illés Anita

A koszorúzást követően a megemlékezés Jászjákóhalmán folytatódott, ahol a katonai hagyományőrzők a Vadászháztól a Damjanich térre vonultak.

Terjéki Tünde polgármester polgármester köszöntőjében kiemelte: a Tavaszi Emlékhadjárat elsődleges célja a magyar hagyományok és kulturális értékek megtartása, felvirágoztatása, a nyilvánossággal való jobb megismertetése.

Fülöp Tibor Zoltán rendezvényigazgató beszédében egyebek mellett a nemzeti identitás erősítésére, értékeink megőrzésére hívta fel a figyelmet. A köszöntők sorát Fazekas Richárd őrnagy, a 35. TEH főparancsnoka zárta. A múltidéző eseményt a Községi Népdalkör műsora és fegyverbemutató gazdagította, végül a résztvevők koszorúkat helyeztek el Fodor István Ferenc emléktáblájánál.

Jászberényben a Város Napja programsorozat részeként, ünnepélyes keretek között a Lehel vezér téren fogadták a 35. Tavaszi Emlékhadjárat hagyományőrzőit. A város napi rendezvényről a későbbiekben számolunk be hírportálunkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!