GALÉRIÁVAL

2018.10.16. 19:01

Elkezdődött az idei filmfesztivál Szolnokon

Több, mint 3500 filmet neveztek képzőművészet kategóriában az idei szolnoki filmfesztiválra. Ebből kilencven képzőművészeti kategóriába tartózó alkotást, és tíz nagyjátékfilmet vetítenek le az Alexadre Trauner magyar származású Oscar díjas látványtervezőről elnevezett szemlén, amely október 16- tól 21 – ig tart.

Molnár-Révész Erika

Világhírű művészek érkeztek a filmszemlére

Fotó: Csabai István

Bár 1969 óta rendeznek Szolnokon képzőművészeti filmfesztivált, az idei mégis számos meglepetést tartogathat az érdeklődők számára.

– Arra gondoltunk, hogy mire az ötven éves évfordulót elérjük, addigra kiteljesítjük a filmfesztivált olyan értelemben, hogy a képzőművészet mellett egy játékfilm kategóriát is indítunk. Ez pedig azokat filmeket érinti, ahol az épített és a festett díszletnek jelentősége van. Nagyon sok ugyanis az átfedés a képzőművészet és a filmszakma között – beszélt az idei képzőművészeti filmszemle egyik újításáról Demeter István, a fesztivál igazgatója.

– A díszlettervezők, a látványtervezők és a filmszakmában dolgozók általában a képzőművészek. Például a fesztivál sztárvendége, Peter Greenaway világhírű rendező is festőként kezdte a pályafutását, utána váltott át a filmre. Arra gondoltunk, ha ebbe az irányba nyitunk, akkor kiteljesedik a képzőművészeti filmfesztivál. Ehhez kerestünk egy névadót, akit Trauner Sándor, vagyis Alexander Trauner személyében találtunk meg.

– Az egyik legnagyobb alakja volt a látványtervezésnek, ha nem a legnagyobb. Magyarországon kezdte pályafutását, majd Franciaországba ment szerencsét próbálni. Miközben állást keresett felajánlottak neki egy díszletfestési munkát egy filmstúdióban. Onnantól kezdve ottragadt. Olyan gyorsan ívelt fel a pályája, hogy minden jelentős rendező vele akart dolgozni Franciaországban, és vele is dolgozott.

– Aztán áthívták az Egyesült Államokba, ahol 1961- ben a Legénylakás című filmért megkapta a legjobb látványtervezés Oscar- díját. Ezzel beírta magát a filmvilág történetébe. A képzőművészeti fesztiválunk ezért mostantól Alexander Trauner Art Filmfesztivál nevet viseli – mondja a névváltoztatásról az igazgató.

Hozzátette, idén rekordszámú, több mint 3500 nevezés érkezett. A zsűri tagjai nagyjátékfilm kategóriában Didier Naert francia látványtervező, Trauner Sándor fogadott fia, hagyatékának kezelője, Allan Starski, a Schindler listája és A zongorista Oscar- díjas látványtervezője, valamint Rajk László, többek között a Napszállta és a Saul fia magyar látványtervezője.

A képzőművészet kategória zsűrije pedig M. Tóth Géza Balázs Béla- díjas filmrendező, a Színház és Filmművészeti Egyetem rektora, Richly Zsolt, Balázs Béla- díjas animációs rendező és Sinkó István képzőművész, művészeti író. A filmfesztiválon tíz nagyjátékfilmet és kilencven képzőművészeti kategóriájú filmet vetítenek le. Az eredményhirdetést szombat este fél kilenckor a Galériában tartják, a fesztivál vasárnap zárul.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!