VIDEÓVAL ÉS GALÉRIÁVAL

2018.10.17. 13:50

Kedvenc makettjeiket állították ki a modellezés szerelmesei Füreden

Érdekes szabadidős elfoglaltság a makettezés és modellezés, de méltatlanul kevés figyelme övezi. Nyilvánvalóan nem arra gondolok, mikor valaki a boltban megvásárolja, otthon pedig kirakja a polcra a különféle mütyüröket. Van egy sokkal összetettebb és nagy felkészültséget, hozzáértést igénylő oldala. Mikor a gyűjtő nemcsak gyűjt, hanem forraszt és ragaszt, vagy ha kell, akkor fest. Sőt, az sem áll tőle távol, hogy ő maga készítse el az élethű modellt.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Méretarányosan kicsinyített világ bontakozott ki a napokban a Tisza-tó parti kisvárosban. Október 12-én, a Kiss Pál Múzeum egyik kiállító termében nyílt meg a Makett- és modellkiállítás. Helyi és környékbeli makettkészítők, gyűjtők mutattak be egy összeállítást kedvenc és különleges modelljeikből.

Kovácsné dr. Szigeti Klára múzeumigazgató köszöntötte a jelenlévőket, majd Dr. Vadász István ajánlotta a tárlatot. Bemutatta a kiállítókat, valamint szólt a makettezés és modellkészítés hátteréről. Kreatív, alkotó személyiség és hozzáállás, elszántság nélkül szinte lehetetlen magas fokon művelni.

- A magabiztosság, az önkifejezés egy formája látható ezen a kiállításon. A modellezők, makettkészítők kreatív emberek – fogalmazott Dr. Vadász István. Sorban ismertette a kiállítók Kelemen Sándor, Kovács István, Monoki Árpád, Szabó István és Szarvas Viktor életútját.

Múlt és a jövő, a valóság és a fantázia világának különleges egyvelege bontakozott ki. Az évszázadokkal korábban használatos szekerektől, tűzoltóautó és kamionmodelleken át egészen az űrhajókig. Nem csoda, hogy a rendkívüli tárlat minden korosztályt megszólított. Kiváló unoka-nagyapa programnak bizonyult.

Testhezálló elfoglaltságot talált magának Kelemen Sándor. A mezőtúri születésű gyűjtő, körülbelül tízéves lehetett, mikor összerakta életet első makettjét. Az alkotás öröme teljesen magával ragadta, eleinte kisebb-nagyobb repülőgép modellekkel foglalkozott. Mint tűzoltó, 1978-ban Tiszafüredre került, a repülőgépeket pedig felváltották a tűzoltóautók.

- Elhatároztam, hogy amit kapni lehet a világban tűzoltóautót, azt megpróbálom megszerezni és megépíteni. Ez a szakmám, ehhez értek, ezt gyakoroltam harmincöt évig – kezdte a rövid tárlatvezetést. Fontosnak tartja, hogy a modellező jártas legyen az adott szakterületen.

Fotó: Ujvári László

Megpróbálja bemutatni a tűzoltójárművek történetét, lehetőleg időrendben. A mostani tárlat száz év fejlődéstörténetét öleli fel. A legkorábbi kiállított modell 1911-ben, a legfiatalabb 2012-ben készült járművet illusztrál. Különleges makettjei közül büszkén mutatta például a Ford T-modelleket. Megtudhattuk, miért voltak szolgálatban keskeny, kisméretű tűzoltóautók Japánban, milyen volt egy reptéri tűzoltóautó az 1930-as évek Oroszországában.

Kelemen Sándor éveken át irányította a helyi tűzoltó-parancsnokság munkáját, évtizedek óta rajong a szakterület modelljei iránt.

Vállalkozóként árufuvarozással, szállítmányozással foglalkozik a szintén tiszafüredi Monoki Árpád. Akárcsak Kelemen Sándor esetében, nála is szakmai ártalomnak tekinthetjük a modellezést. Persze a kifejezés pozitív értelmében.

- Már az 1980-as évektől kezdve, tehát közel negyven éve gyűjtök és készítek maketteket. Elsősorban a kamion- és markológépmodellek érdekelnek – magyarázta az 1964-es születésű szakember. Nem ritkán átépíti a megvásárolt modelleket, egyedi és különleges járműveket készít. Természetesen foglalkozik eredeti, a valóságot teljes mértékben tükröző modellekkel is. Elárulta, hogy éppen egy különleges tartályszerelvényen dolgozik. Ezen a kiállításon pedig bemutatta a hozzá legközelebb álló maketteket.

- Mindegyik modellhez köt egy emlék, mindegyik mögött van egy történet. Nehezen tudnám megmondani, melyik a kedvencem. Mind kedves valamiért – hangzott a válasz a feltett kérdésre.

Ugyancsak gyerekkora óta él az űrjárművek és a fantázia bűvöletében a tiszaörsi Szabó István. Csupán nyolc esztendős volt, mikor 1982-ben bemutatták Magyarországon a Csillagok Háborúja első epizódját. Ámulatba ejtette az űrhajók, a technikai újítások világa. Az évtized végétől folyamatosan készít új modelleket.

- Ez a birodalmi lépegető az egyik első komoly munkám – mutatja a rendkívül részletes makettet. – Megállítottam a videokazettát és a képernyőről lerajzoltam a gépet, majd elkészítettem a modellt – magyarázta.

Fotó: Ujvári László

Alkotómunkája attól igazán különleges, hogy a makettek elkészítéséhez mindenféle újrahasznosítható hulladékanyagot felhasznál. Mindegyik modellje saját tervezésű, a sorozat összes epizódjához készített járműveket. Büszkeségei közé tartozik az említett birodalmi lépegető, a csillagromboló és a birodalmi cirkáló.

Míg másnál a fantasztikum és a jövő, Kovács István kézügyességének köszönhetően a múlt ölt újra testet. Az 1959-es születésű makettkészítő vonzódik a hintókhoz és szekerekhez.

- Méretezek, rajzolok, anyagokat gyűjtök, hogy az eredeti tárgyak működő, kicsinyített mását megalkothassam. Célom, hogy ezek a modellek megőrizhessék a régmúlt emlékeit – magyarázta a roffi születésű füredi lakos. Eredeti szakmája gépszerelő-géplakatos, gyerekkora óta érdeklik szerkezetek, és azok működése. Előszeretettel tanulja és alkalmazza régi mesterségek szakmai fogásait. Elmondása szerint, egy makett akár két-három évig is készül. Nem csoda, hiszen sok-sok darabból áll minden alkotása, ráadásul az alkatrészeket is ő készíti.

Fotó: Ujvári László

- Olykor ezernél is több, magam készítette alkatrészből állítom össze a járműveket. Nem egyszer, az ehhez szükséges célszerszámokat is nekem kell kitalálnom, létrehoznom – jegyezte meg. Érdekességként tudtuk meg, hogy jelenleg tizennégy olyan modellje van, mely 2013-ban „Iparművészeti alkotás” minősítést kapott.

A szóban forgó tárlat megnyitóján munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni az ötödik kiállító, Szarvas Viktor. A cukrász hét éves kora óta makettezik. Repülőgépekkel és helikopterekkel kezdett, majd 1993-ban áttért a harci járművek építésére. Tizenkét éve versenyezteti munkáit. Eddig több nemzetközi és országos megmérettetésen állhatott fel a dobogóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!