TENISZ

2018.02.02. 10:27

Vajon folytatódik a sikersztori?

Ha így folytatódik, 2018 a magyar teniszsport éve lehet. Bár még csak egy hónap telt el az idei versenyszezonból, máris olyan sikereknek lehettünk szemtanúi, amilyeneknek évtizedek óta nem. Legyen szó akár Babos Tímea Melbourne-ben megszerzett női páros Grand Slam-címéről, vagy Fucsovics Márton meneteléséről, aki profi pályafutása során először jutott tizenhat közé Grand Slam-tornán.

Pabar Gyula

Budapest, 2017. szeptember 17. Fucsovics Márton játszik az orosz Karen Hacsanov ellen a tenisz Davis Kupa világcsoportjába jutásért rendezett Magyarország - Oroszország mérkõzésen a Kopaszi-gáton emelt ideiglenes stadionban 2017. szeptember 17-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

A sikertörténet akár már a hétvégén továbbíródhat, ehhez az kellene, hogy válogatottunk legyőzze a tavalyi döntős belgákat a Davis-kupa világcsoportjának nyolcaddöntőjében.

Fucsovics Márton egyes mérkőzése nyitja a párharcot péntek délután. Ellenfele a világranglista 120. helyén álló Ruben Bemelmans lesz, aki a sérüléssel bajlódó Steve Darcis távollétében a belgák második számú teniszezőjévé lépett elő.

A felek jól ismerik egymást, hiszen 2016-ban két keménypályás challenger-viadalon már összemérték az erejüket. Ami jó hír, hogy mindkét alkalommal Fucsovics diadalmaskodott – előbb Bergamoban 6:3, 6:4-re, majd Recanatiban 7:6(12), 4:6, 7:6(2)-ra.

– Bemelmanst sokszor láttam játszani, továbbá győztem is már le, és noha jelenleg csak 120. az ATP-rangsorban, bárkit képes megverni. Szerintem a szombati párosban mi vagyunk az esélyesebbek, Atival nagyon jól összeszoktunk, ezért a párost jó eséllyel be tudjuk húzni – nyilatkozta a nyíregyházi teniszező.

Utánuk Balázs Attila lép majd pályára a világranglista 7., tavalyi vb-döntős David Goffin ellen. Szombaton a párosoké lesz a főszerep, majd vasárnap ismét az egyesek következnek, fordított felállásban.

A mérkőzéseket fedett kemény pályán rendezik – a liege-i Country Hallban, amely egy négyezer férőhelyes kosárcsarnok –, ami inkább a belgáknak kedvez. Pedig a pályaválasztás joga eredetileg minket illetett volna – legutóbb ugyanis a két együttes Belgiumban csapott össze – amennyiben 2017-ben nem módosítanak a szabályokon, melyek értelmében a tavalyi döntősök választhatták ki az első körös párharcuk helyszínét.

Fucsovics Mártonra ismét kulcsszerep hárul
Fotós: MTI/Illyés Tibor

– Az elmúlt három napban felkészültünk a párharcra, a fiúk – Marci lábujj-, illetve Attila vállsérülése és kisebb megfázása ellenére – jó formában vannak – adott helyzetjelentést a szövetség honlapján Köves Gábor kapitány. – Nincs különösebb jelentősége, hogy ki játszik elsőként, vagy másodikként. Ugyanakkor az óriási lökést adhatna nekünk, ha Marci nyerne Bemelmans ellen, aki legutóbb szintén főtáblás volt az Ausztrál Openen – tette hozzá.

A liege-i párharc menetrendje

Péntek, 13.30*: Ruben Bemelmans (120.)–Fucsovics Márton (63.), David Goffin (7.)–Balázs Attila (227.).

Szombat, 14.30*: Julien Cagnina (248.), Joris De Loore (310.)–Fucsovics Márton (63.), Balázs Attila (227.).

Vasárnap, 13.30*: David Goffin (7.)–Fucsovics Márton (63.), Ruben Bemelmans (120.)–Balázs Attila (227.).

Tartalékok: Piros Zsombor (521.), Valkusz Máté (848.), Borsos Gábor (958.). Cserélni egyesben csakis egészségügyi okokból lehet, párosban viszont a mérkőzés előtti órában még módosíthatnak a szövetségi kapitányok.

* A magyar válogatott mérkőzéseit az M4 sportcsatorna élőben közvetíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában