KAJAK-KENU

2018.08.13. 09:37

Katrinecz Rita két aranyérmet nyert az Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokságon

Pénteken kezdődött és vasárnapig tartott az Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokság, amelynek a szolnoki Holt-Tisza volt a helyszíne. A szolnoki kötődésű kajakosok közül Katrinecz Rita duplázott, hiszen két számban is nyert, míg Gál Péter egy-egy arany és ezüstérmet szerzett.

Varga Csaba

Jogos Katrinecz Rita öröme, hiszen két aranyéremmel a tarsolyában zárta az egyetemisták és főiskolások világbajnokságát, amit a szolnoki Holt-Tiszán rendeztek meg

Fotó: Fodor Orsolya

A pénteki előfutamok és középdöntők után szombaton délelőtt már az 1000 méteres finálékat rendezték meg a szolnoki Holt-Tisza-parti vízicentrumban.

A magyar válogatott soraiból, a férfiak mezőnyében kenu egyesben Dóri Bence Balázs, kajak kettesben a Béke Kornél, Gál Péter páros győzött. Másnap Gál Péter tagja volt a 1000 méter négyesben ezüstérmes csapatnak.

– Kiváló érzés a győzelem – mondta Péter, aki a Szolnoki KKK versenyzője. – Nagyon jól mentünk Kornéllal. Minden úgy sikerült, ahogyan elterveztük, hibátlanul versenyeztünk. Gondolkodunk a jövőbeli folytatáson.

– A négyesben mindenki mindent kiadott magából, keveset gyakoroltunk együtt. Ez most ennyire, az ezüstéremre volt elég. Nem lehetünk bánatosak, szép eredményt értünk el.

Visszatérve az 1000 méteres távra kenu kettesben a Némedi Konrád, Lelovics Dávid duó a lengyel hajóval holtversenyben lett első. Kajak egyesben Doba Richárd Alfréd a második, kenu négyesben a magyar hajó – Koleszár Zoltán, Duró József, Bakó Tamás, Laczó Dániel –a harmadik helyen végzett a fináléban.

Vasárnap az 500 méteres döntők során is a magyar csapat szerepelt a legjobban Szolnokon. A mieink 5 arany- és 3 ezüstéremmel zárták a délelőttöt.

A szombati hosszabb távhoz hasonlóan Steven McTavish kifogott a mezőnnyel. Ugyan a magyar Noé Zsombor kezdett jobban, fél távnál azonban az ausztrál versenyző utolérte és végül több mint két másodperccel nyert a magyar kajakos előtt, a harmadik pedig a németek egyik legjobbja, Felix Frank lett.

A férfi kenu egyeseknél a fehérorosz Krysko kezdett jól, de aztán jött a magyar Viola Viktor és mellette a brit Jonathan Johnson is. Végül a finisben a magyar versenyző ment a leggyorsabban és hajszállal megverte a fehéroroszt, a bronzérmet pedig Johnson szerezte meg.

Jogos Katrinecz Rita öröme, hiszen két aranyéremmel a tarsolyában zárta az egyetemisták és főiskolások világbajnokságát, amit a szolnoki Holt-Tiszán rendeztek meg
Fotó: Fodor Orsolya

Női kajak egyesben a német versenyző kezdett jól, de a cseh Katerina Slivanska is gyors volt az első kétszáz méteren. A magyar Szénási Zsófia azonban nem vesztette el hidegvérét, a saját taktikája szerint evezett végig és a hajrát ő bírta a legjobban, így a mellette rajtoló Neumiarzhytskaya-val együtt felőrölte a mezőnyt.

Zsófia hajszállal a fehérorosz előtt lett első, míg a német Koether végül bronzérmet szerzett.

A női kenusoknál C-1 500 méteren a magyar Kisbán Zsófia nyert elképesztő fölénnyel fehérorosz és ukrán riválisa előtt. A hölgyeknél 500 párosban az U23-as világbajnok a szolnoki nevelésű, de három éve már az UTE színeiben szereplő Katrinecz Rita nyert, klubtársa Malcsiner Eszter oldalán.

Sőt délután már páratlan párosról is beszélhetünk, hiszen 200 méteren is a legjobbnak bizonyultak, tehát kétszeres világbajnokok

– Az az igazság, hogy nem jelentett gondot 500 méteren a győzelem – kezdte Rita. – Azt csináltuk Eszterrel, amit tudunk. Annyit gyakoroltunk már együtt, hogy ha álmunkból felkelünk, akkor is megtudjuk ezt a pályát csinálni, ezzel a tempóval.

A sprint, azaz a 200 méteres táv döntője előtt edzőjük Homoki Tamás azt mondta, hogy nehéz verseny lesz, inkább a lengyel duó a szám esélyese.

– Nagyon örülünk, hogy sikerült – folytatta Rita. – Jól rajtoltunk, és innen már tudtuk tartani a tempót. Most jöhet a családi vacsora, néhány nap pihenő, aztán készülünk a magyar bajnokságra, ami ugyancsak itt lesz Szolnokon.

Elégedett versenyzők

A német egyetemi válogatott egyik legjobbja, a kajakos Felix Frank. – Elégedett vagyok a szervezéssel és tetszik a város is, tegnap ettem egy finom gulyáslevest az egyik szolnoki étteremben – mondta Felix, az MKKSZ honlapján.

A britek kenusa, Jonathan Jones pedig azt mondta: – Ennek a regattának jobb a hangulata, mint egy felnőttvilágversenynek, mert az itt vízre szálló sportolókban több a közös, hiszen mindannyian hallgatók is vagyunk. A városban sok szép régi épületet láttam, szerintem hasonlít Szegedre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában