asztalitenisz

2018.09.22. 17:59

Bajnokokat nevelnek a Jászkun Volán SC soraiban

A Jászkun Volán Sport Club évek óta sikert-sikerre halmoz az országos utánpótlás versenyeken, az itt felnövő játékosok több Európa-bajnoki éremmel és címmel is rendelkeznek, közülük Szudi Ádám már háromszoros felnőtt magyar bajnoknak vallhatja magát. Az egyesület edzésén jártunk, ahol Molnár László klubelnökkel és Szöllősi Péter edzővel beszélgettünk.

A szolnoki klub nevelése, Nagypál Márta, aki a korosztályos kontinensviadalon is asztalhoz állt.

Fotó: Csabai István

Az elmúlt években Magyarország meghatározó egyesületévé vált a Jászkun Volán SC, az utánpótlás területén pedig egészen kimagasló eredményeket ért el.

Hat jelenlegi, illetve korábbi versenyzője szerzett serdülő és ifjúsági Európa-bajnokságon érmet: Nagypál Csilla, Nagypál Márta, Molnár Csaba, Lukács Richárd, Szudi Ádám (az ifik között kétszeres aranyérmes), legutóbb pedig Molnár István Patrik. Közülük a tizenhét esztendős Nagypál Márta jelenleg is a klub versenyzője.

– Márti nyáron vészt vehetett az ifjúsági válogatott tagjaként a kolozsvári utánpótlás Eb-n. – kezdte Szöllősi Péter.

– A hazai mezőnyben pedig továbbra is a legjobbak közé tartozik korosztályában, amit az országos bajnokságon is bizonyított, ahol a második lett egyéniben. A fejlődése érdekében a csapatbajnoki mérkőzésekre kölcsönadtuk a Extraligában szereplő Orosházának, de az egyéni versenyeken továbbra is volános színekben indul.

– Klubunk elsődleges célja, hogy minél több gyermekkel megismertessük, megszerettessük az asztaliteniszt. Ha ez sikerül, akkor jön a következő lépés, a versenyeztetés. Városi és megyei szinten kezdenek mindannyian és akik ott sikeresek, illetve a hozzáállásuk is megfelelő, később indulhatnak országos ranglistaversenyeken.

– Jelenleg az újonc korúak közül Csór Laura, Barna Ádám és Zsigmond Ramón szerepel ezen viadalokon. Laura az ob-n harmadik helyen végzett tavasszal az U11-esnél, a ranglistán pedig a hatodik helyen áll.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség által elindított utánpótlás-nevelést támogató programoknak aktív résztvevője a Jászkun Volán SC.

– A kategóriás, azaz kiemelt minősítést kapott az egyesület a régiós utánpótlás fejlesztési programban – folytatta a szakember.

– A legtehetségesebb újonc és serdülő korú fiatalok számára regionális módon központi edzéseket és edzőtáborokat szerveznek egész évben, melyek elősegítik a fiatalok fejlődését, új impulzusokat kapnak és közösségépítő szerepe is van. Ezeken az eseményeken öt gyermekkel veszünk részt.

A szolnoki klub nevelése, Nagypál Márta, aki a korosztályos kontinensviadalon is asztalhoz állt.
Fotó: Csabai István

Szintén a szövetség által életre hívott „Sport legyen a tiéd„ is lehetőséget teremt arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek a sportággal. A programban résztvevő szolnoki iskolákból (Kassai úti, Fiumei úti, Széchenyi körúti, Szegő Gábor iskola) folyamatosan érkeznek hozzánk gyermekek. Ettől függetlenül továbbra is várjuk – elsősorban – hét és nyolc éves fiatalok jelentkezését. Az edzések minden hétköznap a Zrínyi úti asztalitenisz-teremben zajlanak.

– Az NB II-es férfi csapatunk a tavalyi szezont a harmadik helyen zárta, az új idényben az előrelépés sem kizárt, hiszen az Orosházának kölcsönadott Nagypál Mártát sikerült pótolni minőségi játékossal – hangsúlyozta Molnár László.

– Fodor Ronald fiatal kora ellenére évek óta az NB I-ben szerepel. NB III-ban két csapatot indítunk, itt a cél az ifjúságiak versenyeztetése, mellettük pedig játéklehetőséghez jutnak a veterán játékosaink is, akik az edzéseken segítik a gyerekek fejlődését. A megyei bajnokságokban is több csapatunk asztalhoz áll majd, itt elsősorban újonc korúak fognak szerepelni a Volán színeiben.

Külföldön is maradandót alkotnak

Mint azt említettük a korosztályos Európa-bajnokságon a klub volt és jelenlegi asztaliteniszezői közül hatan is érmet szereztek. Ők többségében külföldi csapatot erősítenek manapság. Szudi Ádám az osztrák bajnok Walter Welsben játszik ebben a szezonban.

Ádám a magyar válogatottnak is alapembere, amely augusztusban legyőzte a 2015-ös Európa-bajnok osztrákokat. Ősztől pedig a Bajnokok Ligájában is megmutatja tudását.

Molnár Csaba a svájci élvonal egyik legjobb csapatának, a Luganónak a húzóembere már évek óta. A mindössze tizenkilenc éves Molnár István Patrik a német bajnokságban szereplő Lampertheim tagja, a volános színekben egykoron serdülő Eb-n egyaránt bronzérmet szerző Nagypál Csilla és Lukács Richárd pedig szintén Németországban légióskodik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában