KOSÁRLABDA

2018.09.04. 09:56

Kupagyőztes a magyar csapat

Augusztus elején óriási sikere volt Szolnokon az U18-as 3x3 Európa-kupa selejtező mérkőzéseinek.

V. Cs.

Jogos az öröm, Szarvas Gábor kezében a kupa

Fotó: FIBA.com

A Tiszai hajósok terén felállított mini stadionban sok néző volt kíváncsi az összecsapásokra. Az eredeti kiírás szerint csapataink a selejtező eredményétől függetlenül, a rendező jogán biztos döntősnek mondhatták magukat, ennek ellenére dobogós helyezéseket szereztek a selejtezőben.

A hét végén Debrecenben rendezték a döntőt. Sajnos címvédő hölgyeinknek nem sikerült a bravúr, ugyanis a negyeddöntőben kikaptak a belgáktól, végül a nyolcadik helyen végeztek. Sovány vigasz, hogy a belgák a döntőben a franciákat is megverték.

Fiúcsapatunk, akárcsak Szolnokon, Mokánszki Máté, Martinez Ralf, Bencsik Barnabás és Frank Áron összetételű négyessel indult a tornán. A fiúkat továbbra is a szolnoki kötődésű Szarvas Gábor és segítője, Lekli József irányította.

A nyitányon sajnos 22–20-as vereséget szenvedett együttesünk Szerbiától. Szerencsére jól sikerült a folytatás 17–16-ra vertük az olaszokat, ezzel csoportmásodikként jutottunk tovább. A negyeddöntőbe jutásért Németországgal szemben, magabiztos, 22–16-os sikert arattunk.

A spanyolok elleni elődöntő óriási csatát és hatalmas izgalmakat hozott. A végjátékban a spanyoloknak labdájuk volt a győzelemért, de hibáztak, ellenben a szolnoki nevelésű Frank Áron triplája a vendégek gyűrűjében landolt, így egy ponttal, 20–19-re nyertünk, és bejutottunk a döntőbe.

A fináléban aztán a magyar legénység visszavágott a szerbeknek, 20–18-ra nyerték meg a döntőt, és ezzel a mieink az Európa Kupa címvédői. A torna legértékesebb játékosának (MVP) Mokánszki Mátét választották a szakemberek.

Jogos az öröm, Szarvas Gábor kezében a kupa
Fotó: FIBA.com

– Mindennap telt ház, több mint 1500 néző előtt játszottunk Debrecenben – mondta a fiúk szövetségi edzője, Szarvas Gábor. – Hogy minek köszönhetjük a győzelmet? Elsősorban a jó csapatszellemnek, a kiváló hozzáállásnak.

– Többször elmondtam a fiúknak, hogy nagy lehetőség előtt állnak, ne hagyják ki a ziccert. Mint minden sikerhez, ehhez is kellett némi szerencse, ami a jó csapatokat segíti.

– Büszkék lehetünk, hogy kosárnagyhatalmak válogatottjait, mint a szerb, a spanyol, a német, vagy éppen olasz előztük meg, és hódítottuk el az Európa Kupát.

A fiatal szakember, aki nagypályán az Olaj másodedzője, arra nem tudott konkrét választ adni, hogy jövőben is irányítja majd a nemzeti csapatot. Mint mondta, a klubteendőktől is függ a válogatottbeli jövője, kérdés, hogyan tudja majd a kettőt összeegyeztetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában