KAJAK

2018.09.16. 09:30

Zsóka, a sokoldalú: maratoni távon is világbajnok lett

A Szolnoki Kajak-kenu Klub tizenhét esztendős tehetsége, Csikós Zsóka az ifjúsági maratoni világbajnokságon arany- és ezüstérmet is szerzett, előtte pedig 500 méteren állhatott fel a dobogóra a síkvízi kontinenstornán. Hadvina Gergely tanítványa mesélt hírportálunknak a karrierjéről és a terveiről.

Szöllősi Péter

Hadvina Gergely, a Szolnoki Kajak-kenu Klub edzője büszke lehet tanítványára, Csikós Zsókára, aki az idén maratonon szerzett világbajnoki címet, és mellé még egy ezüstérmet is.

Fotó: Fellák Dávid

– Hogyan kezdődött a pályafutása?

– Esztergomi származású vagyok, és mindhárom testvérem kajakozott, így természetes volt, hogy én is ezt a sportágat választom – kezdte Csikós Zsóka.

– Már hatéves koromban szerettem volna kipróbálni, akkor még a szüleim nem engedték, de később már ők sem ellenezték, hogy elkezdjek edzeni a helyi klubban.

– A saját korosztályomban minden évben nyertem országos bajnokságot, ezen sikerek hatására egyre inkább megkedveltem a sportágat és a kemény edzéseket is jól viseltem.

– Tavaly pedig már nemzetközi szinten is kipróbáltattam magam: K4 500 méteren világbajnok lettem, az Olimpiai Reménységek Versenyén pedig három ezüstérmet szereztem, amellett, hogy az 1000 méter egyest megnyertem.

– Mikor érkezett a Tisza partjára, és mi volt az oka?

– Idén januárban jöttem Szolnokra, mert Hadvina Gergely edző olyan jövőképet vázolt fel számomra, ami nagyon szimpatikus volt. Egyrészt szerettem volna váltani, újítani, másrészt itt sokkal több lehetőségem van felnőttekkel edzeni, úgymint a többszörös világbajnok Bodonyi Dórával, Sarudi Pállal és Gál Péterrel.

– Nem mellesleg a háttér kifogástalan és a lehetőségek is egészen mások, mint Esztergomban. 11. osztályba léptem most szeptemberben, de iskolát nem váltottam, magántanuló vagyok, csak vizsgázni kell bejárnom.

– Most már csak a vasárnapokat töltöm szülővárosomban, a hét többi napján Szolnokon vagyok. Szerda kivételével minden hétköznap két edzéssel készülhetek a versenyekre.

– Az idén síkvízen és a maratoni távon egyaránt remekelt a hazai vizeken, hogyan alakultak a nemzetközi versenyei?

– A nyári ifjúsági Európa-bajnokságon K4 500 méteren második helyen végeztünk, ezt követően kezdődött számomra a felkészülés a szep­tember eleji, portugáliai maratoni világbajnokságra, hiszen év közben a síkvízi versenyekre készülök.

– Két évvel ezelőtt próbáltam ki először a hosszú távú versenyzést. Az akkori egyesületem benevezett az ifi maratoni ob-ra, ahol tizenöt évesen negyedik lettem, majd egy évre rá megnyertem, sőt a vb-t is.

– Adottság kérdése is, hogy kajakosoknak megy jól hosszú távon, de az állóképesség is sokat számít. Az idei vb előtti, győri edzőtábor jól sikerült, főként a kiszállásokat gyakoroltuk és 30 km-es távokat eveztünk, többek között gyakoroltam a sokszoros felnőtt világbajnok Csay Renátával is.

– A portugáliai Prado Vila Verdében rendezett világeseményen egyesben huszonnyolcan álltunk rajthoz és végig szoros versenyt vívtunk Fekete Dorinával, végül egy hajóhossznyival nyertem meg a 19 km-es futamot, amivel megvédtem címemet.

– Ezt követően párosban a KSI-s Tófalvi Viktóriával indultam, aki teljesen véletlenül lett a párom: egyikünknek sem volt társa, hiszen az övé elutazott nyaralni, én pedig csak az egyénire készültem. Nem voltak vérmes reményeink, mégis egy arannyal felérő ezüstérmet szereztünk.

Hadvina Gergely, a Szolnoki Kajak-kenu Klub edzője büszke lehet tanítványára, Csikós Zsókára, aki az idén maratonon szerzett világbajnoki címet, és mellé még egy ezüstérmet is.
Fotó: Fellák Dávid

– Idén lesz-e még versenyed?

– A hét végén utazom a síkvízi Olimpiai Reménységek Versenyére, Poznanba, ahol egyesben 1000 méteren, valamint az 500 méteren rajtoló négyesben fogok indulni.

Csak a kiszállással volt gond

Zsóka edzője, Hadvina Gergely a helyszínen segítette tanítványát a portugáliai világbajnokságon. A tréner elmondta, hogy mennyire embert próbáló feladat ennek a versenyszámnak már a teljesítése is. 19 km-t eveznek a lányok, közben négyszer kiszállnak a hajóból, és mind a négy alkalommal 150 métert futnak a nyolc kilogrammos hajóval a kezükben.

Zsóka ennél a résznél kétszer is hibázott, de annyira jól evezett, hogy le tudta dolgozni az emiatt keletkezett hátrányát. Hadvina Gergely hozzátette, hogy a harmadik helyen az angol Emma Russell végzett, aki síkvízen olimpiai számban is harmadik lett egyesben az idei ifi Eb-n, a szolnoki versenyző ezúttal nyolc másodpercet vert rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában