KOSÁRLABDA

2018.10.24. 10:59

Szigeten az Olaj: Olaszországban folytatódik a sorozat

Hosszas repülőút után érkezett meg Szardínia szigetére a Szolnoki Olaj KK csapata. A FIBA Európa-kupa H csoportjának soros ellenfele két szolnoki játékosnak már ismerős lesz. Két éve már járt a szigeten Vojvoda Dávid és Tóth Ádám is.

Gutai István

Milosevics (középen, fehérben) és társai kemény meccsre számíthatnak a Dinamo Sassari csarnokában.

Fotó: Mészáros János

Évek óta meghatározó tagja a Serie A mezőnyének a Dinamo Sassari, jóllehet, igazán áttörnie eddig még nem sikerült. Rendkívül nagy idézőjelben értendő, hogy csupán egyetlen olasz bajnoki címe van 2015-ből. Ugyanabban az évben megvédte Olasz Kupa-címét, így az Olasz Szuperkupa- elsőséggel együtt négy hazai trófeája van.

Az előző évadban a tizedik helyet szerezte meg a szárd klub. És bár a mondás szerint a türelem rózsát terem, a Sassari vezetősége nem várja meg, hogy csokornyi virágja legyen. Ha nincs eredmény, előkerül a seprű és a lapát.

A rájátszásba nem jutás után hullottak a fejek, hiszen gyakorlatilag a teljes csapat kicserélődött a korábban rendszeres Euro-kupa- és kétszeres EuroLiga-résztvevő csapatnál.

Két éve az Európa-kupa csoportkörében már játszott egymással a két csapat. Október 26-án az akkor Sztojan Ivkovics vezetőedző által dirigált szolnoki csapat óriási meccsen 73−72-re legyőzte a Tiszaligetben a Sassarit. Decemberben viszont visszacsapott a Sassari, 97–88 arányban nyert. Ám azon a mérkőzésen Vojvoda Dávid sérülés miatt nem játszhatott.

Az a sorozat nem keverendő össze a mostanival. Előbbit ugyanis az EuroLigát is gondozó ULEB írja ki, utóbbit pedig a nemzetközi szövetség európai tagozata. A fentebb említett okok miatt az olaszoktól csak egy, míg az Olajból két játékos léphet pályára a két évvel korábbi csapatból.

− Hazai pályán megvertük őket, ott kint nem sikerült − emlékezett vissza a két évvel ezelőtt történtekre az Olaj centere, Tóth Ádám.

− Egy nagyon erős olasz csapatról van szó, amely évről évre topcsapatok között van Olaszországban is. Egy játékosról tudok, aki abban a szezonban a Ludwigsburgban volt az egyik center, ő most itt van a Sassariban. Egy erős csapatról van szó, úgyhogy föl kell kötnünk a gatyánkat.

A Tóth Ádám által is említett játékos Jack Cooley. A 206 centis erőcsatárnak 2016 februárjában 16 NBA-meccs jutott a Utah Jazz mezében. Rajta kívül az irányító Gentile − a klub alkalmazásában álló kevés olasz játékos egyike − okozhat fejfájást. Ő elsősorban a kiszolgálásban jeleskedik.

A pontgyártás Rashawn Thomas vagy éppen Tarran Pettaway dolga. Aminek igyekeznek is messzemenően eleget tenni. Néha talán túlzottan is. Az új szezonra kinevezett vezetőedző, Vincenzo Esposito bár nem dobja a lovak közé a gyeplőt, gyakran hagyja, hogy elsősorban amerikai játékosai „csinálják meg” a meccset. Egyéni képességek tekintetében ugyanis egyáltalán nem áll rosszul a Sassari.

A csapatkapitány, Giacomo De Vecchi öreg motoros a szakmában, egyedülálló módon tizenegyedik szezonját kezdi a kék-fehér klubnál.

Milosevics (középen, fehérben) és társai kemény meccsre számíthatnak a Dinamo Sassari csarnokában.
Fotó: Mészáros János

A Sassari a selejtezőből masírozott a FIBA Európa-kupa főtáblájára: odahaza 100–66-ra verte a Benficát, majd a visszavágón még egy lapáttal rátett, hiszen Portugáliában 111–92-re nyert. Az első fordulóban pedig Angliában tudott győzni, a Leicester otthonában 90–78-ra. Vasárnap pedig a Serie A harmadik fordulójában a Brindisit kapta el 90–84-re.

E végeredményekből is látszik, hogy a Sassari a támadó kosárlabda híve. Ritkán játsszák végig a támadóidőt: védőlepattanókból, szerzett labdákból azonnal megy a gyorsindítást, ezt két-három passzal végigpörgetik a pályán, majd az ellencsapás lezárásaként valamelyik amerikai dob. Túldobni őket – különösen a Roberta Serradimigni Arénában – a lehetetlennel vetekszik.

A Dinamo Sassari–Szolnoki Olaj KK FIBA Európa-kupa-­mérkőzés szerda este fél kilenckor kezdődik.

Magyar–angol, magyar–bolgár

A Szolnoki Olajon kívül a másik két, FIBA Európa Kupában induló magyar csapatnak is lesz jelenése a második fordulóban. Az Alba Fehérvár lapzártánk után befejeződött mérkőzésen fogadta a bolgár Rilski Sportist csapatát, míg az Olajjal egy csoportban szereplő szombathelyi Falco KC szerdán 18 órakor hazai pályán játszik az angol bajnok Leicester Riders ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában