Szabaidősport

2018.11.09. 09:51

Immár nyolcmillió követője van a gateballnak

A Jászkun-Picard Baráti Körök Egyesülete előbb a tiszaligeti műfüves pályán, majd a martfűi Városi Művelődési Központ szervezésében Martfűn, egy szabadidősport-játék, a gateball bemutatóját rendezte meg a napokban.

Varga Csaba

A japán mester és követői a szolnoki bemutatón.

Fotó: Bali István

A bemutatóra érkező burgundiai Cote d’Or Faluházak Egyesülete Kiichi Imagawát, a Gateball Világszövetség elnökét is elhozta hazánkba. Azért mert, a játék a japánok „találmánya”, a felkelő nap országában a ’80-as évek óta űzik a sportágat.

Tavaly már világbajnokságot is rendeztek Brazíliában. A gateballnak világszerte mintegy nyolcmillió követője van, Európában, különösen Franciaországban és Svájcban nagyon népszerű.

– Ügyességen és a csapattagok összjátékán, taktikáján alapuló játékról van szó – kezdte Bali István, a sportág egyik ismerője.

– A gyorsaságnak nincs túl nagy szerepe benne. Két ötfős csapat játssza tíz golyóval. A 30 perces mérkőzés célja, hogy ütőjükkel átjuttassák a 7,5 centis golyókat a négyszögletes pálya oldalain elhelyezett három kapucskán, az ellenfél golyóit pedig eltérítsék.

A japán mester és követői a szolnoki bemutatón.
Fotó: Bali István

– Mindenki a saját, számozott labdájával játszik, és akkor száll ki, ha azt mindhárom kapun átgurítva a pálya közepén elhelyezett gólrúdig juttatta. Az a csapat győz, amelyik több pontot szerez. Várhatóan a játék nálunk is meg fog honosodni, és minél többen, a nyugdíjasok közül – de a fiatalabbak is – hódolhatnak majd ennek a szabadidősportnak.

Mindehhez, jó alkalom volt a magyarországi „ősbemutató”, ahol sokan megismerkedtek a játékkal. A Japán Gateball Unió komplett felszereléssel is megajándékozta magyar partnereit abban bízva, hogy jövő tavasszal akár már versenyeket is rendezhetnek hazánkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában