vívás

2019.08.19. 12:28

Egyre többen vívnak Szolnokon

Ismét eredményes szezont zárt a Szolnoki Sportcentrum SI vívószakosztálya. Barcsikné Szatmári Edina vezetőedző a sikerek mellett a jövőbeli Véső úti vívóteremről és az edzőtáborokról is beszélt.

Szöllősi Péter

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Klubunk élversenyzője a felnőtt válogatott Ladányi Nelli, aki ebben az évben kiöregedett az utánpótlásból, így most már a felnőttek között bizonyíthat – kezdte beszámolóját Barcsikné Szatmári Edina.

– Ez mindig nagy váltást jelent, de Nelli jól vette az akadályokat, stabilan a legjobb tizenkettő között van az országban, ezért minden világkupán elindulhatott. Ezeken a viadalokon egyelőre a tapasztalatszerzés a fontos számára, kimagasló eredménye nem volt, de szépen helytállt. Ősztől nagy változás következik be a pályafutásában, hiszen felköltözik Budapestre és a keretedzésekre fog járni.

– Egyik szemünk sír, a másik pedig nevet, mert örülünk, hogy a karrierje szempontjából előre tud lépni, azonban fáj a szívünk érte, hiszen a gyerekekkel is foglalkozott, így keresnünk kell a helyére vívóedzőt, de természetesen mindenben támogatjuk. Eddig hat edzővel dolgoztunk, azonban szeptembertől minden valószínűség szerint mindössze hárman maradunk Ladányiné Vasas Kornéliával és Nagy Mirával, komoly kihívást fog jelenteni minden szempontból a következő idény.

A szolnoki Ladányi Nelli mostanság már felnöttek bízonyíthatja tudását
Fotó: Hunfencing.hu

– Milyen eredményeket értek el korosztályos szinten?

– Az utánpótlás terén is jól állunk, kiemelném Mercz Ádámot, aki a kadetteknél bekerült a legjobb tíz közé a ranglistán, ennek köszönhetően részt vehet a válogatott augusztusi edzőtáborában és indulhat ősszel a nemzetközi viadalokon. Az egyaránt 2006-os születésű Molnár Mira és Buczkó Gréta a nemzetközi Olimpici versenyeken jutottak be több alkalommal is a legjobb nyolc közé, sőt egyszer-egyszer a dobogóra is felállhattak.

– A még kisebb korosztályokra rátérve Lengyel Luca ezüstérmet szerzett az országos diákolimpián, és csupán egyetlen tussal maradt alul a döntőben, de Takó Regina, Huczek Hanna és Dékány Patrik is jól szerepelt a diákolimpián.

– Hányan járnak vívni manapság Szolnokon?

– Mostanra már száz tagja van a szakosztálynak, ami nagyszerű, viszont nehézséget okoz jelenleg a megfelelő szintű edzéslehetőség biztosítása minden gyerek számára. Az előző évadban három helyszínen zajlottak az edzések: az egykori Abonyi úti ­iskolában a második emeleten, ahol rendkívüli odafigyelést igényelt, hogy biztonságosan tudjuk végezni a gyakorlatokat, emellett a Kőrösi Csoma Sándor általános iskolában és a Zöld Házban, ahol előkészítő csoporttal foglalkoztunk.

– Információink szerint hamarosan pozitív változás következhet be e téren…

– Igen. Várhatóan szep­temberben átadják a Véső úti sporttelepen az új vívócsarnokot, ami minden igényt kielégítő lesz, a legmodernebb körülmények között készülhetünk onnantól. A tervek szerint ősszel itt rendezhetjük a három fegyvernemes felnőtt-vidékbajnokságot, így hosszú szünet után térhet vissza Szolnokra ez a rangos viadal. Év közben is szerveztünk versenyeket, többek között a nemzetközi Olimpicit, ahol közel hétszáz párbajtőröző vett részt, illetve az utánpótlás-vidékbajnokságot háromszáz indulóval.

Rendszeresen edzőtáboroznak

Barcsikné Szatmári Edina arról is beszámolt, hogy a nyár folyamán kétszer is külföldön készültek.

– Júliusban Olaszországban vettünk részt edzőtáborban, majd Szolnok testvérvárosában, Reutlingenben voltunk egy hetet, ahol egy húsz ország részvételével zajló kiváló vívótáborban csiszolhattuk tovább a tudásunkat.

– A gyerekek sok új barátra leltek és a nyelvtanulás szempontjából is hasznos volt. Jövő héten Egerbe utazunk gyakorolni, amelyen nem csak a nagyok, hanem szinte minden korosztály részt vehet. Augusztus végén pedig a debreceni Négy évszak-kupa előtt a hajdúsági fővárosban edzőtáborozunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában