karate

2019.11.07. 11:00

Mező Lili a kjokusin-vb egyetlen magyar indulója a női mezőnyben

Minden idők legfiatalabb súlycsoport nélküli Európa-bajnoka, Mező Lili szombaton a karate-világbajnokságon lép tatamira Japánban.

Munkatársunktól

Forrás: Y Akadémia

A Yakuzák SE/Y Akadémia 19 éves versenyzője 10 ezer kilométerre hazájától, várhatóan magyar idő szerint hajnali 1.45–2.15-kor kezdi vb-szereplését Tokióban, ahonnan élő közvetítés is lesz az interneten. Első ellenfele egy iráni lány lesz, aki 24 kilogrammal nehezebb Lilinél.

Mező Lili szenszei Agócs Tibor tanítványaként hatéves korában kezdte a kjokusinkaratét Jászberényben. A 13 év alatt Európa legtechnikásabb és legeredményesebb női versenyzőjévé nőtte ki magát. Alig lépett felnőttkorba, idén tavasszal, 18 évesen bronzérmet szerzett (+60 kg) élete első felnőtt súlycsoportos Európa-bajnokságán Vilniusban, pár hónappal később pedig megnyerte a súlycsoport nélküli („Open”) kontinensviadalt Prágában. Ez utóbbival kvalifikálta magát a tokiói világbajnokságra. Kontinensenként meghatározott számú versenyző indulhat a vb-n a kvalifikációs eredmények alapján. Mező Lili Európa válogatottjában, egyedüli magyarként vívta ki az indulás jogát a nők 32 fős mezőnyében.

Fotó: Y Akadémia

Edzőjével, Agócs Tiborral és a mögötte álló szakmai stábbal felkészültek a kemény és nagy iramú összecsapásokra. Lili a felkészülést még gimnazistaként kezdte az év elején, majd az érettségi előtt megnyerte az Open Eb-t, aztán sikeresen felvételizett a Testnevelési Egyetemre. Dr. Rácz Levente, a TE tanszékvezetője, aki ugyancsak tagja a szakmai stábnak, úgy látja, hogy a jászberényi Y Házban egyedülálló módon ötvözik a kőkemény kjokusinkaratét és a legkorszerűbb sporttudományos módszereket. Mindent integrálnak, a legújabb edzésmódszertant, technológiát, és mindezt úgy, hogy közben a tradicionális értékeket megtartják – mondja, bízva abban, hogy Lili akár még meglepetést is szerezhet szurkolóinak.

Mező Lili több mint öt éve vesz részt rendszeres teljesítménydiagnosztikai, biomechanikai vizsgálatokon, és a fejlődésével kapcsolatos egyéb paramétereket is folyamatosan nyomon követik.

Mindezek elemzése alapján áll össze az edzésprogramja, amit a visszacsatolások alapján rendre aktualizálnak az Y Akadémián. Az utolsó ilyen vizsgálat a sportkórházban, dr. Kovács Péter vezetésével az indulást megelőző napon történt, és az eredmények igen biztatóak – mondta el Agócs Tibor.

Az edző és tanítványa annak érdekében, hogy Lili a maximumot tudja kihozni magából, már november 1-jén elutazott Japánba, hogy legyen mód az időeltolódásból adódó nehézségek leküzdésére is. Lilinek nincs veszíteni valója, hiszen nagyon fiatal még, és a tapasztalatszerzés számára a legfontosabb. Ezzel együtt mindenki nagy izgalommal várja, milyen eredményt fog elérni, hiszen egy egészen kivételes képességű és felkészültségű versenyzőről van szó, akit már évek óta „jegyeznek” nemzetközi szinten is.

Elég beszédesek a számok is, hiszen felnőttként az eddigi mérlege szerint küzdelmeinek 90%-át ipponnal (KO) nyerte, és csupán egyetlen (!) veresége van, amit Vilniusban a tízszeres Eb-győztes, litván Inga Mikstaitétól szenvedett el, bírói döntéssel. Inga ugyancsak ott lesz a vb-n, szép lenne, ha a legjobbak között ismét találkozhatna a világbajnokság küzdőterén Európa két legjobb női harcosa. Ennek érdekében a 60 kilogrammos versenysúlyú Y-os lánynak először egy nála 24 kilóval nehezebb iráni ellenfelet kell legyőznie, majd ha ez sikerül, várhatóan egy japán versenyzővel kerülhet össze a második selejtezőkörben.

A vb-n természetesen ott lesz sihan Furkó Kálmán is, aki az elmúlt hónapokban figyelemmel követte és szakmai tanácsokkal is ellátta Mező Lili felkészítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában