SZUMÓ

2020.03.12. 10:35

Feljövőben van a helyi birkózás

A Szolnoki MÁV SE birkózó- és szumó­szak­osztályában 2017-ben helyezték új alapokra a munkát, ekkor indult el az utánpótlás-nevelés a klubnál. Ned­balek Ferenc szakosztályvezető számolt be az azóta elvégzett munkáról, eredményekről és a kilátásokról.

Szöllősi Péter

Nedbalek Ferenc (pirosban) és a fiatal szumósok, akik már most gyűjtik az érmeket

Forrás: Beküldött fotó

– Mekkora létszámmal és milyen eredményességgel dolgoznak az utánpótlás területén?

– Húszfős az utánpótlásbázisunk a szumót és a birkózást összevetve – kezdte mondandóját Nedbalek Ferenc. – A diákolimpiák és a korosztályos országos bajnokságok szumóversenyeiről is rendre éremmel tértünk haza, de birkózásban is értünk el szép eredményeket. Jelenleg a serdülőkorig bezárólag vannak versenyzőink, de idővel ifjúságiak és juniorok is lesznek az egyesületünkben, ám ez egy hosszabb folyamat. A birkózás olyan sport, amit nagyon hamar el kell kezdeni ahhoz, hogy a legjobbak közé kerülj, hiszen három-négy éves hátrányt ledolgozni pokolian nehéz.

– A lányoknál kiemelném a tizenhárom éves Csernák Dorinát, aki válogatott kerettag szumóban, és idén lehet, hogy az Európa-bajnokságon is részt vehet majd szeptemberben, illetve Róna Cintiának szintén van erre esélye. Ami érdekes az ő esetükben, hogy birkózásban is ott vannak az ország élmezőnyében, hiszen Cintia mind az ob-n, mind pedig a diákolimpián második helyen végzett, míg Dorina mindkétszer harmadik lett, egyik alkalommal az előző évi bajnokot tussal legyőzve.

Nedbalek Ferenc (pirosban) és a fiatal szumósok, akik már most gyűjtik az érmeket
Fotó: Beküldött fotó

– A fiúknál is vannak tehetséges fiatalok?

– A tizennégy éves Kalmár Máté már 2019-ben bekerült a válogatottba, idén pedig nemcsak neki, hanem Kalmár Szabolcsnak és Dézsi Gergelynek is összejöhet a kvalifikáció a kontinenstornára szumóban. Továbbá szép eredményeket ér el Borók Bálint, Tóth Marcell és Szabados Dominik is. Birkózásban érmeket még nem, de pontszerző helyezéseket rendre hoznak az országos versenyekről.

Birkózásban az egyesületi utánpótlás-pontversenyben 105 klub közül a 62. helyen végeztünk 2019-ben, több mint harminc helyet léptünk előre a rangsorban az előző évhez képest. Ez azért is különösen fontos, mert ez a ranglista alapjaiban határozza meg, hogy egy klub mekkora összegű központi sportfejlesztési támogatást kaphat.

– Milyen gyakorisággal és hol végzik az edzéseket?

– A Fiumei Úti Általános Iskolában kezdtük el, ott grundbirkózó bemutatókat tartottunk, most pedig a MÁV járműjavító egyik műhelyében kaptunk helyet. Ha a felújítási munkálatokat befejezik a Véső úti sporttelepen, akkor minden bizonnyal ott folytathatjuk a munkát, remek körülmények között. Rajtam kívül Makai Erika, Libor Dezső, Róna Krisztián és Tóth János – akinek fia, Tóth Attila profi szumós – tart edzéseket a klubnál. A szülők nagy segítségünkre vannak, támogatják a gyerekeket, nagyon jó hátteret biztosítanak.

Óvodáskorban is érdemes már elkezdeni

Mint azt Nedbalek Ferenc elmondta, minél több gyermeket minél fiatalabb korban szeretnének bevonni a sportág vérkeringésébe. Ennek érdekében járják a város óvodáit, toborzókat tartanak. Reméli, hogy a Fiumei úti óvodával együtt tudnak majd működni, amelynek keretében a legkisebbek az alapmozgásokat elsajátíthatják, és kialakulna a mozgáskultúrájuk a birkózás segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában