Kjokusin karate

2020.07.23. 09:29

Karateszemináriumot tartott a Furkó Branch Jászberényben

A Furkó Branch, vagyis a sihan Furkó Kálmán irányítása alatt lévő magyarországi kjokusinklubok képviselői vettek részt azon a szemináriumon, amit a kö­zelmúltban tartottak a jászberényi Y Házban.

Varga Csaba

Furkó Kálmán (balra) gyakorlatai nemcsak a fi zikumot, a szellemet is igénybe vették

Forrás: Y Média

A Jászberényi Yakuzák SE/Y Akadémia székhelyén, a Korcsolya úti dódzsóban tartották a Branch klubvezetői, versenyzői és tanítványai között az első olyan nagy találkozást, amikor a koronavírus miatti veszélyhelyzet után a nagymester vállalta a közös gyakorlást.

A háromnapos képzésen jó erőben volt a sihan, és rengeteg közölnivalója volt. Szavaiban és kétnapos tanításában a karanténban telt hosszú hónapok gondolatai öltöttek testet. A tanítványok pedig, legyenek bármily képzettek és edzettek is, újból tapasztalhatták, hogy Furkó Kálmán testet öltő gondolatai alaposan próbára tudják tenni nemcsak a szellemet, de a fizikumot is. A példával azonban ezúttal is elöl járt a sihan, több gyakorlattal is bemutatta az elvárt kjokusin keménységet.

Szenszei Agócs Tibor is azt mondta, jó hangulatban folyt a munka
Fotó: Y Méida

Az első edzésen az alaptechnikák gyakorlása, illetve azok módszertani elemzése folyt, melyet másnap a küzdelem oktatása követett. A szeminárium utolsó képzésén a képességfejlesztés módszerei, azok helyes szakmai nyelvezetének oktatása került középpontba.

A találkozót szervező szenszei Agócs Tibor, a Yakuzák SE/Y Akadémia szakmai vezetője úgy értékelte a három napot, hogy azok megfelelő szakmai keretek között, jó hangulatban teltek, sok új gondolatot ébresztve a résztvevőkben.

– Nem gondolom, hogy további kommentárt igényelne az a tény, hogy a WKO sinkjokusin nyolcdanos mestere, a Magyar Olimpiai Bizottság érdeméremmel kitüntetett karatésa, a MOB elnökségi tagja, a köztársasági elnök által kitüntetett testnevelője, a Magyar Honvédség nyugalmazott ezredese tanított Jászberényben – mondta hírportálunknak a házigazda Y Akadémia vezetője.

Az első magyar nyolcdanos karatemester

Mint tudjuk, sihan Furkó Kálmán az első magyar nyolc­danos karatemester, a világon negyedikként kapta meg a nyolcadik danfokozatot. Mesterként válogatott versenyzők egész sorát nevelte, tanítványai bajnoki címek tucatjait nyerték az elmúlt esztendőkben.

Hosszú ideig a Magyar Kyokushin Karate Szervezet elnöke volt, jelenleg a Magyar Karate Szakszövetség alelnöke és a Magyar Fullcontact Karate Szervezet elnöke. A szolnoki Banzai KKK alapító klubvezetője, tagja az Európai és a WKO Világszervezet övvizsgabizottságának, a kjokusin karate nemzetközileg ismert és elismert képviselője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában