Szabadidő

2023.03.03. 10:10

Hol fussunk Szolnokon? – íme, 10 remek útvonal

Kitavaszodott, és ahogy az lenni szokott, a jó idő felserkenti a futókedvet is. A vármegyeszékhelyen élő nyargalni vágyóknak szerencséje van: Szolnok és környéke számtalan lehetőséggel kényeztet – ezek közül válogattunk.

Rózsa Róbert

A Tisza-gát is a népszerű futópályák közé tartozik

Forrás: MW archív

1. Tiszaparti és Zagyvaparti sétányok (hossza: 3 km)

Talán a legnépszerűbb futóútvonal Szolnokon a Tiszaparti sétány belvárosi szakasza, valamint a Zagyvaparti sétány. Ennek okait aligha kell magyarázni: a folyóparti látvány télen és nyáron, sötétben és világosban egyaránt kárpótolja a ziháló tüdő okozta kellemetlen­séget.

Előnyök: Mérhető! A Zagyvaparti sétány a vasúti hídtól a torkolatig nagyjából két kilométer, míg a Tiszaparti sétány belvárosi szakasza – a Tisza-hídtól a vízi rendőrségig – pontosan egy kilométer. Aki tehát itt fut, annak nem kell túl sokat fejben számolgatnia. Világítás végig van, az útburkolat – többnyire – jó minőségű. Ráadásul nyugodtan közbeiktatható egy-egy kör a Rózsakertben is.

Hátrányok: A Zagyvaparti sétányt átszeli a dr. Sebestyén Gyula út, vagyis ott a legtöbbször meg kell állni. Akinek tehát fontosak a másodpercek, annak ajánlott kerülni a szakaszt. A Tiszaparti sétányt pedig városi rendezvényekkor érdemes hanyagolni, már ha nem szeretnénk kerülgetni a tömeget.

2. Tiszaligeti futókör (hossza: 1 km)

Bár nemrégen épült, hamar a helyi futók kedvencévé vált. Ezen nincs is mit csodálkozni: a Csónakázó-tó és a Tisza ártere között fekvő futópálya természetközeli mozgáslehetőséget kínál, méghozzá a város szívében.

Előnyök: Rekortán borítással látták el, így nem csupán jól lehet futni rajta, de az ízületekért sem kell aggódni. Közel van a Tiszaliget többi létesítményéhez, parkolási lehetősége bőven akad.

Hátrányok: Papíron ezer méter hosszú a pálya, a valóságban azonban 15–20 méterrel rövidebb, így komolyabb – mondjuk résztávos edzésre – nem alkalmas. Már csak azért sem, mert a kacskaringós vonalvezetés és a sok kanyar miatt amúgy sem lehet egyenletesen gyorsan futni rajta. Kilométergyűjtésre viszont tökéletes.

Még ma is sokan választják a tiszaligeti futókört egy jó kocogáshoz
Forrás: MW archív

3. Nemes Gerzson sétány (hossza: 4 km)

A régi futók nagy kedvence volt a Tiszaligetet körbeölelő gát. Bár manapság kevesebben használják, sokak szíve megdobban a kérdésre: futunk-­e egy gátkört?

Előnyök: A folyóparti, ártéri környezetben sétálni is öröm, hát még futni! Egy becsülettel teljesített gátkör kicsit több mint négy kilométer, vagyis itt sem nagy feladat fejben tartani a megtett távot.

Hátrányok: Mivel a gátat ma már gyéren járják, meglehetősen hepehupás a terep, boka- és térdgyilkos lehet. Mint minden tereppálya, igazán ez is csak jó időben használható.

4. Véső úti atlétikapálya (hossza: 400 méter)

A legkézenfekvőbb megoldás a Szolnoki Atlétikai Központ 400 méteres futópályája, ennek ellenére máig kevés szabadidő-sportoló látogatja a Véső úti kört.

Előnyök: Gyakorlatilag mindent tud, lévén profi versenypálya. Aki komolyabban edzene, vagy konkrét célversenyre készül, annak kötelező! Fartlekes, résztávos, intervallos edzésre nincs jobb hely ennél Szolnokon, de egy meló utáni laza kocogásra is kifogástalan.

Hátrányok: Akinek unalmas a körözés, annak nyilván nem lesz a szíve csücske a Véső úti pálya. Azt egyébként elsősorban a Szolnoki MÁV és a Sportcentrum atlétái használják, a civileknek a két külső pályát jelölték ki. Ráadásul nem eshetünk be akármikor. Hétköznap reggel 6-tól 10-ig, délután 18-tól 21 óráig, szombaton 8-tól 10-ig és 14-től 18-ig, vasárnap pedig 8–16 óráig használhatjuk. És igen, ott edzenek a profi atléták is, akit ez feszélyez, annak érdemes számolnia ezzel.

5. Nefag parkerdő (hossza: tetszőleges)

Ha van olyan tétel, amit vétek lehagyni a szolnoki futóétlapról, az a Nefag. Vadregényes folyóparti hangulat, őzek, nyulak, madarak, minden, ami feldobja a városi ember napját, ráadásul pár kőhajításnyira Szolnok legnépesebb városrészétől.

Előnyök: Ha a természet­közeli hangulat önmagában nem lenne elég, a számtalan utacskán, tanösvényen, réten, töltésen át a végtelenségig kombinálható útvonalakat eszelhetünk ki. A Nefag-erdő ráadásul nem egy „fekete öves” nehézségű terep, kezdők is bátran kipróbálhatják.

Hátrányok: Nem árt, ha van némi tájékozódási képességünk, hiszen mégiscsak messzire bóklászhatunk a város határától. Emellett nedves, esős időben komoly dágvány alakulhat ki, váltóruha minimum ajánlott.

6. Vízpart körút (hossza: 8 km)

A Szolnokon edző kajak-­kenusok által a leggyakrabban használt útvonal, talán a legjobb futópálya a Kert­városban.

Előnyök: Ha az Evezős csárdától indulunk, és a buszfordulóig futunk, az pontosan négy kilométer, oda-vissza egy nyolcas. Az útburkolat tökéletes, a forgalom kicsi, szinte semmi sem zavarja meg a kiválasztott tempónkat.

Hátrányok: A négyes főút alatt átfutva, a Vénusz utca egy szakaszán megszűnik a járda, csak a kerékpárúton, az autók mellett haladhatunk, ami nem a legjobb érzés, főleg, hogy nem teljesen be­látható az út.

7. Zagyva-gát (hossza: 10 km)

A Zagyva-gátnak nem csak a belső, sétánnyá alakított része alkalmas futásra. A külső része is kiváló útvonal, ráadásul a belvárostól a határig juthatunk.

Előnyök: A változatosság megéri a fáradságot. Ha a Művészteleptől rajtolunk, két kilométer múlva már a Zagyva feletti vasúti hídnál járunk, onnan még három kilométer megtétele után pedig már a malomzugi híd leágazásánál. Ha átmegyünk a hídon és a másik oldalon futunk vissza, épp annyit kell megtennünk a kiindulópontig, mintha vissza­fordulnánk: 5 kilométert. Aki Malomzugnál kevesli a távot, az fordulhat a „Gazdák hídjánál” is, ez esetben további 6 kilométerrel toldja meg a távot.

Hátrányok: Esős időben elégedjünk meg helyette valamilyen aszfaltos útvonallal.

 

8. Kertész/Kocsoros/Karinthy Frigyes út (hossza: tetszőleges)

Akik hosszabb – maratoni, ultra – távra készülnek, azok igen gyakran használják a Tisza-hídtól induló Kertész, Szandaszőlősön Karinthy Frigyes névre váltó utat.

Előnyök: Gyakorlatilag bármilyen távot futhatunk rajta. Ha a Tiszaligettől indulunk, a Szolnok-Szandaszőlős végét jelző táblát hét kilométer múlva találjuk, ha pedig Rákóczifalva végén fordulunk, épp tíz kilométert tettünk meg. A magas edzettségi szinten lévők akár Martfűig is elfuthatnak.

Hátrányok: Ezen a szakaszon csak megfelelő álló­képességűek vállalkozzanak hosszabb távra.

9. Szent István-kör (hossza: 10,5 km)

Szintén a felkészültebb futók, valamint kerékpárosok által kedvelt útvonal, amely tulajdonképpen egy nagy kör: a Tiszaparti sétány egy pontjáról indulva futunk végig, át a Szent István hídon, majd a belvárosi Tisza-hídon.

Előnyök: Két ilyen kör teljesítése egyenlő egy félmaratoni, négy egymaratoni távval, nem csoda, hogy a képzett futók előszeretettel használják. Aki versenyre készül, annak remek szimuláció, jó minőségű aszfalttal, emelkedőkkel, lejtőkkel.

Hátrányok: Hossza és nehézsége miatt a kezdőknek nem ajánlott. Maga a pálya minősége remek, ám a 4-es főúton, néhány méterre a járdától elzúgó kamionok és autók nem a legkellemesebb „futótársak”.

10. Tószegi út (hossza: 11 kilométer)

Tulajdonképpen az előbbi útvonal édestestvére, a különbség nyilvánvalóan az, hogy a Tisza-gátról nem térünk le a Szent István híd irányába, hanem futunk tovább Tószegig. Ha a Csücsök Csárdáig tesszük ezt, az épp 11 kilométer. Ám ha ott nem autó és egy jó tál étel vár ránk, akkor bizony még egyszer ennyit kell szaladnunk, ez szintén csak haladóknak javasolt.

Előnyök: Végig jó az út, világos napszakban bármilyen időben használható. Természetesen – mint minden távot – ezt is tetszőlegesen lehet rövidíteni.

Hátrányok: Ezen a szakaszon kerékpárúton fogunk futni, ami bizony nem túl szabályos, és ha úgy adódik, át kell engedni az utat a két­kerekűeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában