Galériával

2021.10.07. 14:35

Átadták a tiszaligeti futókört Szolnokon

A sportolni vágyók már hetek óta „koptathatják” a szolnoki Csónakázó-tó melletti futópályát, melyet csütörtökön hivatalosan is átadtak. Az ünnepélyes öltözék ezúttal nem volt kötelező, az eseményre a vendégek zöme futócipőben és edzőruhában érkezett.

Rimóczi Ágnes

20211007 Szolnok Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért kormánybiztos is ott volt a futópálya átadásán a Tiszaligetben. Fotó Mészáros János Új Néplap

Sportiskolás fiatalok gyülekeztek és melegítettek be, akik talán már nem először kocogtak, futottak végig a Csónakázó-tó partján lévő futókörön. Ám valószínűleg első alkalommal próbálta ki a tiszaligeti létesítményt Révész Máriusz, aki a hivatalos átadóra érkezett csütörtök délelőtt.

– Manapság a fiatalok előszeretettel ülnek a számítógépek előtt vagy órákon át a telefonjukat nézegetik. A mi dolgunk, hogy olyan lehetőségeket biztosítsunk nekik, melyek versenyképesek a mobiltelefonokkal szemben – kezdte az Aktív Magyarország program kormánybiztosa, miután megtette az első kilométerét a futókörön.

– Ez pontosan egy ilyen lehetőség. Nagy öröm számomra, hogy ez a szolnoki már a tizenharmadik futókör, amit átadhatunk az országos futópálya-építési program keretében. Nagy öröm számomra, hogy itt látom a fiatalokat, akik használják majd ezt. A polgármester úrnak felhívom a figyelmét, hogy újabb lehetőségek is nyílnak előttük, nemsokára megjelennek a jövő évi pályázatok, így akár műanyag sípálya, gördeszkapálya vagy bringapark is épülhet itt Szolnokon – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Hogy mindezek megvalósulnak-e, még a jövő zenéje, a városvezető most a futókör meglétét üdvözölte.

– Nagyon szépen köszönöm Révész Máriusznak, hogy harcosként kiáll amellett, hogy az ország számos helyén, így városunkban is a szabadidősport, az egészséges életmódra nevelés programja nagy lendülettel működjön – mondta el Szalay Ferenc.

A polgármester kiemelte, hogy a város alapstratégiáinak egyike az egészséges életmódra nevelés, ők is arra törekednek, hogy lehetőséget nyújtsanak a fiataloknak a mozgásra.

– Azt hiszem, e tekintetben jók a mutatóink, jók az eredményeink, büszkék lehetünk a fiatalokra. De igazából nem is az eredmények számítanak, hanem az, hogy egészségesen éljék a mindennapjaikat, testileg és szellemileg is felvértezve induljanak az életbe – hangsúlyozta Szalay Ferenc.

Az átadott futókör egy jó háttér lehet a mindennapi mozgás elősegítésére. Nemcsak a fiatalok, de korra és nemre való tekintet nélkül, férfiak és nők, gyerekek és idősebbek egyaránt hódolhatnak ennek a sportnak. A mintegy egy kilométer hosszú futókört immár bárki, bármikor használhatja, a feltétel csupán az, hogy mindenki megfelelően tegye mindezt.

– Mi természetesen oda fogunk figyelni az üzemeltetésre, de kérünk minden használót, hogy ők is vigyázzanak rá, hogy hosszú időn keresztül kiszolgálja a mozogni, sportolni vágyókat – emelte ki Lits László, a kivitelező, Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezetője.

Az átadó végén természetesen birtokba vették a sportiskolás fiatalok a futópályát, s „próbakörre” indultak Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum Kft. igazgatójának vezetésével, aki kiemelte, a sport az igazi együttműködés jelképe.

Ár-érték arányban a leghasznosabb létesítmény

Az országos futópálya-építési program pályázatainak elbírálásában fontos szerepe volt a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ). A szervezet vezetője, Péter Attila a szolnoki futókör átadóján kiemelte, hogy már a kivitelezés során is nagyon tetszett neki a helyszín, örömmel tért vissza a hivatalos ünnepségre.

– Nemcsak az elbírálásban volt a szövetségnek szerepe, hanem figyeljük a kiírásban foglaltakat is, ezért nagyon bízom benne, hogy mindenki megfelelően használja majd a létesítményt. Remélem, hogy nemcsak a hobbifutók járnak ide, de akár az iskolásokat is elhozzák a tanáraik a testnevelés órák keretében. Akármikor is veszik igénybe, az biztos, hogy kutatásaink alapján bebizonyosodott, hogy nincs más sportlétesítmény, mely ár-érték és használat tekintetében ennél hasznosabb lenne – tette hozzá a SZEOSZ vezetője, majd ő is elindult, s letesztelte a futópályát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában