Szoljon podcast

2023.06.11. 13:30

Cegléd sportlegendáival ismerkedtek a francia nebulók

Magyar és francia diákok látogattak el szerdán a Ceglédi Sportmúzeumba. Az Újszilvásról és a nyugat-franciaországi La Rochelle térségéből érkező iskolásokat Lőrincz Viktor olimpiai ezüstérmes birkózó köszöntötte, akivel fotózkodhattak is a messze földről jött nebulók. A programon tárlatvezetés keretében ismerkedtek meg a gyerekek Cegléd sporttörténetének legendás alakjaival.

Hartai Gergely

A külföldi csoport Nyugat-Franciaországból, Nantes és La Rochelle környékéről utazott el Ceglédre

Fotó: Hartai Gergely

– Iskolánk elnyert egy ötéves, akkreditációs címet az Erasmus+ programban, amelynek keretében a helyi közösségek különböző célokat valósíthatnak meg. Mi egyrészt a diákok nyelvi kompetenciájának fejlesztésére, másrészt pedig a sporthoz való kötődésükre helyezzük a hangsúlyt. Az újszilvási tagintézményünk ugyanis egyúttal sportiskola is – beszélt lapunknak ceglédi látogatásuk hátteréről a Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda tagintézmény-vezetője. Korényi Róbert elmondta, kiemelt feladatuknak érzik, hogy a kultúrák közti kapcsolatok erősítése mellett barátságok is kialakuljanak a gyerekek között.

– Francia tanárok és diákok vannak most velünk, akik partnereink a programban. Korábban mi is ellátogattunk hozzájuk. Jelenleg olyan projekten dolgozunk, amelyben arra készülünk, hogy valamiképp megjelenítsünk a jövő évi párizsi olimpiai játékokat. A francia tanulók úgy érkeztek ide, hogy különféle sportokat végeznek magyar társaikkal – részletezte a pedagógus.

Mint megtudhattuk, a külföldi csoport Nyugat-Franciaországból, Nantes és La Rochelle környékéről utazott el Ceglédre, mindannyian egy állami iskola növendékei.

– Azt tapasztaltam, hogy rácsodálkoznak a magyar kultúrára és izgalmasnak találják. Folyamatosan fotóznak, és érdeklődve kóstolják az ételeinket, a sportok közül eddig a métát próbálták ki. Programjuk egyébként egy budapesti kirándulással folytatódik és strandolással fejeződik be – összegezte a menetrendet Korényi Róbert, aki arról is beszámolt, hogy a gyerekek között már most barátságok szövődtek.

– Három hete jártunk náluk, és már akkor körvonalazódott, hogy nyitottak egymás felé. Felvették egymást Snapchaten és beszélgetni kezdtek. Nagyon jó látni ezeket, ahogyan azt is, hogy megpróbálják tanítgatni egymást a másik nyelvére – fogalmazott.

A sportmúzeum tárlatvezetése közben Lőrincz Viktor olimpiai ezüstérmes birkózó vette át a szót. Mint mondta, nagy örömmel jött el a rendezvényre, hiszen jó szembesülni azzal, hogy fiatalok érdeklődnek a sportélet iránt. – Bizonyára ti is tudjátok, hogy jövőre Párizs ad otthont az olimpiának. Ezúttal viszont már nem sportolóként veszek részt a játékokon, hanem edzőként. Nem az lesz a célom, hogy én legyek a bajnok, hanem hogy bajnokokat neveljek – részletezte a sportoló, aki hírportálunknak interjút is adott a programon.

– Szeretném elérni, hogy minél több gyerekhez jusson el a sport. Teljesen mindegy, hogy milyen fajtája, a lényeg, hogy minél többen mozogjanak – hívta fel a figyelmet az olimpikon. Lőrincz Viktor hozzátette, gyermekkorában számára is óriási élményt jelentett az, amikor neves atlétákkal találkozhatott egy autogram vagy fotó erejéig.

– Ezt az érzést szeretném továbbadni a fiataloknak. Mindemellett pedig elmondom nekik, hogy mi, sportolók sem a „holdról jöttünk”. Én is egy vidéki városból származom, és innen jutottam el az olimpiai dobogóra – hangsúlyozta.

– Ilyen idős koromban nagyon vágytam egy Majoros István, egy Repka Attila és egy Sike András-aláírásra. Ők voltak azok a bajnokok, akikre a leginkább felnéztem – zárta gondolatait Lőrincz Viktor.

Világhírű sportolók relikviáit őrzik a vitrinek 

A tárlatvezetésen megtudtuk, hogy Cegléd sportmúltját 1871-től jegyzik a források. A több mint százéves események részletes felkutatására 1978-ban alakult meg a helyi sporttörténeti bizottság, amely jelentős mennyiségű dokumentumot tárt fel a múltból. Később, 1992. május 10-én megnyílt a városban az első vidéki sportmúzeum, mint helytörténeti jelentőségű gyűjtemény. Az eltelt harminc évben folyamatosan fejlődött a bemutatás tartalmi és technikai színvonala, immár hazai és nemzetközi teljesítményeket magukénak tudó sportolók, edzők és vezetők relikviái találhatók itt meg. Kiemelkednek ezek közül is Zsengellér Gyula világbajnoki ezüstérmes labdarúgó és Szondy István olimpiai és világbajnok öttusázó emlékei. Az ide látogató francia diákok arról is tájékozódhattak, hogy Magyarország első birkózó világbajnoki címét 1950-ben Cegléd szülötte és a CVSE sportolója, Gál József szerezte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában