Kajak-kenu

2023.07.12. 09:48

Csikós Zsóka a három világbajnoki cím után újra edzésben

Szenzációsan szerepelt az auronzói korosztályos világbajnokságon a magyar kajak-kenu válogatott, amely 25 arany-, 12 ezüst- és 7 bronzérmet szerzett, amellyel a legeredményesebb nemzetnek bizonyultak a mieink. Közöttük volt a szolnokiak kajakosa, Csikós Zsóka, aki a három aranyérmet is begyűjtött az U23-sok versengésében. Vele beszélgettünk a két nappal a vb után, a következő edzés előtt.

Varga Csaba

Csikós Zsóka három aranyéremmel zárta az olaszországi világbajnokságot

Fotó: kajakkenusport.hu

Elöljáróban annyit, hogy az olaszországi vb-n Zsóka egyesben 1000 és 500 méteren diadalmaskodott, míg négyesben az utóbbi távon győztes hajóban lapátolt. A két 500 méteres szám az olimpiák műsorán is szerepel.

Zsókát kedden délelőtt telefonon értük el, szüleitől Esztergomból Budapest felé tartott, szerdán már edzeni fog a fővárosban.

– Vasárnap kora este az utolsó szám után összeszedelőzködtünk, autóbuszra ültünk és hazafelé vettük az irányt – kezdte mondandóját Csikós Zsóka. – Nem volt időnk ünnepelni, mindenki fáradt volt, ilyenkor jobb minél hamarabb hazatérni. Hazaérkezésünket követően Esztergomban élő anyukám, egyik kedvenc ételemmel, tojásos lecsóval várt otthon. – Hétfő este pedig elmentünk anyuval vacsorázni, majd nagymamámmal és a testvéreimmel is találkoztam.

– A verseny előtt azt lehetett hallani, hogy nem túl ideális körülmények várták a magyar csapatot az észak-olaszországi városban.

– Másik szállást kaptunk, mint amit előre lefoglaltak a vezetőink. – Egy szobában többen is aludtunk, a szállás elég messze volt a pályától, de hamar túlléptünk rajta. Lényegében a szervezés és a víz is rendben volt, jó pályákat mentünk rajta.

– A három szám közül melyik volt a legnehezebb győzelem?

– Abban bíztam legjobban, hogy az ezret meg tudom nyerni, ebben 500 méterig velem tartott egy üzbég lány, de után nem volt gond, több mint három másodperccel jobb időt mentem mint ellenfelem. A négyesben nagyon készültünk a németekre, nagy csata volt, de mi voltunk a jobbak. Ötszáz méteren egyéniben az előfutamban néhány centivel kikaptam a bolgár Joana Georgiától. A döntő előtt pedig egy motorcsónak által kreált hullám egy picit megdobott a rajtnál, ezért kellett egy kis idő, hogy befogjam a mezőnyt. A végén éreztem, hogy én nyertem a bolgár lánnyal szemben, igaz csak néhány centivel, szerencsére a célfotó is az én javamra döntött, és megszereztem a harmadik aranyérmemet.

– Mi lesz a folytatásban?

– Szerdán délelőtt tréning Budapesten, jövőhéten már újra Szolnokon leszek edzőtáborban, ahol edzőm, Mórocz István vezetésével folytatjuk a munkát. Készülünk, hiszen három hét múlva már U23-as Európa-bajnokság lesz Portugáliában, majd a korosztályos országos bajnokságon is indulok Szegeden, aztán a maratoni válogató is vár rám.

– Jövőre olimpia lesz Párizsban, Csikós Zsókával?

– Nagy álom, jó lenne akár egy számban is elindulni az olimpián, de még messze van. Nagyon hirtelen, erre a három idei versenyre kell felkészülnünk a következő hetekben.

Lassan kikerül az U23-as berkekből

Történelmet írt a magyar csapat az auronzói világbajnokságon, ugyanis ennyi érmet (25 arany, 12 ezüst és 7 bronz) még sosem gyűjtöttek a mieink egy korosztályos világversenyen.

Kajak szakágban az ifjúsági és az U23-as korosztályt együttvéve 15 arany, 5 ezüst és 3 bronz volt a magyar termés. Makrai Csaba kajak utánpótlás szövetségi kapitány a világbajnokság zárása után a versenyzők mellett a felkészítő edzők munkáját is kiemelte.

– Tényleg csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a gyerekekről és az edzőkről. Azt gondolom, hogy mindenki megtett minden tőle telhetőt, egy nagyon tehetséges és motivált fiatal társaság alkotja a kajakos csapatot – mondta a magyar szövetség honlapjának a szakember.

A három világbajnoki címet szerző szolnoki Csikós Zsókára is kitért Makrai Csaba a kajakkenusport-hu oldalon:

– Azt gondolom, hogy Zsóka lassan kikerül az U23-as berkekből, bár indult már felnőtt világversenyen is. Nagy reményekkel indulhat akár a jövő évi olimpiai szereplésért is, egy kiváló, tehetséges versenyző.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában