Cselgáncs

2023.11.03. 07:30

Pénteken megkezdik az Európa-bajnoki küzdelmeket Özbas Szofiék

Péntektől vasárnapig Franciaországban vívják Európa-bajnoki küzdelmeiket dzsúdósaink.

Rózsa Róbert

Özbas Szofi jó előjelekkel várja az Európa-bajnokságot

Fotó: AFP

Pénteken elkezdődnek a 72. Európa-bajnokság küzdelmei a franciaországi Montpellier-ben. Az Eb-re 46 ország 388 dzsúdósa nevezett, az orosz és fehérorosz versenyzőket egyéni indulóként regisztrálták.

A magyar színeket összesen tizenegy versenyző képviseli az Eb-n, és bizony nem a hasukat süttetni mennek a francia riviérára. Mint Nagy András szövetségi főtitkár az MTI-nek elmondta, két érem és egy pontszerző hely megszerzése a cél a küldöttség számára.

Jó előjelekkel várja a kontinensbajnokságot a szolnoki származású Özbas Szofi. A Honvéd judokája májusban harmadik helyen végzett a világbajnokságon 63 kilogrammban. Eztán – mint lapunkban is beszámoltunk – két ezüstöt és egy bronzot szerzett az olimpiai kvalifikációs sorozatban, legutóbb szeptember végén, az azerbajdzsáni Grand Slamen állt a dobogó második fokán.

A magyarok közül ebben az évben az Eb-harmadik Ungvári Attila (81 kg) megnyerte a taskenti Grand Slamet, az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián (90) a linzi és a zágrábi Grand Prix-n ünnepelhetett, emellett két ezüst- és három bronzérmet gyűjtött a World Touron. A vb-ötödik Pupp Réka (52) pedig öt éremmel gazdagodott.

Az utolsó pillanatban azonban megfogyatkozott a csapat, mivel Sáfrány Péter lebetegedett, így 90 kilogrammban csak Tóth Krisztián indul Franciaországban.

Az Európa-bajnokság egyébként beletartozik a jövő nyári párizsi olimpia kétéves kvalifikációs sorozatába. Az Eb-n hovatovább véget ér az elmúlt évek gyakorlata, ugyanis a koronavírus-járvány miatt még tavaly áprilisban is buborékos rendszerben bonyolították le a szófiai Eb-t.

A magyar Eb-csapat:

Férfiak: 60 kg: Andrási Márton (Mogyi-Bajai JC), 66 kg: Pongrácz Bence (VSD), 73 kg: Szegedi Dániel (Budaörsi SC), 81 kg: Ungvári Attila (Budaörsi SC), 90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), 100 kg: Vég Zsombor (Ceglédi VSE), +100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE), Nők: 52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Gyertyás Róza (Koroncói Tutti JK), 63 kg: Özbas Szofi (BHSE), 70 kg: Gercsák Szabina (Atomerőmű SE).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában