Kosárlabda

2024.01.27. 18:35

Elsöpörte a fehérvári fergeteg az Olajbányászt – galériával

Orkán Szolnokon, a pelikánná változott Lukács Norbert, a jól játszó Olaj, de a jobban hajrázó Alba – ezt "fújta a szél" szombaton, a Tiszaligetbe.

Rózsa Róbert

Hiába iparkodtak a piros-feketék. Az Alba sorra dobta be a hárompontosokat, és egyre távolodtak

Fotó: Nagy Balázs

Az üvöltő szél, amelyre Szolnok ébredt szombaton, délutánra elcsitult. Miközben a Tiszaligetbe vezető gyalogoshíd városfelőli oldalán a helybeliek élvezték az enyhe téli időt, addig a híd csarnok felőli oldalán már gyülekeztek a Szolnoki Olajbányász drukkerei, akik kedvenceikért, a megyeszékhely piros-fekete együtteséért érkeztek a ligetbe. És persze remélték, hogy a csarnokban azért megmarad a hazai (hang)orkán.

Az Olaj ellenfele ugyanis a régi rivális Alba Fehérvár együttese volt.

Ennek szellemében nagyon koncentráltan kezdett a hazai csapat a kiváló erőkből álló vendég együttes ellen. Az már ekkor látszott, hogy sok fejfájást okoznak majd a híresen jól lepattanózó fehérváriák által lehalászott labdák – 2–7-tel kezdődött a meccs lepattanózás szempontjából. Ezen a téren 9–11-re zárkózott a hazai csapat az első negyed végére, ami pedig a pontokat illeti, ott is szoros volt a versenyfutás: fej-fej mellett haladva, 19–20-nál érte az együtteseket az első dudaszó.

Hazai szempontból üdítő látvány volt a rendre tisztára kijátszott Dustin Thomas által sorra bekent triplák látványa, és Pongó Máté remek passzai. Lukács Norbert pedig úgy repkedett a lepattanókért (13-at szerzett végül), mint ahogyan azt tán' csak a Szolnok címerében lévő – a hazai szurkolók kezében is lengetett zászlón fel-felvillanó – pelikán tette volna.

Mindennek következményeként pedig a 16. percben 41–28-cal ment a hazai csapat, a fehérváriak mestere, Alejandro Zubillaga pedig kénytelen volt időkéréssel rendbe tenni tanítványai játékát. Fentebb is jött az Alba, de az első két játékrész nyertese összességében így is a Szolnok volt, 43–39.

A hazai tribün örömére az Olaj jó játékkal folytatta a harmadik negyedben is, ám az Alba sem hagyta alább – habár egyszer már újra majd' tízzel ment a Szolnok, a fehérváriak megint csak vissza tudtak jönni, sőt, fordítottak is, 66–69, leginkább az Anthony Roberts, Siyani Chambers Vojvoda Dávid trió vezérletével.

Fehérvári kosarakkal vette kezdetét a zárónegyed, már 68–76-ra is elment a vendégcsapat. Nagy hajrát kellett indítania az Olajbányásznak, ha még akart valamit a találkozón.

Ám hiába iparkodtak a piros-feketék. Az Alba sorra dobta be a hárompontosokat, és egyre távolodtak. A végén a szolnokiaknak szinte semmi nem sikerült, míg Fehérvárnak szinte minden.

Szarvas Gábor még egyszer magához rendelte játékosait, de a hajrára elfáradó szolnokiak már semmit sem tehettek.

Ekkorra már világossá vált Szolnokon, ez a szélvihar Székesfehérvár felől érkezett, és elsöpörte az Olajbányászt.

NHSZ-Szolnoki Olajbányász–Arconic-Alba Fehérvár 81–97 (19–20, 24–19, 23–30, 15–28)

Szolnoki Városi Sportcsarnok, 2000 néző. Vezette: Praksch Péter Árpád, Goda László, Lengyel Ádám József (Páli dr. Kálmán).

Szolnok: Pongó 6/6, Eads 10/3, LUKÁCS N. 10/3, THOMAS 10/9, WIGGINS 18. Csere: Durham 10/ 6, Pallai, Arabo, Révész 5/3, Sebők A., Kiss D., JOVANOVICS 12. Edző: Szarvas Gábor.

Fehérvár: CHAMBERS 16/9, Kass 6/6, BARNETT 15/3, DICKEY 12, Philmore. 8/6 Csere: ROBERTS 23/15, Takács Milan, Fazekas M., Balogh M. 1, Takács Martin, VOJVODA 16. Edző: Alejandro Zubillaga.

Az eredmény alakulása.

2. perc: 5–4, 4. perc: 7–9, 6. perc: 11–11, 8. perc: 17–15, 12. perc: 27–25, 14. perc: 33–26, 16. perc: 41–28, 18. perc: 43–33, 22. perc: 47–42, 24. perc: 50–49, 26. perc: 57–54, 28. perc: 61–61, 32. perc: 68–74, 34. perc: 71–76, 36. perc: 73–82, 38. perc: 76–90.

Így látták a szakemberek:

Szarvas Gábor, az Olajbányász vezetőedzője: – Köszönjük a szurkolóknak a biztatást, igazi forró hangulatot teremtettek. Apró különbségek voltak a csapatok között, de összességében megérdemelten nyert az Alba. Abban kell fejlődnünk, hogyan uraljuk azokat a pillanatokat, amikor eldönthetünk egy mérkőzést, hiszen többször is tízpontos különbséggel vezettünk, de rossz döntéseket hoztunk, és percek alatt elveszítettük az előnyünket. Férfias, sokáig szoros mérkőzés volt, az Alba tudta uralni azt a pillanatot, amelyet mi nem, ebben még előttünk járnak.

Alejandro Zubillaga, a Fehérvár vezetőedzője: – Jól dolgoztak a játékosaink. A Falco elleni kupameccs után visszatértünk és ismét jól játszottunk. Két kulcsa volt a győzelmünknek. A második félidőben, amikor a Szolnok meglépett, nyugodtak maradtunk, támadásban megjöttek a lehetőségeink, és a végén nyerni tudtunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában