Hírek

2008.03.31. 09:26

Oxfordi győzelem

Visszaszerezte a trófeát az oxfordi csapat a világ egyik legpatinásabb sporteseményének számító OxfordCambridge evezősverseny idei, 154. futamán.

BAMA

A két ősi angol egyetemi város amatőr diákversenyzőinek évente egyszer meg- rendezett összecsapása az egyik legnépszerűbb társadalmi esemény Nagy-Britanniában. A Temze nyugat-londoni, kanyargós szakasza mentén, valamint a hidakon az idén a szakadó eső ellenére 250 ezren nézték a 4 mérföld és 374 yard, vagyis 6 ezer 779 kilométer hosszú futamot, amely az oxfordi legénység 74. győzelmével zárult. Tavaly Cambridge nyert, és az idei oxfordi győzelem ellenére még mindig ők állnak jobban: az 1829 óta időnkénti megszakításokkal. megrendezett versenyek közül eddig 79-et nyertek meg. Döntetlent egyszer hirdettek a verseny 179 éves történetében: 1877-ben, miután a két hajó teljesen egyszerre érkezett a célba.

Az idei összecsapást viharos szélben és esőben rendezték, ami különösen izgalmassá tette az eseményt, mert növelte a hajók elsüllyedésének esélyét. Ez rendkívül ritka fejlemény: eddig öszszesen hatszor következett be, három-három esetben mindkét csapat esetében, legutóbb 30 éve. Erre a kimenetelre külön lehetett fogadni, és az időjárási előrejelzések ismeretében a fogadóirodák az igen nagy nyereményesélyt kínáló 50:1 - ről az utolsó pillanatban 16:1- re csökkentették a megjátszható oddsokat. Aggodalmuk azonban felesleges volt: mindkét hajó célba ért, bár az erős ellenszél miatt 1947 óta ez volt a leglassabb verseny: a győztes együttes csaknem 21 perc alatt tette meg a Putney-híd és a Mortlake városrész közötti távot. A rekordot jelenleg Oxford tartja, 16 perc 19 másodperccel; ezt 1998-ban állították be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!