KENDERES

2017.08.29. 07:00

Kóbor kutyáktól félnek Kenderesen, szigorított ebösszeírást tartanak

Kenderesen időnként az utcákon szabadon járnak a kóbor kutyák, többségüknek azonban a gazdája ismert. Az önkormányzat felelősebb állattartást szeretne elérni a településen.

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Mivel helyben nincs lehetőség, a városvezetés keresi azt a vidéki telepet, ahol befogadják a befogott kóbor ebeket. Tavaly volt ebösszeírás, de csak néhányan adták le az adatlapot. Az önkormányzat most szigorított, újból van ebösszeírás, s aki ennek nem tesz eleget, pénzbírságra számíthat. A részletekről dr. Gaszparjan Karen jegyzőt kérdeztük.

– Újabban éjszakánként – amikor többen munkába indulnak – van több kóbor kutya a településen. Az elhagyott, üres házak udvarán látnak gazdátlan vagy oda fialt kutyát az éjszaka munkába járók, akik közül többen jelezték a hivatal felé, félnek a kóbor kutyáktól.

– Egy esetben már megvan a kutya tulajdonosa, s emiatt jelzéssel élünk a rendőrség felé, ha a kérdés nem oldódik meg és a kutya továbbra is az utcán lesz. Eboltáskor is több kutyát látunk a település bizonyos részein kóborolni – mondta dr. Gaszparjan Karen.

Elsősorban a lakosságtól érkezik a jelzés, hogy kóbor kutyák vannak az utcákon. Iskolaidőben az is előfordul, hogy a reggeli órákban a gyerekeket kísérik el a kutyák az iskolába. Miután a gyerekek bemennek az épületbe, több kutya hazatalál, amelyik nem, az kóborol.

Pontos számot nem lehet tudni a kóbor kutyákról, általában két-három járkál együtt.

– Az önkormányzat vásárolt egy csipleolvasót, amivel megállapítható a kutya tulajdonosa. Sok esetben azonban a kóbor kutyákban nincs csip, így nehéz beazonosítani őket...

– Aki a kóbor kutyának ismeri a gazdáját, az a rendőrségen tehet feljelentést, megnevezve a tulajdonost. A rendőrség erről jegyzőkönyvet vesz fel, amit továbbít a járás illetékes osztályára, ahol megteszik a szükséges intézkedéseket. Nemrég volt egy ilyen esetünk – sorolta a jegyző.

Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

Ha nincs csip az utcán lévő kutyában, a lakossági jelzés után annak befogása már önkormányzati feladatkör. Erre az önkormányzat vásárolt egy megfelelő eszközt. A befogott kutyát tizennégy napig karanténba kell helyezni, felügyelettel, s megpróbálni megkeresni a tulajdonost.

Kenderesen nincs bejelentett és engedélyezett gyepmesteri telep. Közelünkben ilyen csak Karcagon van, és most hallottunk egy másikról. Ha veszélyes kutyáról érkezik jelzés, az erre kijelölt személy egy speciális eszközzel befogja azt és az önkormányzat Karcagra szállíttatja.

Már tárgyaltam állatvédő egyesületekkel is a befogadásról, de azt a választ kaptam, nem tudnak támogatást sem és befogadói nyilatkozatot sem adni, mert ők is telt házzal működnek. Miután menhely építésére pályázat nincs, a városnak sincs erre a költségvetésben több millió forintja, keressük a megoldást.

A törvény ugyan lehetőséget biztosít az önkormányzat számára ebadó kivetésére, s az abból befolyt összeget menhelyre lehetne fordítani, de ezzel az adóval nem akarjuk terhelni a lakosságot.

Vélhetően ezt is csak az egyébként is szabály- és törvénytisztelő állampolgárok fizetnék be, akik felelős állattartóként a kutyájukat is ellátták csippel – vélte a szakember.

Szigorítás a kutyások felé

Az önkormányzat szeretne pontos képet arról, hogy Kenderesen és Bánhalmán mennyi kutyát tartanak. Erre tavaly nyáron indítottak egy ebösszeírást. A nyomtatvány kitöltése önkéntes alapon történt, és mivel csak néhány érkezett vissza, most újra ebösszeírást rendeltek el.

– Szeptember 30-ig minden kenderesi és bánhalmai lakosnak kötelező kitöltenie ezt – mondta Gaszparjan Karen.

– A határidő után a lakcímnyilvántartás alapján megnézzük, hogy az adott háztartásból érkezett-e kérdőív. Amennyiben ezt valaki nem teszi meg, akkor adatszolgáltatási kötelezettség megszegése miatt a törvény lehetőséget biztosít számára bírság kiszabására.

– Az intézkedés miatt most lehet, hogy rövid időre több kóbor kutya lesz, viszont hosszú távon bekerülnek egy rendszerbe a kutyák, s a tulajdonos is beazonosítható lesz. Aki passzív lesz, s egyébként sem tartja a szabályokat, az ki fog derülni az adatellenőrzéskor.

Daróczi Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!