Kultúra

2008.11.14. 11:59

Csendőrlaktanyából múzeum Besenyszögön

Ebben az évben önkormányzati elhatározásra benyújtották a besenyszögiek az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz az igénylést közérdekű muzeális hely kialakítására.

NI

A képviselő-testület már korábban elhatározta, létrehoz egy múzeumot, ahol helyet kaphat az az 1200 tárgyból álló néprajzi gyűjtemény, melyet egy helyi lakos adományozott az önkormányzatnak. Azóta a leendő intézménynek való épületet is megtalálták. A község százesztendős hajdani csendőrlaktanyáját, amely magának a tábornak is otthont adott.

— Jelenleg a régi közlekedési eszközök fékrendszerének kialakításán dolgozunk. (hintók, homokfutók, szekerek) Ez azért fontos, mert községi rendezvényeken, esküvőkön, vadászatokon használni lehet majd ezeket az eszközöket — mondta Molnár Melinda, az intézmény vezetője.
Helyi cég segíti a múzeumot a fékrendszerek és a kiállításhoz szükséges fémszerkezet kialakításában is.

Történeti kiállítás is folyamatban van, mely a csendőrlaktanya fogdájában valósul meg és csendőrvilág lesz a címe. — Ezekben a kiállításokban sok ember munkája fekszik. Sokat segít a Besenyszögért Alapítvány, az önkormányzat, valamint egy helyi cég is — tájékoztatott Molnár Melinda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!