ATYA VILÁG!

2017.08.02. 09:20

Egész napi heverészés pizsamában

Van olyan hogy normális kamasz? Ő fiú, tehát van „üresdoboz-effektus” az életében, amikor csak néz ki a fejéből és nem történik szinte semmi.

Zsolt atya!

Kamasz fiam érdekes módon élvezi a vakációt. Amikor délután hazamegyek a munkából, még mindig pizsamában fetreng az ágyban, nézve a televíziót. A ház szalad, az ebéd maradékát az asztalon lepi a légy, szennyese a földön. Azt mondja, nyár van, ilyenkor kell pihenni. Bevallom, legszívesebben rácsapnám az ajtót… Normális viselkedés ez?

Kedves kérdező!

Van olyan hogy normális kamasz? Először: mit érez Ön? Lelkében ott lehet a féltékenység, Ön is szeretne lábat lógatni. Ott lehet a herétől idegenkedő nő. Dobban a jövőért aggódó anya szíve, aztán pedig fáradtan hazatérve a „második műszakot” kezdő szülő. Amit észrevesz, az a pizsi, a tévé, a takarítás, a legyes kaja (ön készítette), és a mosnivaló (önre várna?).

Egyre kevésbé kell Önnek belefolyni a körülményei rendbetételéhez, ha a szobájában tapasztalta mindezt, akkor azt az ajtót nyugodtan csukja be. Másodszor: ő fiú, tehát van „üresdoboz-effektus” az életében, amikor csak néz ki a fejéből és nem történik szinte semmi.

Ez egy mozgalmas időszak után teljesen normális leeresztés. Saját magával van elfoglalva, férfiasodik, erősödik, az idegrendszere átalakul, nem tudja magáról, hogy ki ő, az útkeresés idejét éli, képes sokat enni, és egész nap aludni. Határait nem ismeri, érzései pedig zűrzavarosak.

Beszéljen vele érzésekről, indulat nélkül, az övét hallja meg, a sajátját számonkérés nélkül mondja ki. Hívja partnerként, ne gyerekként szóljon hozzá, és először csinálják együtt a rendrakást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!