Közélet

2017.06.20. 13:50

Összefogtak, hogy rendbe tegyék a holtág szakaszát

Hosszú évek után az elmúlt hétvégén nyílt lehetősége ismét a jászteleki horgászoknak, hogy a pusztamizsei Zagyva-holtág eddig­ használaton kívüli szakaszát ismét rendbe tegyék. Civil közösségek, magánszemélyek csatlakoztak a takarítóakcióhoz.

Banka Csaba

A történet még a helyi­ tsz felszámolásának időszakához nyúlik vissza, amikor is felosztották az egykori­ szövetkezet földterületeit. A birtokon belül került tulajdonosok azonban az érintett – immár hosszú évek óta természetvédelmi területként nyilvántartott – Zagyva-holtág II. szakaszt rendre a helyi­ horgászegyesület használatában hagyták. Ez az a terület, amelynek közvetlen szomszédságában működött hotel a holtág partján.

Borsányi Attila a Pusztamizsei Horgász Egyesület elnöke elmondta, hogy a mögöttünk hagyott évtizedben többször gazdát cserélt ez a terület, végül az utóbbi években már nem volt lehetőség arra, hogy a horgászok ezen a szakaszon adózzanak hobbijuknak, illetve­ arra sem, hogy a partszakasz lezárt részét rendben tartsák.

– Sokat tárgyaltunk a szakasz jelenlegi tulajdonosával, aki partner volt az egyeztetésben – tette hozzá Borsányi­ Attila. – A tárgyalássorozat eredményeként nyílt arra lehetőség, hogy hét év után ismét használhassuk a holtág ezen részét. Most ismét horgászhatunk majd a festői természeti környezetben. A partrészt bérbe kaptuk a tulajdonostól, de nem kell díjat fizetnünk érte, „csak” rendben kell tartani ahhoz, hogy horgászhassunk, illetve a természetet járhassuk.

A megállapodást köve­tően kezdődhetett a munka. Az életveszélyessé vált, korhadt fákat eltávolítják, ahogy elvontatták a folyóba dőlt elhalt fákat is, illetve a gaztól benőtt környezetet rendbe teszik. Az elmúlt hétvégén ehhez nagy segítség érkezett.

Nemcsak a helyi horgászegyesület tagjai, illetve a nem horgász jásztelekiek jöttek munkagépekkel, motoros kéziszerszámokkal, hanem segítséget nyújtottak a jászjákóhalmai polgárőrök, a jászdózsai Tarnamenti Horgászegyesület tagjai, az alattyáni önkormányzat is. Huszonöt géppel vonultak fel a segítők és jó két nap alatt a munka nagyját sikerült is elvégezni. Reménykednek abban, hogy a későbbiekben is megőrizhetik a holtág természeti értékeit.

Természeti értékek

A holtág és az ártéri erdő – olvasható a természetvédelmi kalauzban – korábban sokat veszített természetességéből, ám még ennek ellenére is sikerült megőriznie számos emléket az egykori ártéri világból. Az 1994-ben helyi jelentőségű­ védett természeti területté nyilvánított 71 hektáros terület a természetvédelmi oltalom ezen kategóriájának tipikus példája volt. A helyzeten némiképp javít, hogy a helyi oltalom alá eső terület része a Natura 2000 hálózat Pusztamizsei erdő különleges természetmegőrzési területének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!