Jászkunság

2017.09.20. 13:51

Poloskainvázió megjelenésére számíthatunk az ősz beköszöntével

Ha betéved a lakásba egy rovar vagy egy bogár, általában agyonütjük, van azonban egy olyan faj, melyet nem tanácsos szétnyomni. A poloskák már kezdik ellepni az otthonunkat, később azonban még több várható belőlük.

Forrás: Shutterstock

– Az ősz és a tavasz nekem sokkoló, hiába szereltettem fel mindenhová szúnyoghálót, a poloskák néha így is betévednek a lakásba – panaszkodott Enikő, aki az egyik szolnoki társasház negyedik emeletén lakik

– A napokban egyre több rovart látok az erkélyen, így bent teregetek ki, mert attól tartok, a ruhák is tele lesznek velük. Ráadásul lecsapni sem lehet, mert összenyomva iszonyatos szaga van. Nem tudom, hogy lehetne ellenük védekezni – tette hozzá elkeseredve.

Megpróbáltunk utánajárni, hogyan lehet megszabadulni a lakásokba „betelepült” poloskáktól.

– Szükséges kihangsúlyozni, hogy ezek a rovarok emberre, állatra veszélytelenek, nem harapnak, nem szúrnak, „csupán” gusztustalanok – adott választ kérdésünkre Holló László, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal Agrárügyi Főosztályának vezetője.

– Jól záródó nyílászárók, szúnyoghálók képesek megakadályozni a bejutásukat a lakásba, kémiai pusztításuk vagyis rovarölő spray használata azonban nem ajánlott, és agyoncsapni sem célszerű, mert ilyenkor bűzös szag kerül a levegőbe.

„Hatásos a porszívóval történő összegyűjtés, de széles ragasztószalaggal történő óvatos rányomást követően a poloska kidobható a lakásból”

– sorolta az osztályvezető, akitől megtudtuk, hogy a lakások, épületek közelében történő, nagy tömegű, inváziószerű megjelenésük a hűvösebb őszies napok eljöttével várható, ami szeptember második felében szokott beköszönteni.

Forrás: Shutterstock

– Az „invázió” tulajdonképpen nem más, mint a poloskák telelőhelyre vonulása. Az ősz közeledtét érezvén, ezen rovarok is, megfelelő téli búvóhelyet keresve lepik el az épületeket, „szöknek” be a lakásokba, kamrákba, fészerekbe, ahol remélik a biztos áttelelést, az ott élő emberek nagy bosszúságára – magyarázta a szakember.

– A poloskák jelenléte egyébként a mezőgazdasági területeken, kiskertekben, gyümölcsösökben és a települések zöldterületein általánosan most is megfigyelhető. Megyénkben a zöld vándorpoloska egyedszáma már az észlelhető károkozás szintjéhez közelít, szinte nincs olyan haszon- vagy dísznövény, amin ne tudna megélni, károsítani.

– Intenzív növény-, zöldség- és gyümölcstermesztő gazdaságokban a védekezés ellene növényvédő szeres kezelésekkel megoldható, azonban kiskertekben, hobbikertekben ez nehézkes, mivel a sokféle növényt termelő kiskertekben a kémiai védekezés nagy körültekintést igényel.

– Mindig „érik” ugyanis valami, ami miatt a permetezés egészségügyi kockázattal járhat. A kártevő különösen kedveli a zsendülő terméseket, szívogatása következményeként a termés feltűnően foltos lesz, rosszabb esetben elrothad – fejtette ki Holló László, aki hozzátette, hogy bejelentés a növény- és talajvédelmi szervezethez a poloskák „termőhelyi” jelenlétével, kártételével kapcsolatosan eddig nem érkezett és kifejezetten poloskák okozta mezőgazdasági kárról sincsenek bejelentések, információk.

A poloskafajta, amelyik csíp, és a vérünket szívja

Az ágyi poloska, mely szintén megtalálható megyénkben, nem a növényeket veszélyezteti, hanem az emberek vérét szívja, a kikelt peték ugyanis enélkül nem tudnak továbbfejlődni.

– Ez a rovar éjszaka támad, amikor alszunk, de már csak akkor vesszük észre, amikor reggel viszket a csípés helye – mondta honlapunknak Bánfalvi Géza, a szolnoki Csóti-Pati Kft. vezetője.

„Ráadásul el is szaporodtak az ágyi poloskák, ugyanis a buszon, vonaton is fölszedhetjük őket, amelyeket aztán hazaviszünk”

– Szolnokon is sok van belőlük, de Zagyvarékasról, Újszászról és Törökszentmiklósról is folyamatosan hívnak, valamint Jászladányról, Jászárokszállásról is naponta kapok telefont – árulta el a cégvezető, aki szerint az a fő probléma, hogy nincs elég hatékony vegyszer ellenük.

– Mi is csak nagy odafigyeléssel tudjuk kiirtani őket, mert ezek az állatok olyan helyekre bújnak el, hogy nekünk is feladják a leckét. Éppen ezért senki ne kezdjen neki az irtásuknak, mert úgysem sikerülhet.

– Szintén fontos, hogy gyanús embereket ne engedjünk be az otthonunkba, és ne velük végeztessük az irtást, mert lehet, hogy se végzettségük, se megfelelő vegyszerük nincsen ehhez, és sajnos sok a szélhámos.

Czakó N., Molnár-Révész E.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!