Kék hírek

2007.11.11. 15:34

Mi segít a stressz ellen?

Van, aki egy kis testmozgástól nyugszik meg, más attól, ha elvonul valamiféle csendesebb helyre, de sokat jelenthet egy meghitt családi beszélgetés is, ha idegesek vagyunk.

Békési Brigitta

- Társasházban élünk, zavarnak a szomszédból áthallatszó veszekedések, főként vizsgaidőszakban, mert nem tudok tanulni tőlük — közölte Németh Zoltán a Szolnoki Főiskola egyik hallgatója. — Rendszeresen sportolok, futok, kondizok és úszom is. Ha kihagyok egy edzést, lustának, fáradtnak és egyben idegesnek is érzem magam.

— Üdülőterületen élek, nem idegeskedem feleslegesen — mesélte Pista bácsi, akinek a szolnoki Milléren van telke. — Ide csak hétvégén jönnek emberek. A fiam meg szokott látogatni, főleg amikor összeveszik a feleségével. Azt mondja, hogy olyan itt, távol a város zajától, mint egy szanatóriumban.  Kertészkedünk, sörözgetünk, olykor énekelünk is.
— Idegösszeomlás miatt a pszichiátrián kezeltek három hónapig — mondta P. Erzsébet, egy idősödő vidéki hölgy. — Antidepresszánsokat szedek rendszeresen. Egyszer már abbahagytam és majdnem visszakerültem a kórházba. Akkor nyugszom meg, ha csendben el tudok vonulni a világ zajától. Kikapcsolom a televíziót, telefont és nem nyitom ki az ajtót senkinek. A templomba azért mindig elmegyek, ott sikerül kicsit magamba szállnom és átgondolnom a mindennapokat.
— Nem vagyok különösebben idegeskedős típus — mesélte lapunknak a kétgyermekes szolnoki Horváth Klára. — De érzem magamon, amikor hazamegyek este a munkából, a családomba is beviszek egy adagot abból a feszültségből, ami napközben összegyűlik bennem a munkahelyemen. De megpróbálom mindezt kivédeni azzal, hogy sokat beszélgetünk este a férjemmel és a gyerekekkel. Meg őszintén szólva igyekszem elkerülni a negatív hatásokat. Sokszor már a híradót sem nézem meg, hogy legalább egy darabig még távol tudjam tartani magam azoktól az információktól, amik felbosszanthatnának.

Amit a pszichológus a stressz ellen javasol

— séta, kirándulás a szabadban

— sport, jóga

— relaxálás, meditáció, légzőgyakorlatok

— beszélgetés a családdal

— szauna, masszázs

— aromamécses, illóolajok, halk zene

— gyógyteák, meleg italok fogyasztása

— kertészkedés

— kézimunka

— könyv olvasása

— filmnézés (persze nem horror). — A stressz, a kihívások önmagukban nem károsak, sőt a testi és lelki fejlődés alapját képezik — mondta dr. Kopp Mária professzor asszony. — Viszont kísérletek igazolták, hogy a tartós stresszhelyzet, a kimerülés fázisa az állatok immunrendszerének összeomlásával, azok elpusztulásával járt. Emberek esetében a tartós, és megoldhatatlannak érzett munkahelyi, kapcsolati stressznek ugyanilyen súlyos élettani következményei lehetnek. Mindebből az is nyilvánvaló, hogy a krónikus stressz és a következményes depressziós állapot megelőzhető, ha megfelelő módszereket alkalmazunk.
— Az embereknek be kellene látniuk, hogy semmi sem történik véletlenül — közölte Pappné Makóczki Mariann pszichológus. — Amikor valaki stresszhelyzetbe kerül, annak számára fontos üzenete van. A legjobb, ha bátran szembenézünk a problémával és megpróbáljuk megoldani valahogy, akár segítséget is kérve, ha másként nem megy. 
A stressz legnagyobb oka a túlmunka. A szellemi fáradtságot fizikai módon tudjuk enyhíteni és fordítva.
Amennyiben valaki napközben felidegesíti magát, a szakemberek szerint is célszerű először háromig számolnia magában. Nem vezet eredményre, ha elkezdünk üvölteni vagy magunkból kikelve a falhoz vágjuk az étkészletet, hiszen ez csak újabb konfliktust szül.

— sport, jóga

— relaxálás, meditáció, légzőgyakorlatok

— beszélgetés a családdal

— szauna, masszázs

— aromamécses, illóolajok, halk zene

— gyógyteák, meleg italok fogyasztása

— kertészkedés

— kézimunka

— könyv olvasása

— filmnézés (persze nem horror). -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!