Kék hírek

2008.03.22. 12:01

Az elmúlt fél évben ötször törtek be hozzá

A mentetleni hétvégi házakban folytatódnak a lopások. A rendőrök ismerik az elkövetői kört, így könnyebb kézre keríteniük a tolvajokat.

Németh G. — Békési B.

— Tavaly nyáron megszaporodtak a lopások a Mentetlen területén található kis hétvégi házakban — kezdte a szolnoki Dobos István. — Körülbelül 1970 óta van ott hobbim, évente egy-két betörés volt korábban. Tavaly június óta azonban már ötször törtek be hozzám, ebből kétszer tettem feljelentést a rendőrségen. Engem utoljára tavaly december elején leptek meg a tolvajok, de január végén más hobbitulajdonost is ''meglátogattak''. Van egy csoport, akik a vasra specializálódtak. Ők késő ősszel, amikor a kertekben már kevesen dolgoznak, utánfutós autóval robognak végig a telkek között, bemásznak a kerítéseken vagy elviszik a vaskaput, mint ahogyan a szomszédomnál is történt. Egy másik csoportnak minden kell, ami mozdítható. A vízaknatető, vízóra, vízcsap, alumínium csatorna, esővető, alumínium kukta — folytatta. — Nem rögtön szállítanak el mindent, sokszor a lopott holmit átviszik a szomszéd telekre és csak később jönnek vissza érte. Boldog voltam, amikor a gázpalackomat és a gázrezsómat otthagyták és csak a kuktámat valamint a bicskámat tulajdonították el. Nem sokáig tartott azonban az örömöm, mert két hét múlva bottal üthettem a nyomát azoknak is. Az én betörőm például — aki egyébként egy jópofa ember — átköltözött a mellettem levő második, használaton kívüli házba. Amikor a rendőrökkel együtt átnéztünk hozzá, rögtön felfedeztük a földre dobott lakatot. Felfelé a lépcsőn észrevettem a piros lavóromat, mellette a fogmosásának az eredményét. A sátorzsinóromon pedig vizes ruhák száradtak.

Dobos István arról is beszámolt, hogy a tiszaligeti volt honvédségi csapatpihenőben tanyázó egyik embert elkapták betörés közben. — Évek óta tanyáznak a Mentetlenen is hajléktalanok, többször voltunk szemtanúi is a lopásaiknak — mondta. —  Az én ügyemről nem tudok semmit, azt sem, hogy vannak-e eredmények. Persze nem szeretnék rágalmazni senkit és azt is megértem, hogy a rendőrség elsősorban nagyobb jelentőségű dolgok után nyomoz. A telektulajdonosok már különböző módokon védekeznek. Van, aki csapdákat gyárt, mások kint alszanak a hobbin, hátha épp akkor jár arra az egyik betörő. Én például a betonlépcsőmet — amiről leestem és két bordám eltört — szándékosan nem javítottam meg, így az egyik tolvaj is csontját törte. Szeretnénk végleg eltüntetni a tanyájukat erről a területről és véget vetni a lopásaiknak.

— A szolnoki mentetleni rész annyiban másabb a többi üdülőövezettől, hogy az átlagosnál nehezebben megközelíthető — mondta el érdeklődésünkre Szűcs Zoltán alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. — Egy óriási kiterjedésű területről van szó, ahol rengeteg hobbiház található, többnyire szétszórtan. Ha az időjárás és az útviszonyok sem a legkedvezőbbek a kinntartózkodásra a tulajdonosok közül csak kevesen jelennek meg a hobbiházaknál. Ezt használják ki a tolvajok, akiket egyáltalán nem zavarnak a mostoha időjárási körülmények. Sőt, ilyenkor nagyobb az esély arra, hogy az elkövetők bármiféle ellenállás nélkül tudnak bemenni egy-egy telekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!