Kék hírek

2008.04.08. 11:48

Fineszes tolvajok: terelőkutyákkal 'lopatták' el a birkanyájat

Megyénkben évente milliós kárt okoznak a tolvajok az állattartóknak. A „csirkefogók” a legfurfangosabb trükkök bevetésétől sem riadnak vissza.

Németh Gergő

Az állattolvajok március végén Tiszaroffon léptek akcióba. Egy családi
házhoz tartozó istállóból hat szarvasmarhát loptak el, ezzel másfél millió
forintos kárt okozva a tulajdonosnak. Korábban már lapunk beszámolt arról az esetről is, amikor egy törökszentmiklósi tanyáról ismeretlenek az éj leple alatt két tehenet hajtottak el. Azóta F. Tóth Mihály gazdának az
egyik tehene meglett Szenttamás határában. A jószágtolvajok azonban nemcsak tehenekre specializálódtak. Az elmúlt napokban több fajkutyának — németjuhásznak, francia bulldognak — is nyoma veszett a megyében. Csütörtökön a karcagi rendőrök előállítottak egy 20 éves férfit, akinek két lopásból származó németjuhászt találtak a portáján. A férfival szemben több eljárás is folyamatban van hasonló ügy miatt.

A lopott állat is megkerülhet

Bár az állatlopások felderítése nehézkes, egy-egy nyomozást nem várt siker koronázhat. A tavalyi év legnagyobb fogását a szolnoki rendőrkapitányság nyomozói hajtották végre. Egy olyan többtagú bandát buktattak le, akiknek több ezer liba eltulajdonítása száradt a lelkükön.

— A mai napig főleg emlős állatokat visznek el, sertést, tehenet, birkát esetenként lovakat — mondja Szűcs Zoltán alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. — Az elkövetők kihasználják, hogy ezeknek az állatoknak a tenyésztése megkíván egy bizonyos nagyságú területet, ahol szinte lehetetlenség biztosítani az állatok állandó felügyeletét. A tolvajok mindig a leggyengébb pontokat keresik. Ehhez persze alaposan fel kell térképezni az adott területet. Csak olyanok tudják ezeket az akciókat hatékonyan véghezvinni, akik kötődnek valahogyan az állatokhoz. Ezek az esetek azért is bosszantóak mert az elkövetők a jószágok eltulajdonításával darabonként több százezer forintos anyagi kárt okozhatnak.

Szűcs Zoltán két tanulságos esetet is megosztott honlapunkkal. Egyszer az elkövetők nem saját maguk terelték össze az állatokat, hanem „profi
vendégmunkásokat”, pulikat vetettek be erre a munkára. A bozontos jószágok jól végezték a feladatukat, csak nem a megszokott helyükre, hanem egy platóra terelték fel a birkákat. Az elmúlt évtizedek tapasztalata, hogy a vásárokban szokott probléma lenni
az állatvásárlásokkal. Az eladó agyba-főbe dícséri a portékáját — amelynek természetesen akad némi szépséghibája —, s az alkudozás nyomatékosításként pálinkázásra invitálja a vásárlót. Így a vevő nem érzékeli a turpisságot és a pénzt is zokszó nélkül kifizeti. Egyszer egy bácsi vásárolt két lovat hasonló módon egy Szolnok környéki vásárban.

Természetesen a felesek egymás után csúsztak le, majd végül a férfi két lovat vásárolt és hazavitte. Reggel amikor felébredt rémülten látta, hogy a frissen vásárolt portékának se híre, se hamva, így lopásra gyanakodott. Néhány napos nyomozás után azonban kiderült, hogy nem erről van szó. Amikor a nyomozók megtudták, hogy a férfi vásáron szerezte az állatokat, lenyomozták az árust, akinél végül megtalálták a paripákat. Ám mint azt az állatorvosi szakvéleményből is kiderült a jószágokat nem ő lopta el, hanem az állatok a saját lábukon tértek vissza gazdájukhoz. Később arra is fény derült, hogy ez volt már a hatodik alkalom, amikor két ló után felvette a vételárat, majd azok visszamentek hozzá.

A bűnügyi osztályvezető szerint az elmúlt hónapokban aggasztó mértéket kezd ölteni a megyében és országosan is a fajkutyák eltulajdonítása. A fajtiszta kölyökkutyák iránt Nyugat-Európában nagy a kereslet. A tolvajoknak ezért jó üzlet, mivel borsos áron lehet túladni rajtuk. Az elkövetők útját már határellenőrzés sem állja, éppen ezért is nehéz a kutyatolvajok nyomára bukkani. Ez viszont nem azt jelenti, hogy lehetetlen. A közelmúltban mind a szolnoki, mind a karcagi rendőrök fogtak el kutyatolvajokat. Szűcs Zoltán hangsúlyozta, ilyen esetekben nagy hangsúlyt fektetnek a nyomozásra. Egyelőre szervezettségre utaló jeleket nem találtak, a lopások különálló, egymástól elszigetelt esetek. Nagy segítséget adhat viszont a felderítésben, ha a lakosok bármilyen információval tudnak szolgálni.

„csirkefogók” a legfurfangosabb trükkök bevetésétől sem riadnak vissza. Németh Gergő A lopott állat is megkerülhet Bár az állatlopások felderítése nehézkes, egy-egy nyomozást nem várt siker koronázhat. A tavalyi év legnagyobb fogását a szolnoki rendőrkapitányság nyomozói hajtották végre. Egy olyan többtagú bandát buktattak le, akiknek több ezer liba eltulajdonítása száradt a lelkükön. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!