Kék hírek

2009.02.16. 08:05

Hat gázolás másfél hónap alatt

Csak januárban négy gyalogost gázoltak el önhibájukon kívül kijelölt átkelőhelyen a megyében, zömmel Szolnokon. Ez azonban nem olyan kirívó szám, ha az éves átlagot nézzük, ami harminc körül gyalogosbalesetet regisztrál.

Németh Gergő

A szabálytalankodó gyalogoskat is büntetik

Több olyan hely is van megyeszékhelyen, — de minden nagyobb városban —, ahol tömegesen fordul elő a gyalogosok jogsértő magatartása. A rendőrök a gyalogossal szemben rendszeresen szabnak ki helyszíni bírságot, ám a legtöbb esetben — amikor nem hoznak létre egyértelmű balesetveszélyes szituációt — akkor csak figyelmeztetnek. Az elmúlt évben megközelítően 300 esetben szabtak ki helyszíni bírságot gyalogosra, és több mint ötven szabálysértési eljárást kezdeményeztek a megyei rendőr-főkapitányságon.

— Nagymamámnál nyaraltam 11 éves koromban, s az unokatestvéremet kísértem haza, amikor visszafelé a zebrán átkelve semmiből eltűnve elütött egy autó — idézte fel a szolnoki Dusmok Linda a történéseket. — A következő emlékem, hogy a mentőautóban fekszem és ólom súlyúnak érzem a fejem. Szerencsére meg tudtam mondani a mamám telefonszámát, így a kórházba érve már ott várt. Később kiderült, hogy koponyacsont-törésem van és agyrázkódást szenvedtem. Azóta minidg alaposan szétnézek, mielőtt átkelek az úttesten.

A február ugyanúgy kezdődött, mint a január, már ha a gyalogos baleseteket nézzük. Február 11-én, szerdán reggel a szolnoki Bercsényi és József Attila utak kereszteződésében lévő zebrán akart átkelni egy fiatal nő, amikor egy személyautó elgázolta. Egy nappal korábban a Széchenyi lakótelepen, a Lidl áruház előtti átkelőhelyen szintén gyalogost gázoltak. A mentők súlyos állapotban szállították kórházba a középkorú nőt. Előző hónapban négy esetben riasztották gázoláshoz a mentőket.

— A gyalogosbalesetek száma már évek óta a harmincas nagyságrend körül alakul a megyében — mondta el Molnár Miklós ezredes, a megyei
rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója. — Éppen ezért kapja fel az
ember a fejét arra, amikor egy hónap alatt négy ilyen baleset is történtik,
annak ellenére, hogy egy kedvező baleseti tendencia vette kezdetét
2008-ban. E tekintetben a januári adatok stagnálást mutatnak, azt azonban mindenképpen érdemes kiemelni, hogy február 12-ig bezárólag nem történt a megye közútjain halálos kimenetelű baleset. Vannak viszont gyalogos balesetek, pedig a szabályok nagyon kategórikusak, hiszen
gyalogátkelőhelyen, illetve bizonyos jelzéseknél a gyalogosnak
megdönthetetlen elsőbbségi helyzete van. Az elütések általában nem is ilyen helyeken következnek be, hanem ott, ahol nem ilyen egyértelmű az elsőbbségi szabály.

Gyalogosbalesetek számának alakulása Szolnokon (2008)

Összesen: 33

Okozóként 11

Ebből: halálos 1

súlyos 3

könnyű 7

Vétlenként: 22

Ebből: halálos 3

súlyos 8

könnyű 11

Molnár Miklós hozzátette, hogy nagyon sokszor maguk a gyalogosok a baleset okozói. A leggyakoribb eset, amikor hirtelen lépnek le az úttestre, féktávolságon belül. A másik, amikor nyilvánvalóan tiltott helyen kelnek át, s eközben sodorja el őket egy jármű. Nagyon sokszor osztott felelősség van, ahol mind a gyalogosnak, mind pedig a járművezetőnek valamilyen szabályszegése együttesen vezet a balesethez. A rendőrség két járművezetői magatartást ítél meg nagyon negatívan. Az egyik, ahol közlekedési lámpák sorozata van, s az autósok hajlamosak megkockáztatni a tilos jelzésen való áthaladást. A másik, amikor párhuzamos közlekedéskor az átkelőnél az egyik autó megáll, a másik pedig továbbhalad.

A gyalogosoknak óriási a veszélyeztetettsége, hiszen semmiféle passzív
védelmük sincs egy járművel szemben. Az ezredes szerint a KRESZ szabályokat kellene betartani a járműveznek és a gyalogosnak is, s elkerülhetőek lennének az ilyen esetek.

átkelőhelyen a megyében, zömmel Szolnokon. Ez azonban nem olyan kirívó szám, ha az éves átlagot nézzük, ami harminc körül gyalogosbalesetet regisztrál. Németh Gergő A szabálytalankodó gyalogoskat is büntetik Több olyan hely is van megyeszékhelyen, — de minden nagyobb városban —, ahol tömegesen fordul elő a gyalogosok jogsértő magatartása. A rendőrök a gyalogossal szemben rendszeresen szabnak ki helyszíni bírságot, ám a legtöbb esetben — amikor nem hoznak létre egyértelmű balesetveszélyes szituációt — akkor csak figyelmeztetnek. Az elmúlt évben megközelítően 300 esetben szabtak ki helyszíni bírságot gyalogosra, és több mint ötven szabálysértési eljárást kezdeményeztek a megyei rendőr-főkapitányságon. Gyalogosbalesetek számának alakulása Szolnokon (2008) Összesen: 33

Okozóként 11

Ebből: halálos 1

súlyos 3

könnyű 7

Vétlenként: 22

Ebből: halálos 3

súlyos 8

könnyű 11 -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!