ORGAZDASÁG

2017.11.16. 18:45

Próbára bocsátották a több száz doboz magyar zárjegy nélküli cigarettát megvásároló asszonyt

A Jászberényi Járásbíróság 2017. november 10-én meghozott, aznap jogerős ítéletével kisebb értékre elkövetett orgazdaság vétségében mondta ki bűnösnek és 2 évi próbaidőre próbára bocsátotta azt a büntetlen előéletű 49 éves nőt, akitől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a jászalsószentgyörgyi otthonában, 2017. szeptember 7-én tartott ellenőrzésük során 361 doboz bontatlan magyar zárjegy nélküli cigarettát foglaltak le, összesen 440.174 Ft értékben, amit az asszony továbbértékesítés céljából vásárolt.

A bíróság orgazdaság vétségében találta bűnösnek az asszonyt. Ezen bűncselekményt a hatályos jogszabályok szerint más esetek mellett az követi el, aki jövedéki adózás alól elvont terméket vagyoni haszon végett megszerez.

Az orgazdaságot a törvény alapesetben, ha azt mint jelen esetben kisebb értékre, azaz ötvenezer és ötszázezer forint közötti értékre követik el, két évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

A bíróság próbára bocsátást alkalmazott a büntetlen előéletű asszonnyal szemben. A próbára bocsátás nevelő jellegű intézkedés, melynek alkalmazása esetén, ahogy jelen esetben is történt a bíróság megállapítja, hogy a vádlott bűncselekményt követett el, de a jogkövetkezményekről való döntést későbbre halasztja.

Ha a vádlott a próbaidő tartama alatt újabb bűncselekményt követ el vagy a próbaidő alatt más, korábban elkövetett bűncselekmény miatt is elítélik, a bíróság jelen bűncselekménye miatt is büntetést szab ki vele szemben – tájékoztatatta honlapunkat a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya.

Ha azonban a próbaidő tartama alatt nem követ el újabb bűncselekményt és más, korábban elkövetett bűncselekmény miatt sem ítélik el, a próbaidő leteltével jelen bűncselekmény miatti büntethetősége megszűnik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!