Közélet

2006.10.10. 22:32

Mire megy a menzapénz?

A gyermekvédelmi támogatás január 1-jétől beépült a családi pótlékba. A családok többségénél a gyermekekre költik ezt a pénzt. Ám néhol mégsem így történik.

Rimóczi Ágnes

— Sokszor látom a szomszédot a kocsmából kijönni. Főleg, amikor a családi pótlékot kézhez kapja — meséli egy vidéki asszony, aki saját és lakóhelyének nevét semmiképpen sem szeretné elárulni. — Itt semmi nem titok, azt is mindenki tudja, hogy miközben a férj italra és játékgépezésre költi a pénzt, a feleség a szomszédba jár sóért, cukorért és lisztért, hogy főzni tudjon a gyerekeknek. Előfordul, hogy két szelet kenyeret kér — teszi hozzá az idős asszony. A pénzt pedig kétségkívül a gyermekek ellátására kapják a rászorulók az államtól. Ám ennek felhasználását nagyon nehéz ellenőrizni. — Azt minden italmérésben beszámítják, hogy segélyosztáskor megnő a bevétel — állítja Józsi, aki húsz éve dolgozik kocsmában. — Ilyenkor már délben itt a delikvens, egymás után rendeli a fröccsöt, meg a töményet.

Az ellátások továbbra is járnak

A családi pótlék megemelésével megszűnt a rendszeres gyermekvédelmi támogatás. Helyette rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre lehetnek jogosultak a gyermekek ez év január elsejétől. Ők ugyanúgy részesülnek az ellátásokból (például étkezési- és tankönyvkedvezményekből), mint korábban. Minden bölcsődés, óvodás és alsó tagozatos tanuló, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, ingyen étkezhet, ötödik osztálytól pedig 50 százalékos kedvezményt kap a térítési díj befizetésekor — mondta el Romhányi Beáta, a szolnoki szociális támogatások osztályának vezetője.

Több szórakozóhelyen elmondták, hogy egy közepesen ügyes kocsmáros még a legszegényebb faluban is tud jó üzletet csinálni. — Korábban társtulajdonosa voltam egy borsodi faluban lévő szórakozóhelynek — mondja az egyik szolnoki vállalkozó. — A zömmel munkanélküliek által lakott településen pontosan tudtuk, mikor kapnak segélyt az emberek. Volt egy nagy hullám tizedike körül, akkor jöttek a különféle támogatások. Aztán 19-e körül a nyugdíjak, majd hó elején a fizetések. Érdekes, hogy ilyenkor az emberek számottevő része nem foglalkozik a családjával, ami nagyon megdöbbentő. — Minden támogatás az alanytól függ. A gyermeknek járó támogatás esetében a szülők döntése, hogy mire költik a pénzt — hangsúlyozza Hatvani Lajos. Vezseny polgármestere szerint sok esetben előfordulhat, hogy az eltartó nem a gyerek étkeztetésére fordítja a kapott összeget.

— Nem gyanúsíthatjuk meg a szülőket, de egy kis településen sok mindenre fény derül, többek között az ilyen dolgokat sem övezi titok. A település vezetője szerint a szegényebb családoknál nem gazdálkodnak ésszerűen. Nem tudják igazán mérlegelni az igényeket, sokszor olyan dolgokat vásárolnak, ami nem is fontos. Közben előfordulhat, hogy a gyerek éhezik. Az alapvető gond abból fakad, hogy a gyermekvédelmi munka nem éri el az igazi célját. A szülők sokszor nem hallgatják meg a tanácsokat. Ezt kellene megváltoztatni.

— Jelenleg a kiskorú gyermekeknek mintegy hatvan százaléka jogosult rendszeres kedvezményre, ők ingyen étkezhetnek — teszi hozzá Hatvani Lajos. Szászbereken ennél kisebb a létszám. A polgármester asszony elmondása szerint nálunk nem fordul elő, hogy a gyermek „pénzét” a szülők másra költsék. — A mi településünk igen családcentrikus, a szülők a gyermekeikért élnek — kezdi Vasas Zsuzsanna. A mintegy ezer fős település vezetője elmondja: az önkormányzat is próbál a lehetőségeihez képest segíteni a rászorulóknak. — A mai világban talán meglepő, de számunkra legfontosabb a gyerek, magas színvonalon működik a családvédelem is. A szülők a keveset is a csemetéikre fordítják, különösen, ha állami támogatásról van szó. Ez a legkisebbeknek jár — egészíti ki a polgármesterasszony. A településen egyébként összesen tizenöt gyermek részesül gyermekvédelmi kedvezményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!